Pyszna tarta szpinakowa na słono z pomidorami i fetą, przygotowana na kruchym cieście, to prosty przepis na rodzinny obiad, ale i na wytrawną przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Tarta doskonale smakuje zaserwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak zrobić taki przysmak? Zobacz przepis na kruchą tartę z mrożonym szpinakiem, dojrzałymi pomidorami i białym serem feta.

Bardzo smaczna i prosta tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta łączy moje ulubione składniki, dlatego często gości w naszej kuchni. Taka francuska tarta na słono jest świetna jako obiad dla całej rodziny, ale również jako smaczna przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Co więcej, tartę szpinakową można zaserwować na stół na ciepło – od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno – gdy już zdąży przestygnąć. W obu wersjach jest równie smaczna. To kolejne powody, dla których jestem miłośnikiem tego dania.

Akcesoria do pieczenia tarty szpinakowej:

Oprócz składników do tarty, potrzebnych, by wykonać przepis na kruche ciasto i farsz, trzeba zaopatrzyć się jeszcze w specjalną, najlepiej karbowaną formę do tarty. Ja używaj tej z wyjmowanym dnem, dzięki czemu z łatwością mogę przełożyć wypiek na talerz. Ale jeśli pieczesz tartę w formie ceramicznej, nie musisz przekładać wypieku na inne naczynie. Możesz zaserwować tartę ze szpinakiem i pomidorami bezpośrednio na stół w ozdobnej, ceramicznej formie.

Pamiętaj również o obciążeniu spodu do tarty podczas pierwszego pieczenia ciasta – jeśli tego nie zrobisz, ciasto urośnie za bardzo i ciężko będzie nałożyć odpowiednią ilość farszu. Do tego celu najlepiej wykorzystać obciążniki ceramiczne, czyli małe kulki, które nie pozwolą ciastu zbytnio wyrosnąć.

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą na kruchym cieście:

Tarta na słono ze szpinakiem, pomidorami i serem feta – przepis

Czas przygotowania 1 godzina, 15 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Category: Obiad, przekąski

Cuisine: Francuska

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą - przepis

Przepis na pyszną tartę szpinakową z pomidorami i serem feta - na rodzinny obiad i kolację ze znajomymi.

Składniki

    Ciasto na tartę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 50 ml wody
    Farsz do tarty:
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 200 ml kremówki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

    Ciasto:
  • Mąkę przesiej na stolnicę. Masło posiekaj na mniejsze kawałeczki i wrzuć na kopiec z mąki. W mące uformuj dziurkę i wbij do niej żółtko.
  • Zacznij zagniatać składniki i dolewaj wody, tak aby nie wylewała się poza ciasto. Ugniataj produkty aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
  • Formę do tarty lekko wysmaruj tłuszczem, ułóż w niej rozwałkowane ciasto, zetnij wystające boki i lekko je zawiń. Na ciasto ułóż folię aluminiową i wysyp na nią ceramiczne obciążniki.
  • Spód do tarty piecz 15 minut w w temperaturze 180°C. Wyciągnij z pieca, zdejmij ceramiczne kulki i folię aluminiową, nałóż farsz.
    Farsz:
  • Rozmróź szpinak. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Na patelnie dorzuć rozmrożony szpinak i smaż, mieszając ok. 5-7 minut.
  • Podsmażone warzywa ułóż na podpieczonym cieście na tartę.
  • Pomidory umyj i sparz wrzątkiem, by obrać z nich skórkę. Pokrój w plastry i ułóż je na szpinakowym farszu.
  • Ser feta pokrój w kosteczki i ułóż na wierzchu całej tarty.
  • Jajka zmiksuj ze śmietaną kremówką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowaną masą zalej farsz.
  • Na wierzch tarty rozłóż jeszcze plasterki pomidora, by danie prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie.
  • Tartę z farszem wstaw do piekarnika na 30 minut, piecz w temp. 180°C.
https://www.garneczki.pl/blog/tarta-ze-szpinakiem-przepis/

Tarta szpinakowa z pomidorami i serem feta

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...