Jaka tortownica będzie najlepsza do pieczenia tortu, sernika i innych ciast? Klasyczna tortownica metalowa, a może nowoczesna silikonowa? Formy do pieczenia tortów różnią się między sobą materiałem wykonania, ceną, kształtem, wymiarami, wysokością, a także dodatkowymi elementami, takimi jak pokrywa. Ile kosztuje tortownica, jakie ma rozmiary i który materiał jest najtrwalszy? Wszystkiego dowiesz się już za chwilę.

Słodki tort urodzinowy, domowy sernik świąteczny, a nawet deser na zimno… Do takich deserów niezbędne okazują się tortownice do pieczenia. Z racji tego, że przybierają różne kształty i rozmiary, formy na tort przydadzą się nie tylko do wypieku urodzinowych słodkości, ale również do przygotowania innych ciast – szczególnie tych, które trudno wyjąć później z formy.

Reklama

Tortownica – jaka cena?

Tortownice mogą mieć różne ceny. Od czego to zależy? Nie tylko od ich wielkości, ale i od materiału i jakości wykonania. Najtańsze formy na tort to te wykonane z blachy ocynowanej, dostępne już od ok. 10 zł. Ale tortownice mogą kosztować nawet ponad 200 zł – wykonane z solidnego metalu i pokryte specjalną powłoką (np. ceramiczną).

Tortownica i jej wymiary

Wymiary tortownicy mogą być naprawdę różne. Średnica formy może mieć tylko 10 cm, ale i ponad 30 cm! Dostępna jest zarówno tortownica duża, jak i mała. Może być również wysoka lub niska. Jakie rozmiary tortownic będą najlepsze? Wszystko zależy od Twoich potrzeb! A także od przepisów kulinarnych, które określają konkretne porcje składników na formę o danych (lub przybliżonych) wymiarach.

  • Duża tortownica – idealna do pieczenia tortów i ciast na specjalne okazje, kiedy spodziewasz się licznego grona gości.
  • Tortownica mała – do codziennych wypieków i małych deserów.
  • Regulowana forma na tort – pozwala dostosować wymiary tortownicy do naszych potrzeb (ilości składników wskazanych w przepisie).

Tortownica do pieczenia – różne kształty

Ciasto upieczone w tortownicy może przybierać różne kształty. Na rynku dostępne są przeróżne foremki do tortów, ciast i deserów na zimno:

  • tortownica okrągła – idealna do pieczenia biszkoptów na tradycyjne, przekładane kremem torty. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu sernika na zimno, z owocową galaretkę.

  • tortownica prostokątna – można przygotować w nich mazurka, a także inne ciasta – świąteczny sernik, placek drożdżowy, ciasto z owocami lub z galaretką. Tortownice prostokątne przydadzą się, gdy zależy Ci na wypieku ciasta, które chcesz pokroić w kostkę.

  • tortownica kwadratowa – ma podobne zastosowanie jak forma prostokątna. Tortownice kwadratowe przydadzą się także przy wypieku tortu w kształcie kwadratu.

  • tortownica w kształcie serca – na specjalne okazje – walentynki, Dzień Mamy czy Dzień Babci. Niezawodna, gdy chcesz sprawić komuś słodki prezent.

  • forma do tortu w kształcie gwiazdy – przydatna w czasie świąt, do przeróżnych wypieków.

Tortownica z blachy ocynowanej

Tortownica blaszana to jeden z najczęściej wybieranych typów form do tortów. Z pewnością w każdym domu znajduje się choć jedna taka zwykła blaszka do wypieku ciast, a nawet przygotowywania zapiekanek. Za co można lubić tortownice z blachy ocynowanej? Za to, że są tanie, łatwo dostępne, lekkie i występują w różnych kształtach i rozmiarach. Jednak takie formy łatwo ulegają wgnieceniom i są podatne na rdzewienie. Ciasto może przywrzeć do blachy, dlatego przed wylaniem masy należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jest to szczególnie ważne w przypadku wypieków z owocami, ponieważ kwaśny odczyn może reagować z powłoką.

DOBRA RADA! Jak zapobiec rdzewieniu tortownicy blaszanej? Pod żadnym pozorem nie myj blaszek w zmywarce. Po umyciu w zlewie, dokładnie osusz formę i posmaruj ją cienką warstwą oleju jadalnego.

Zalety:

  • niska cena,
  • łatwo dostępna,
  • lekka i wygodna w przenoszeniu,
  • występuje w rożnych rozmiarach i kształtach.

Wady:

  • podatna na wgniecenia i odkształcenia,
  • podatna na rdzewienie,
  • wymaga wyłożenia papierem do pieczenia lub wysmarowania tłuszczem,
  • może reagować z kwaśnym odczynem owoców,
  • nie nadaje się do mycia w zmywarce.

Tortownica ze stali węglowej z powłoką nieprzywierającą

Czym różni się stal węglowa od stali nierdzewnej? Ta pierwsza to stop żelaza z węglem, a ta druga to stop żelaza, węgla i licznych domieszek stopowych. Domieszki te sprawiają, że stal staje się odporna na rdzewienie. Tortownice ze stali węglowej nie są tak odporne na korozję, ale na rynku dostępne są formy do tortów z różnego typu powłokami nieprzywierającymi. Powłoka typu „non-stick” zapobiega przywieraniu ciasta do powierzchni. Tego typu tortownice również dostępne są w przeróżnych kształtach i wielkościach. Najczęściej spotkamy te prostokątne i okrągłe.

Zalety:

  • dostępna już od kilkunastu złotych,
  • odporna na wgniecenia,
  • pokryta powłoką nieprzywierającą
  • stosunkowo lekka,
  • dostępna w różnych kształtach i rozmiarach.

Wady:

  • mniej odporna na rdzewienie niż stal nierdzewna,
  • podatna na zarysowania w przypadku używania ostrych przyborów.

Tortownica ze stali nierdzewnej

Tortownice wykonane ze stali nierdzewnej na pierwszy rzut oka przypominają formy blaszane, ale ich właściwości są zdecydowanie inne. Co będzie lepszym rozwiązaniem? Wszystko ma swoje zalety i wady, dlatego musisz przemyśleć, na czym najbardziej Ci zależy. Czy na przystępności cenowej blaszek czy na trwałości form ze stali nierdzewnej. Stalowe tortownice są z reguły droższe i cięższe niż te z blachy ocynowanej, ale są również znacznie wytrzymalsze i najczęściej pokryte nieprzywierającą powłoką.

Zalety:

  • trwała i solidna – odporna na wgniecenia,
  • odporna na rdzewienie,
  • najczęściej pokryta nieprzywierającą powłoką.

Wady:

  • cięższa i droższa od tortownicy blaszanej,
  • nie można kroić bezpośrednio na formie – powłoka nie jest odporna na zarysowania.

Tortownica aluminiowa

Tortownice aluminiowe nie są tak popularne jak te wykonany z blachy. Z tego materiału najczęściej wykonywane są formy do babek oraz keksówki. Dostępne są również jednorazowe foremki, często wykorzystywane do pieczenia pasztetu lub keksa. Aluminiowe tortownice o grubszych ściankach wymagają wyłożenia wnętrza specjalną powłoką, która zapewnia nieprzywierające właściwości.

Tortownica aluminiowa okrągła Fissler

Zalety:

  • lekka – wygodna w przenoszeniu,
  • stosunkowo tania,
  • szybko się nagrzewa – ciasto piecze się równomiernie.

Wady:

  • cienkie ścianki będą podatne na odkształcanie,
  • wymaga wyłożenia dodatkową powłoką o nieprzywierających właściwościach,
  • nie jest odporna na zarysowania – najlepiej używać silikonowych lub drewnianych przyborów.

Tortownica silikonowa ze szklanym lub ceramicznym dnem

Silikon to materiał, z którego wykonuje się coraz więcej kuchennych akcesoriów. Silikonowe mogą być nie tylko formy do pieczenia, ale również formy do czekoladek i kostek lodu, różne przybory kuchenne i wiele innych. Dlaczego silikon stał się tak popularny? Ponieważ materiał ten odporny jest zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Może być zatem używany nie tylko w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych, ale również w lodówkach i zamrażarkach. Tortownice silikonowe mogą występować w dwóch opcjach:

  • tortownica całkowicie silikonowa, bez wyjmowanego dna – brak wyjmowanego spodu nie stanowi tak dużego utrudnienia, ponieważ silikon jest elastycznym materiałem o nieprzywierających właściwościach. Zatem bez problemu wyjmiesz upieczone ciasto z giętkiej formy.

Tortownica silikonowa Pavoni Tonda

  • tortownica szklana, inaczej silikonowa ze szklanym, wyjmowanym dnem – to forma do tortu najczęściej z odpinaną obręczą, pozwala na krojenie i serwowanie ciasta bezpośrednio na szklanym spodzie.

Tortownica silikonowa ze szklanym dnem Florina Rolic

  • tortownica ceramiczna/porcelanowa, czyli silikonowa z wyjmowanym dnem wykonanym z ceramiki lub porcelany – ma podobną budowę jak forma do tortu ze szklanym spodem. Jest to tortownica z ceramicznym lub porcelanowym talerzem, który również pozwala na krojenie i podawanie ciasta bezpośrednio na spodzie.

Tortownica silikonowa z porcelanowym dnem Pavoni

Zalety:

  • silikon jest odporny zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury,
  • tortownica całkowicie silikonowa jest lekka, łatwo ją schować,
  • elastyczna – łatwo wyjąć z niej wypiek i nie zajmuje dużo miejsca podczas przechowywania,
  • posiada nieprzywierające ścianki, które nie wymagają natłuszczania,
  • nie chłonie zapachów,
  • łatwa do utrzymania w czystości,
  • dostępne modele z wyjmowanym dnem wykonanym ze szkła, ceramiki lub porcelany – umożliwia to krojenie i podawanie ciasta bezpośrednio na spodzie,
  • te ze szklanym talerzem można myć w zmywarce.

Wady:

  • wyższa cena,
  • forma do tortu z wyjmowanym dnem jest cięższa,
  • ceramiczne lub szklane dno nie przewodzi tak dobrze ciepła jak metal – dłużej się nagrzewa,
  • wyjmowany talerz można wyszczerbić lub zbić,
  • szkło źle znosi gwałtowne zmiany temperatur,
  • na tortownicy całkowicie silikonowej nie można używać ostrych narzędzi.

Tortownica z powłoką ceramiczną

Metalowe tortownice z powłoką ceramiczną nie należą do tych najtańszych. Dodatkowa powłoka ceramiczna sprawia, że forma na tort zyskuje więcej zalet. Jest gładka, bezpieczna dla zdrowia i chroni ciasto przed przywieraniem do boków formy. Tortownica z powłoką ceramiczną jest najczęściej okrągła lub kwadratowa.

Tortownica z ceramiczną powłoką Patisse

Tortownica wykonana z metalu, ale pokryta ceramiczną powłoką o właściwościach nieprzywierających.

Zalety:

  • gładka, nieprzywierająca powierzchnia, wymagająca minimum natłuszczania,
  • ceramika jest bezpieczna dla zdrowia,
  • nie wpływa na smak wypieków,
  • równomiernie się nagrzewa,
  • długo utrzymuje ciepło,
  • łatwa w czyszczeniu.

Wady:

  • droższa niż standardowe tortownice metalowe,
  • nie jest odporna na zarysowania – po zarysowaniu może rdzewieć.

Tortownica teflonowa, czyli forma z powłoką teflonową

Tak jak patelnie, tak i tortownice mogą być pokryte powłoką teflonową. Teflon wykazuje bardzo dobre właściwości nieprzywierające, ale jest bardzo podatny na zarysowania i ścieranie. Z tego też tortownice teflonowe wymagają ostrożnego użytkowania, bez używania żadnych ostrych narzędzi. Niezbędne będzie używanie drewnianych lub silikonowych przyborów.

Tortownica teflonowa z aluminium Fissler

Zalety:

  • nieprzywierająca powierzchnia,
  • zapobiega przypalaniu się ciast,
  • równomiernie się nagrzewa,
  • niektóre mogą być myte w zmywarce (ale nie wszystkie!).

Wady:

  • nie jest odporna na zarysowania – zarysowana forma zaczyna rdzewieć,
  • z biegiem użytkowania powłoka zaczyna się ścierać, a szkodliwy teflon może przenikać do wypieków.

Jaka tortownica okaże się najlepszym rozwiązaniem? Na pewno taka wykonana z trwałego materiału, który szybko nie pokryje się rdzą i nie odkształci, a ciasto nie będzie do niego przywierało. Wybór tortownicy uzależniony jest też od Twojego budżetu. Forma na tort wykonana z blachy ocynowanej jest tanim rozwiązaniem, ale szybko ulega zniszczeniu. Ze względu na niską cenę, taką blachę możesz często wymieniać na nową. Z kolei jeśli zdecydujesz się na zakup trwalszej i solidniejszej formy, będzie to wiązało się z wyższą ceną, ale za to będzie to zakup na dłużej.

Ocena: 4.6/5.
Please wait...