Nie wyobrażam sobie rodzinnego biesiadowania bez bigosu. Zawsze proszę babcię albo mamę, żeby zapakowała mi porcję na wynos. Jeśli też jesteście fanami tego dania i chcielibyście wykonać je samodzielnie, to mam dla Was przepis na tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą.

Do jego przygotowania przyda Ci się duży garnek do bigosu, w którym bez problemu zmieścisz i wymieszasz wszystkie niezbędne składniki. Do mieszania najlepiej sprawdzi się klasyczna drewniana łyżka. Jeśli chcesz pójść o krok dalej i samodzielnie ukisić kapustę, będziesz potrzebować także beczki do kiszenia. Niech nie przerazi Was czas przyrządzania bigosu widniejący w przepisie – to naprawdę przyjemne zajęcie. No i co najważniejsze – wielki gar bigosu to perspektywa pełnych brzuszków przez kilka dni! ?

Tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą – przepis

Czas gotowania 2 godzin/y, 20 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 20 minut/y

Category: Przepisy kulinarne, Przepisy na obiad

Servings: 10 porcji

Tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą – przepis

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęto kiełbasy zwyczajnej
  • 250 g wołowiny bez kości
  • 250 g łopatki wieprzowej lub cielęcej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Garść suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Namocz grzyby w wodzie.
  • Przepłucz kapustę pod bieżącą wodą, odsącz z nadmiaru wody, a następnie poszatkuj.
  • Do dużego garnka włóż kapustę, posól ją, a następnie zalej wodą (woda musi przykryć kapustę). Dodaj suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj całość przez około godzinę (aż kapusta zmięknie). Często mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i kiełbasę.
  • W oddzielnym garnku zagotuj litr wody, dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę, łopatkę wieprzową i boczek. Gotuj około 20 minut.
  • Do ugotowanej kapusty dodaj ugotowane mięso, usmażoną kiełbasę i cebulę oraz namoczone grzyby. Całość wymieszaj i gotuj przez około dwadzieścia minut.
  • Po tym czasie przypraw majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Duś bigos pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając. W razie potrzeby dolej wody, która została po namoczeniu grzybów.

Notatki

Bigos najlepiej smakuje następnego dnia, albo nawet dwa czy trzy dni po ugotowaniu. Smacznego!

https://www.garneczki.pl/blog/tradycyjny-bigos-domowy-z-kiszonej-kapusty-z-kielbasa-przepis/
Ocena: 4.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...