Poznaj ciekawe, a zarazem proste kuchenne triki z wykorzystaniem warzyw i owoców, które ułatwiają życie w kuchni! Jak szybko obrać czosnek, w jaki sposób drylować wiśnie bez drylownicy i sprawnie obierać owoce, co zrobić, by banany nie czerniały, a sałata była zawsze świeża i chrupiąca? Na te i więcej pytań znajdziesz odpowiedź w naszym poradniku. Wykorzystaj sztuczki w warzywno-owocowej kuchni!

Warzywa i owoce często goszczą w mojej kuchni, dlatego genialne triki kuchenne związane właśnie z nimi są jak najmilej widziane! Takie porady kuchenne sprawią, że jeszcze szybciej i z większą przyjemnością przygotujemy różne potrawy i przekąski. Poznaj triki, które ułatwią Ci kuchenne życie!

1. Porady kulinarne: Jak sprawić, by warzywa nie traciły koloru w czasie gotowania?

W czasie obróbki termicznej warzywa tracą swój naturalny kolor. Aby wciąż miały intensywną barwę i wyglądały apetycznie użyj sody oczyszczonej. Zagotuj w garnku wodę, posól i dosyp łyżeczkę sody. Dopiero teraz wrzuć warzywa i zrezygnuj z przykrywania garnka pokrywką.

Rondel emaliowany Domotti

Do gotującej się osolonej wody dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i dopiero wtedy wrzuć warzywa.

2. Przydatne triki w kuchni: Co zrobić, aby przywrócić oklapnięte warzywa do życia?

Oklapnięte i lekko pomarszczone warzywa nie prezentują się, ani nie smakują zbyt dobrze. Żal jednak wyrzucać jeszcze całej marchewki, pietruszki czy kilku ziemniaków, które stały się miękkie. Przywróć je do życia! Włóż warzywa do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Takie kulinarne sztuczki sprawią, że warzywa po dłużej chwili odzyskają swój wygląd i staną się na powrót twarde!

3. Czym obrać kiwi i mango? Kieliszkiem lub szklanką!

Soczysty miąższ mango i twarda skórka kiwi sprawiają, że owoce te nie raz przysporzyły problemów w obieraniu. By zrobić to szybko, łatwo i nie zmarnować owocu – użyj specjalnej krajalnicy do owoców lub wykorzystaj do tego szklankę lub kieliszek! Najlepiej, by naczynie miało cienki brzeg, który zadziała niczym wykrawacz. Przekrój owoc na pół i podważ skórkę brzegiem szklanki, tak, by pozostała na zewnętrznej stronie, a cały miąższ wpadł do środka wykorzystanej szklanki (przy mango) lub kieliszka do wódki (do kiwi). To pomysłowe, kuchenne triki, które zdecydowanie każdy powinien znać!

4. Usuwanie szypułek słomką, czyli kuchenne triki ułatwiające życie

Czy słomka do napojów i truskawki mogą mieć coś wspólnego? Tak – i nie chodzi wcale o koktajl. Jeśli nie posiadasz specjalnych szczypiec do usuwania szypułek, możesz wykorzystać do tego twardą, grubszą słomkę. Wbij ją w truskawkę, zaczynając od dołu i przeciskając do samej góry, aż szypułka „wyskoczy” z truskawki.

Słomki do napojów papierowe

Twarde słomki do napojów mogą posłużyć do usuwania szypułek.

5. Co zrobić, żeby banany nie czerniały?

Zielone banany nie psują się tak szybko, jak te, które zyskały już żółtą barwę. Nie minie kilka dni, a pod wpływem ciepła i światła słonecznego czernieją. By zapobiec szybkiemu psuciu się bananów, owiń ich ogonki folią spożywczą. To bardzo prosty, ale skuteczny trik kuchenny na zachowanie świeżości bananów.

6. Sposób na drylowanie wiśni bez drylownicy – butelka

Zanim dodasz wiśnie do ciasta lub przygotujesz z nich przetwory, musisz pozbawić je pestek. Nie posiadasz drylownicy? Taki przyrząd znacznie ułatwia pracę, ale bez niego również dasz radę. Dowiedz się jak skutecznie drylować wiśnie bez użycia drylownicy! Potrzebna będzie jednak butelka o wąskiej szyjce. Umieść na samym szczycie wiśnię i wbij w jej środek grubszy patyczek do szaszłyków lub chińską pałeczkę. Zarówno pestka, jak i ogonek wpadną od razu do butelki. Zero bałaganu i dobrze wydrylowane wiśnie!

Butelka na soki z korkiem Pasabahce

Butelka na soki o wąskiej szyjce przyda się przy drylowaniu wiśni i czereśni.

7. Jak prawidłowo przechowywać sałatę w lodówce, by była świeża?

Jeśli nie wykorzystasz od razu całej sałaty do sałatki, zadbaj o to, by na dłużej zachowała swoją świeżość i kruchość. Umyj sałatę, osusz ją, włóż do miski kuchennej i umieść na wierzchu parę listków papierowego ręcznika. Owiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki. Takie przechowywanie sałaty sprawi, że warzywo będzie świeże i chrupiące na dłużej. Ręcznik będzie chłonął wilgoć i zabezpieczał listki przed więdnięciem.

Miska plastikowa do sałatek Florina

W plastikowej misce możesz przygotować sałatkę i przechowywać liście sałaty w lodówce.

9. Jak pomysłowo obierać mandarynki?

Nie da się nie wyczuć obranej mandarynki! Jej intensywny zapach od razu zdradza tego, kto zabiera się za jedzenie owocu. Jeśli nie chcesz, by Twoje dłonie przeszły zapachem mandarynki, odkrój jej spód oraz wierzch, a z przodu zrób nacięcie do połowy. Teraz otwórz owoc niczym harmonijkę – gotowe!

8. Jak sprawnie pokroić arbuza w kostkę?

Zamiast kroić soczystego arbuza w klasyczne, trójkątne plasterki, możesz podzielić jego miąższ na małe kosteczki bez twardej skórki. Długim nożem do arbuza pokrój wnętrze owocu w szachownicę i wygnij jego łupinę nad miską. Arbuzowe kostki wpadną do naczynia, a Ty uchronisz się przez ubrudzeniem.

Pojemnik do arbuza Snips

Pokrój arbuza długim nożem i przechowuj go w specjalnym pojemniku.

10. Jak szybko obrać czosnek w słoiku?

W jaki sposób obrać obrać czosnek w 3 sekundy? Wykorzystaj do tego silikonowy obierak do czosnku lub zwykły słoik czy zamykany pojemnik. Najpierw podziel czosnek na ząbki i lekko przygnieć spodem talerza lub szerokim nożem. Wrzuć ząbki do słoika, zakręć pokrywkę i energicznie potrząsaj przez chwilę. W ten sposób, łupinki z łatwością odejdą od ząbków.

Małe słoiczki szklane Florina

Wrzuć ząbki czosnku do szklanego słoiczka, zakręć i potrząśnij – łupinki powinny oddzielić się od reszty.

11. W jaki sposób pozbyć się zapachu czosnku z dłoni?

Czosnek dodaje potrawom wyjątkowego smaku, a przy okazji jest bardzo zdrowy. Niestety, przy obieraniu i krojeniu pozostawia na dłoniach intensywny zapach. Aby się go pozbyć, natrzyj palce sokiem z cytryny lub solą i umyj mydłem. Jak jeszcze możesz zniwelować zapach czosnku na dłoniach? Możesz potrzeć dłonie o coś stalowego – zlew lub łyżkę, a nawet wykorzystać specjalne stalowe mydło niwelujące przykry zapach.

Mydło stalowe niwelujące przykry zapach

Specjalne mydło stalowe pomoże Ci pozbyć się przykrego zapachu czosnku z dłoni.

12. Jeszcze więcej soku z cytryny – praktyczne sztuczki w kuchni

Jeżeli chcesz wycisnąć z cytryny jak najwięcej soku, możesz zrobić to na dwa sposoby. Połóż cytrynę na blacie i roluj ją przez chwilę – uwolnisz sok z drobinek miąższu. Lub zamiast tego, włóż owoc do mikrofali i podgrzewaj przez kilka sekund. Po wyjęciu przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej jeszcze więcej soku na wyciskarce do cytrusów.

Wyciskarka do cytrusów Karmen

Podgrzej cytrynę i wyciśnij na wyciskarce – zyskasz więcej soku!

13. Złote porady w kuchni – wykorzystaj wyciśnięte cytryny!

Wyciśnięta cytryna też może być przydatna, dlatego nie wyrzucaj jej. Cytrusową skórkę włóż do koszyczka na sztućce w zmywarce, dzięki czemu zwiększysz działanie i zapach środka czyszczącego. Taką połówkę cytryny możesz wrzucić również do butelki z płynem do naczyń, co pomoże Ci w usuwaniu tłuszczu z patelni czy sztućców.

14. Jak skutecznie obrać i zetrzeć świeży imbir?

Korzeń imbiru, ze względu na swój nieregularny kształt i skórkę, nie jest prosty w obieraniu. Z tym zadaniem świetnie poradzi sobie zwykła łyżeczka do kawy! Jeżeli masz już za sobą obieranie i chcesz zetrzeć twardy korzeń na tarce do imbiru, włóż go na kilka godzin do zamrażalnika. Po wyjęciu możesz już śmiało przystąpić do działania.

15. Krystaliczne kostki lodu z owocami, czyli domowe triki, które warto znać!

Zamrożone w kwadratowych kostkach lodu owoce to doskonały dodatek do zwykłej wody, lemoniady i drinków. By zamarznięta woda nie przybrała białego koloru, ale była przezroczysta – zamiast zwykłej, użyj tej przegotowanej i filtrowanej. Odczekaj aż ostygnie, przelej ją do foremek do lodu i umieść w nich borówki, maliny czy winogrona. Krystaliczne kostki lodu z owocami będą pięknie prezentowały się w wysokich szklankach z napojami!

Forma do kostek lodu Plast Team

W foremce do lodów ułóż małe owoce – jagody, borówki, maliny i zalej je przefiltrowaną wodą. Zyskasz owocowe kostki lodu!

A jakie Ty znasz kuchenne triki, które ułatwiają Ci „życie” w kuchni? 🙂

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...