Fondue z czekolady to fantastyczny sposób na spędzenie słodkiego i smacznego wieczoru z przyjaciółmi i rodziną. Wystarczy nadziać ulubione owoce lub przekąski na widelczyk i zanurzyć w pysznej, roztopionej czekoladzie… Uwaga, to uzależnia! Poznaj przepis na czekoladowe fondue.

Oryginalne fondue robi się z serca lub mięsa i zajada z warzywami lub pieczywem, jednak amatorzy słodkości szybko znaleźli sposób na inne wykorzystanie specjalnego garnka czy pojemniczka oraz widelców. W  ten sposób powstała słodka uczta, do zrobienia której polecamy różne zestawy i akcesoria do fondue.

Fondue czekoladowe – przepis podstawowy

Category: Desery, fondue

Cuisine: Europejska

Czekoladowe fondue z owocami

Składniki

  • Ulubione owoce - szczególnie polecamy truskawki, winogrona, kiwi, ananasy
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania

  • Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki, śmietanę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany wrzucamy czekoladę oraz łyżeczkę masła.
  • Cały czas mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę w śmietanie. Pod koniec gotowania wlewamy 2 łyżki rumu, mieszamy.
  • Gotową masę czekoladową wlewamy ostrożnie do specjalnej miseczki i kładziemy na podstawce, w której zapalamy świeczkę. Dzięki temu nasza masa będzie cały czas pięknie gorąca i płynna.
  • Myjemy wszystkie owoce, kroimy według upodobań. Owoce układamy na talerzu.
  • Wybrane nabijamy na widelczyki, umaczamy w gorącym sosie czekoladowym. Smacznego!
https://www.garneczki.pl/blog/fondue-czekoladowe-przepis-podstawowy/

fondue

No votes yet.
Please wait...