Dobry i prosty przepis na gulasz wołowy po węgiersku – baaaardzo sycące i rozgrzewające danie do placków ziemniaczanych, gotowanych ziemniaków, pyz, a nawet kromki chleba. Tak gulasz z wołowiny wymaga dość długiego czasu duszenia, dlatego przygotowuję go zazwyczaj na niedzielny obiad. Jak zrobić dobry gulasz węgierski z wołowiną, papryką i ziemniakami? Wcale nie tak trudno, jak mogłoby się wydawać!

Pyszny gulasz węgierski z wołowiny to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, gotowanych ziemniaków, pyz, makaronu, a nawet świeżej kromki chleba. Można go serwować na płaskim lub głębokim talerzu, ale również w kamionkowych miseczkach, które podkreślają „jarski” charakter dania. Mięso wołowe wymaga dość długiego czasu duszenia, by stało się miękkie i soczyste. Dlatego nie bierz się za przygotowywanie gulaszu po węgiersku, gdy chcesz przygotować coś na szybko. Na przyrządzenie tego dania zarezerwuj sobie dzień (np. weekend), kiedy masz więcej wolnego czasu. A jak zrobić dobry gulasz węgierski wołowy? Przepis znajdziesz poniżej. 🙂

W czym najlepiej zrobić gulasz? Ten tradycyjny oczywiście w kociołku! Ale w domowych warunkach sprawdzi się głęboka patelnia żeliwna – idealna do przygotowywania takich jednogarnkowych dań. Wykonana z naturalnych materiałów, nie reaguje z żywnością, ale podkreśla smaki i aromaty wszystkich składników. Gotowy gulasz wołowy serwuj w miseczkach.

Gulasz węgierski wołowy z papryką i ziemniakami – przepis

Czas gotowania 2 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 30 minut/y

Category: Obiad

Cuisine: Węgierska

Gulasz węgierski wołowy - przepis

Przepis na gulasz wołowy po węgiersku - do zajadania z pajdą chleba. Smacznego!

Składniki

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu lub masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 2 zielone papryki
  • 1 pęczek majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2-3 listki laurowe

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wołowinę opłucz i pokrój w kostkę. Mięso posól, przypraw pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
  • Rozgrzej patelnię, na smalcu lub na maśle podsmaż cebulę i czosnek, dorzuć mięso. Obsmaż lekko wołowinę, by zatrzymała w sobie wszystkie soki, ale nie stała się zbyt sucha. Zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Dodaj do gulaszu i gotuj na małym ogniu 10 minut.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki, pokrój miąższ w kosteczkę. Świeży majeranek posiekaj siekaczem do ziół. Pomidory i majeranek dodaj do gulaszu, duś kolejne 15-20 minut.
  • Na końcu, jeśli to konieczne, dopraw gulasz węgierski pieprzem i solą.

Notatki

Jedz z chlebem lub podawaj z plackami ziemniaczanymi, pyzami lub makaronem.

https://www.garneczki.pl/blog/gulasz-wegierski-wolowy-przepis/

Gulasz z wołowiny po węgiersku w miseczce

Ocena: 4.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...