Jajka wielkanocne to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.Warto wypróbować różne przepisy na pyszne jajka na Wielkanoc, by oprócz tych klasycznych w majonezie, zaserwować gościom inne jajeczne przekąski. Na pewno skuszą się na wielkanocne jajka faszerowane, zapiekane ze szpinakiem lub w skorupkach, a także na jajko po szkocku lub w galarecie.

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek – takich przyrządzonych na różne sposoby, ale i w formie kolorowych pisanek. Co symbolizują jajka wielkanocne? Początek nowego, odradzającego się życia i triumf życia nad śmiercią, dlatego nie może ich zabraknąć w czasie świąt. Moją listę pomysłów na to jak przyrządzić wielkanocne jajka, otwierają tradycyjne i wszystkim dobrze znane – gotowane na twardo jajka w majonezie. Ale jajeczne menu możemy rozszerzyć również o inne propozycje: jajka faszerowane, po szkocku, zapiekane, w koszulkach czy w panierce… Możliwości jest wiele, a wszystko zależy od naszych upodobań i chęci, by przygotować tej Wielkanocy coś innego i zaskoczyć naszych gości bogactwem smaku.

1. Klasyczne jajka w majonezie, czyli przepis który nie wychodzi z mody

Tradycyjne jajka w majonezie z dodatkiem posiekanego szczypiorku jadł chyba każdy. Jak co roku, tak i tej Wielkanocy nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Są wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, dlatego nie ma powodów, by rezygnować z podania ich gościom. Jaja w majonezie mogą być podane nawet trochę inaczej – z ogórkiem czy groszkiem. Smakują jeszcze lepiej z domowej roboty majonezem! Dlatego, gdy mam nieco więcej czasu, przygotowuję taki majonez jest pyszny i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Prosty przepis na majonez własnej roboty i to aż na 7 sposobów, znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowy majonez?

Jak podawać? Jak ładnie podać jajka w majonezie, by każdy chętnie po nie sięgał? Jaja prezentują się apetycznie podane na specjalnym talerzu do jajek. Może być to klasyczny, okrągły talerz wykonany z plastiku lub ceramiki, ale może przybrać też kształt kwadratowy, a nawet formę wytłaczanki. Proste naczynia ozdabiam rzeżuchą lub gałązkami bukszpanu. Z kolei ceramiczne talerze, bogato zdobione ludowymi wzorami nie potrzebują już żadnych dodatkowych dekoracji. Są piękne same w sobie.

Talerz do jajek wytłaczanka

Ozdobne talerze do serwowania wielkanocnych jajek mogą przybierać różne kształty – nawet wytłaczanki do jaj!

Zobacz ofertę talerzy do jajek >> KLIK!

2. Wielkanocne jajka faszerowane – przepisy, które musisz wypróbować

Faszerowane jaja to tuż po klasycznych jajkach z majonezem najpopularniejsza pozycja w wielkanocnym menu. Nadzienie łatwo dostosować do swojego gustu, może być zarówno delikatne, jak i nieco ostrzejsze.

  • Kiedyś przygotowywałam faszerowane jajka tylko według tradycyjnego przepisu: wydrążone żółtka ucierałam z majonezem, musztardą, szczyptą słodkiej papryki i doprawiałam solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przekładałam do białek jaj.
  • Później odkryłam inne przepisy na faszerowane jajka wielkanocne  i postanowiłam nieco poeksperymentować! Żółtka jajek ucierałam na pastę z tuńczykiem lub z wędzonym łososiem. Dobrym pomysłem jest też farsz z dodatkiem szpinaku i czosnku, cebulki i masła lub pasty chrzanowej. Opcji jest naprawdę wiele!

Zblendowane składniki wystarczy przełożyć do rękawa cukierniczego i ostrożnie wyciskać farsz do białek. Na etapie samego gotowania jaj, pomocne mogą okazać się również pojemniki do gotowania jajek. W niektórych z nich ugotujemy jajko od razu bez skorupki! Dodatek odpowiednich składników sprawi, że otrzymamy gotowane jajka wzbogacone różnymi dodatkami.

Specjalnie dla naszych czytelników, podsuwam parę ciekawych pomysłów na przygotowanie farszu do jajek! Zobaczcie koniecznie, jak w prosty sposób przygotować farsz z dodatkiem twarożku i przecieru pomidorowego, pietruszki i groszku oraz buraczków i czerwonej cebulki:

3. Jajka faszerowane w skorupkach i zapiekane na patelni

Alternatywą dla klasycznych faszerowanych jajek, są jajka z farszem, ale w skorupkach! Dodatkowo podsmażone na masełku nabierają wyjątkowego smaku. Takiej wielkanocnej przekąsce trudno się oprzeć. Przygotowanie podsmażanych jajek nie jest wcale takie trudne, ale na pewnym etapie wymaga precyzji. Jak w prosty sposób zrobić jajka faszerowane w skorupkach? Przepis jest bardzo łatwy!

  • Po ugotowaniu jajek, nie obieram ich, ale kroję wzdłuż ostrym nożem, uważając, by nie uszkodzić skorupek.
  • Wyjmuję zawartość skorupek i siekam wszystko ze świeżym i pachnącym koperkiem, szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
  • Jajka faszerowane w skorupkach smakują dobrze również z pieczarkami i szynką.
  • Składniki mieszam z masełkiem i śmietaną, by wszystko nabrało delikatnego smaku.
  • Jeszcze tylko doprawiam odpowiednimi przyprawami i farsz gotowy!
  • Nadzienie z powrotem ląduje w skorupkach, a później jest obtaczane w bułce tartej.
  • Wrzucam już wszystko na patelnię, na której skwierczy rozgrzane masełko. Farsz nabiera złocistego koloru, a cała przekąska smakuje wyśmienicie!
Jak podawać? Zapieczone jajka faszerowane w skorupkach najlepiej podawać jeszcze na ciepło – wtedy smakują najlepiej!

Plastikowy talerz do jajek faszerowanych

Na specjalnym talerzu do jajek możemy podać zarówno klasyczne jajka w majonezie, jak i te faszerowane lub zapiekane w skorupkach.

4. Jajka po szkocku, czyli przepis na mięsno-jajeczną przekąskę

O przepisie na jajka po szkocku dowiedziałam się niedawno. O ile tradycyjne jajka faszerowane lub podane z majonezem gościły na moim rodzinnym wielkanocnym stole, odkąd sięgam pamięcią, o tyle jajek po szkocku nigdy tam nie widziałam. A szkoda! Bo są naprawdę pyszne! Dobrze, że w końcu odkryłam na nie przepis. To podobno jedna z ulubionych potraw śniadaniowych Szkotów, a mnie kojarzą się z polskimi wielkanocnymi pasztetami, które faszeruje się jajkami.

  • Ugotowane na twardo jajka pokrywam mięsną warstwą (z surowej białej kiełbasy lub mielonego mięsa z dodatkiem surowego jajka), tak by wszystko przybrało owalny kształt.
  • Obtaczam w bułce tartej i smażę jak kotleciki na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać? Jajko po szkocku można podawać w całości, ale ja zawsze serwuję je przekrojone na pół, w towarzystwie sałaty i małych pomidorków.

Ci, którzy jeszcze nigdy ich nie próbowali, zajadają je ze smakiem. Są bardzo syte i smaczne!

Jajka na Wielkanoc po szkocku

Jajka po szkocku to bardzo pożywna przekąska – ugotowane na twardo jajka pokrywa się warstwą mięsa (mielonego lub z białej kiełbasy), obtacza w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu.

5. Jajka w koszulkach, inaczej jajka po wiedeńsku

Jajka w koszulkach to doskonała przekąska nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdy inny dzień. To pomysł na lekkie, a zarazem sycące śniadanie. Mogą wydawać się trudne w przygotowaniu, ale nic bardziej mylnego! Sama przekonałam się o tym, że nie wymagają posiadania wiedzy tajemnej, by je odpowiednio przygotować. 🙂 Gotuje się je w wodzie z dodatkiem octu lub soli.

Jak zrobić idealne jajka w koszulkach?

  • Tradycyjnie wbijamy jajko do szklanki, a wodę w garnku mieszamy tak, by wytworzył się na środku wir, do którego wlewamy zawartość szklanki.
  • Spotkałam się także ze sposobem z wykorzystaniem woreczka wysmarowanego od środka oliwą. Wlewamy do niego jajko i wrzucamy do gotującej się wody.
  • Jak jeszcze prościej ugotować jajka w koszulkach, by zachwyciły naszych gości? Ja idę na łatwiznę i wykorzystuję foremki do gotowania jajek w koszulkach. Pasują do garnków o rożnych rozmiarach, a jajko wcale nie wypływa z takiego pojemniczka. Raz-dwa  i gotowe!
Jak podawać? Gotowe jajko w koszulce układam na plasterku wielkanocnego pasztetu lub na chrupiącym toście. Płynne żółtko i dobrze ścięte białko smakują cudownie w połączeniu z takimi dodatkami.

Foremki do jajek w koszulkach Cuisipro

6. Jajka gotowane na twardo w panierce

Jajka panierowane to nie jest danie, które często widuję na polskich stołach. Kotlety jajeczne – tak, ale jajka w panierce? Trochę dziwne! A jednak bardzo smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jajka w panierce nie wymagają przygotowywania żadnych farszów, a są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych jaj z majonezem.

  • Jaja gotuję na półtwardo, a po ich ostudzeniu, obieram ze skorupek.
  • Obtaczam w surowym jajku i bułce tartej, a później wrzucam na głęboki i mocno rozgrzany olej.
  • Smażą się w nim na rumiany kolor niczym malutkie pączki.
  • Złociste kulki wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam je z nadmiaru tłuszczu.

Ot i tyle! Cała filozofia panierowanych jajek. Do wypróbowania nie tylko w czasie wielkanocnych przygotowań, ale i na niedzielny obiad.

7. Wielkanocne jajka zapiekane ze szpinakiem w kokilkach

Jajka zapiekane ze szpinakiem to dobry pomysł na rozpoczęcie każdego dnia, a w tym i wielkanocnego poranka. Wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie nie tylko samego szpinaku, ale i dodatku łososia, sera feta oraz czosnku. Takie połączenie to zawsze niezapomniane doznania smakowe.

  • Szpinak może być zarówno świeży, jak i mrożony. Wystarczy podsmażyć go na masełku wraz z plasterkami czosnku.
  • Tak przygotowany szpinak przekładam do małych kokilek, a na środek wbijam jajko.
  • Kokilki wędrują do nagrzanego piekarnika, a ja czekam, aż żółtka jaja się zetnie – wtedy posiłek jest gotowy.
Jak podawać? Jajka zapiekane w kokilkach serwuję z chrupiącym pieczywem, a wszystko wprost rozpływa się w ustach!

Niebo w gębie, mówię Wam! 🙂

Kokilka do zapiekania porcelanowa Axentia Souffle

Jajka najlepiej jest zapiekać w małych kokilkach – z dodatkiem szpinaku, czosnku, sera feta i innych składników.

8. Jajka w galarecie, czyli tradycyjne przepisy na Wielkanoc

Jajko w galarecie to lekka alternatywa dla mięsnej galaretki, która często gości na stołach z okazji świąt lub rodzinnych przyjęć. Osobiście nie jestem fanką jajek w takiej formie, ale część mojej rodziny z chęcią zajada takie przysmaki, więc zdarza mi się przygotowywać galaretki z jajek i warzyw.

  • Do gotującego się bulionu dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia.
  • Wybieram foremkę na domowe galaretki (zazwyczaj są to szklane miseczki lub foremka na ciasto), którą smaruję odrobiną oleju, by później z łatwością wyjąć z niej przysmak.
  • Wkładam do naczynia ugotowane i pokrojone na plasterki jajka, odsączony groszek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną natkę pietruszki. W krojeniu jajek na równe i cienkie plasterki niezawodna jest krajalnica do jajek. Za jednym zamachem i z precyzją kroi jajko na plastry.
  • Jajka i warzywa zalewam tężejącą galaretką i czekam, aż wszystko zastygnie.
  • Ostatni etap to włożenie dania do schłodzenia w lodówce, gdzie będzie czekało, aż do wielkanocnego śniadania.
Jak podawać?Jajka w galarecie smakują idealnie z sosem tatarskim, takim domowej roboty, rzecz jasna.

Krajalnica do jajek plastikowa SSW

Specjalna krajalnica do jajek szybko potnie ugotowane jajko na równe plasterki, które możemy ułożyć na kanapce, dodać do sałatki lub zalać galaretą.

A jakie są Wasze pomysły na wielkanocne przysmaki z jajem w roli głównej? Zaskoczcie mnie czymś. 🙂

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...