Nie wyobrażam sobie rodzinnego biesiadowania bez bigosu. Zawsze proszę babcię albo mamę, żeby zapakowała mi porcję na wynos. Jeśli też jesteście fanami tego dania i chcielibyście wykonać je samodzielnie, to mam dla Was przepis na tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą.

Do jego przygotowania przyda Ci się duży garnek do bigosu, w którym bez problemu zmieścisz i wymieszasz wszystkie niezbędne składniki. Do mieszania najlepiej sprawdzi się klasyczna drewniana łyżka. Jeśli chcesz pójść o krok dalej i samodzielnie ukisić kapustę, będziesz potrzebować także beczki do kiszenia. Niech nie przerazi Cię czas przyrządzania bigosu widniejący w przepisie – to naprawdę przyjemne zajęcie. No i co najważniejsze – wielki gar bigosu to perspektywa pełnych brzuszków przez kilka dni!

Reklama

Jaki garnek do bigosu wybrać?

Bigosownik ma być przede wszystkim na tyle pojemny, by można było zmieścić w nim wszystkie składniki i wygodnie je przemieszać. Jeśli chodzi o garnki do bigosu, to ja jestem zwolenniczką tych tradycyjnych – emaliowanych lub żeliwnych. Choć dobrze sprawdzą się także te stalowe, ale z grubym dnem. Trzeba uważać, by bigos nie przypalił się do dna, od czasu do czasu mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby.

Garnki do bigosu

1. Garnek emaliowany Niski Czarny 30 l, 2. Garnek emaliowany Silesia Rybnik 10 l, 3. Garnek żeliwny Lodge Blacklock 5,2 l, 4. Garnek stalowy Florina Setsi 6,5 l

Ocena: 3.6/5.
Please wait...