Roladki z cielęciny to delikatniejsza wersja dań z wołowiny. Odpowiednio przygotowana cielęcina jest krucha i soczysta – z pewnością jest to przepis wart wypróbowania! Zrazy cielęce duszone w winie nabierają pięknego koloru, smaku i aromatu. Mięso faszerowane papryką, cebulą i bryndzą stanowi smaczny i sycący posiłek. Jak przygotować takie roladki? To nic trudnego!

Pyszne danie z cielęciny o niepowtarzalnym aromacie czerwonego wina. Cielęcina z definicji delikatna i krucha rozpływa się w ustach. Bryndza, czyli ser z mleka owczego, idealnie komponuje się ze smakiem pozostałych produktów nadając dodatkowego, ciekawego posmaku. Roladki cielęce w sosie winnym możesz dusić na głębokiej patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. W każdym przypadku czas duszenia powinien być odpowiednio długi, by zrazy z cielęciny zdążyły przejść aromatem wina i farszu, stając się soczyste i po prostu wyśmienite w smaku.

Co Ci się przyda?

Faszerowane roladki cielęce w sosie winnym – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Servings: 6 roladek

Roladki cielęce w sosie - przepis

Przepis na roladki cielęce faszerowane papryką i bryndzą, duszone w sosie winnym.

Składniki

  • 6 sznycli cielęcych
  • 6 łyżek musztardy
  • 20 dag bryndzy (sera owczego)
  • 10 dag nadziewanych zielonych oliwek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 cebule
  • 4 papryki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 5 łyżek śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Sznycle cielęce umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Posyp solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą.
  • Oliwki, cebulę i papryki pokrój w paseczki. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Oliwki i natkę dodaj do bryndzy, dokładnie wymieszaj. Porcję farszu nakładaj na posmarowane musztardą sznycle. Nakryj porcją papryki i cebuli (do nakrycia wykorzystaj tylko połowę pokrojonych warzyw, resztę użyjemy w kolejnych krokach do sosu).
  • Sznycle z farszem ciasno zwijaj, spinając mięso wykałaczkami, by nie rozpadło się podczas smażenia.
  • Rozgrzej patelnię z olejem, obsmaż roladki. Zalej czerwonym winem, szklanką wody i duś pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut. Po wstępnym obsmażeniu, zamiast dusić roladki na patelni, możesz również przełożyć je do naczynia żaroodpornego i tam zalać je winem i wodą. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz z pokrywką ok. 1 godzinę.
  • Pozostałą porcję cebuli i papryki podsmaż na oleju, dodaj do sosu uzyskanego z mięsa. Chwilę gotuj, a pod koniec zapraw śmietaną.

Notatki

Zrazy z cielęciny podawaj z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami.

https://www.garneczki.pl/blog/roladki-cielece-przepis/

Roladki cielęce posmarowane musztardąFaszerowane zrazy cielęce

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...