Miękka gruszka, chrupiące orzechy i aromatyczny ser… Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje! Jesień zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wprowadzić do swojego menu przepisy zawierające orzechy i gruszki. Jeśli nie macie pomysłu, jak wkomponować je w codzienny jadłospis, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z selerem naciowym, gruszką i orzechami włoskimi. Do tego ser pleśniowy, kiełki i miodowy dressing. Palce lizać!

To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. O właściwościach gruszek, a także innych owoców, które warto jeść jesienią, przeczytacie w odrębnym wpisie. To, na co chciałabym dzisiaj zwrócić uwagę, to przyprawa o enigmatycznej nazwie czubryca. Mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego jakiś czas temu zawitała do mojej kuchni i od tamtej pory często używam jej do przyprawiania dań takich jak leczo, gołąbki w sosie pomidorowym, zapiekanka ziemniaczana, czy właśnie różnego rodzaju sałatki.  Gdy jej używam, rezygnuję z soli, a tym samym czynię moje dania zdrowszymi. Dajcie znać, czy spotkaliście się wcześniej z tą przyprawą i co o niej sądzicie. Ja tymczasem podzielę się z Wami przepisem na sałatkę z selerem naciowym, gruszką i orzechami włoskimi. Gotowi? Do dzieła!

Reklama

Co może Ci się przydać?

Ocena: 4.0/5.
Please wait...