Patelnia, zaraz obok garnka i rondelka, to podstawowy element wyposażenia kuchennego. Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te dzięki, którym nasza potrawa się nie przypali. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka. Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Tak szeroki wybór patelni na rynku może być nie lada wyzwaniem, by wśród tylu rodzajów znaleźć tę akurat właściwą i dopasowaną do naszych potrzeb. Dziś sprawdzimy, jaką patelnie warto kupić.

Patelnia teflonowa – smażenie bez tłuszczu

Patelnia teflonowa jest patelnią dość tanią, odporną na wysoką temperaturę, z gładką i nieprzywierającą powłoką. Można na niej smażyć także bez tłuszczu oraz bez ryzyka, że nasza potrawa się przypali. Teflon jest trwałym materiałem jednakże ze znikomą odpornością na zarysowania i zadrapania, dlatego też kupując patelnię teflonową warto zaopatrzyć się także w silikonowe i/lub drewniane przybory kuchenne. Patelnie z powłoką teflonową są nader higieniczne bowiem po smażeniu nie wymagają gruntownego mycia czy szorowania ponieważ wystarczy, że przetrze się ją papierowym ręcznikiem w celu usunięcia resztek po gotowaniu.Patelnia teflonowa Elo

Patelnia z powłoką ceramiczną

Patelnie ceramiczne są patelniami z wyższą odpornością na wysoką temperaturę niż patelnie teflonowe, na których także można smażyć bez użycia tłuszczu. Mają gładką i nieprzywierającą powłokę, odporną na zarysowania i zadrapania. Nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło danej potrawy. Dużym atutem jest to, że patelnie ceramiczne są niezwykle eleganckie i stylowe.Patelnia ceramiczna zielona

Solidna patelnia żeliwna

Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się tzw. patelnie cygańskie, czyli ciężkie i solidne patelnie żeliwne. Są bardzo trwałe, więc z pewnością posłużą nam w idealnym stanie przez długie lata. Niepodważalnym atutem patelni żeliwnej jest także to, że znakomicie przewodzi ciepło, tzn. nagrzewa się równomiernie i dłużej utrzymuje temperaturę danej potrawy. Są wprost stworzone do duszenia mięsa i innych dań. Ponadto patelnie żeliwne są łatwe do utrzymania w czystości. Warto też dodać, że patelnie żeliwne jak żadne inne patelnie podkreślą wyrafinowany smak naszej potrawy ze względu na to, że jest wykonana z naturalnych materiałów, bez detergentów i substancji chemicznych.Patelnia żeliwna Kitchen Craft

Znana od pokoleń patelnia emaliowana

Godna polecenia jest także patelnia emaliowana. Nie wymaga ona cyklicznego impregnowania tłuszczem, jest odporna na rdzewienie, a po kilku razach użytkowania na jej powierzchni pojawia się dodatkowa warstwa zabezpieczająca, czyli patyna. Nie wchłania zapachów smażenia i jest łatwa w czyszczeniu. Ponadto często posiada piękny kolor i oryginalny wygląd.Patelnia emaliowana

Patelnia stalowa

Nie należy zapominać o patelniach stalowych, które są niezniszczalne – można je szorować druciakiem, można wyjadać jajecznicę widelcem prosto z patelni itp., a one i tak pozostaną w niezmienionej formie, bez ani jednej ryski czy zadrapania. Nierzadko patelnia ze stali nierdzewnej ma trójwarstwowe dno, które doskonale przewodzi ciepło. A także nieprzywierającą powłokę dla większego komfortu użytkowania. Patelnia nierdzewna jest stabilna oraz łatwa do utrzymania w czystości. Patelnie stalowe są najczęściej używane w gastronomii ze względu na ich wysoką jakość. Patelnia stalowa z pokrywką Brabantia

Patelnia kamienna – tytanowa, marmurowa, a może granitowa?

Patelnia z powłoką kamienną to z pewnością wybór na długie lata. Naczynie szybko się nagrzewa i doskonale przewodzi ciepło. Jest połączeniem zalet patelni teflonowej z niezwykłą trwałością i odpornością. Patelnia z powłoką kamienną umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu i bez obawy o przypalenie. Ponadto patelnie tytanowe, marmurowe oraz granitowe zdobyły bardzo dużą popularność dzięki temu, że nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. Patelnia kamienna jest naczyniem wielofunkcyjnym, świetnie nadaje się do smażenia oraz duszenia potraw.

Patenia kamienna nieprzywierająca

Dwa uchwyty ułatwiają przenoszenie patelni z zawartością

Nowoczesna patelnia szklana

Szklana patelnia posiada szereg zalet, między innymi jest świetnym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ nie zawiera w składzie niklu, chromu, ołowiu ani innych alergenów. Dzięki temu, że jest przezroczysta możemy kontrolować proces smażenia i duszenia potraw bez ciągłego otwierania naczynia. Dodatkowo patelnia nie wpływa na smak i aromat przyrządzanych dań, dzięki czemu smakują znacznie lepiej niż te przygotowane w pozostałych naczyniach.

Patelnia szklana Visions

Dno z plastrem miodu zabezpiecza potrawy przed przypalaniem

Podział patelni ze względu na zastosowanie

Kupując patelnie musimy wziąć pod uwagę nie tylko materiał z jakiego jest wykonana, trwałość oraz wygląd, ale także funkcjonalność i zastosowanie. Na rynku zaraz obok klasycznych patelni, mamy te do zadań specjalnych.

Patelnia grillowa

Jedną z nich jest na przykład patelnia grillowa. Świetnie sprawdza się do grillowania wielu rodzajów mięs. Profilowane dno naczynia pozwala ograniczyć ilość zużywanego tłuszczy, dzięki czemu przygotowane danie jest smaczne i zdrowe.Patelnia grillowa nieprzywierająca

Patelnia do jajek sadzonych i placuszków

Kolejna to patelnia do jajek i placuszków, znana także jako dołkownica. Pozwala ona przygotować perfekcyjne jajka sadzone, omlety oraz placuszki. Posiada specjalne wgłębienia, dzięki czemu wszystkie krążki są idealnie równe i jednakowo wysmażone.

Patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca

Dostępne w różnych kształtach!

Patelnia do naleśników

Dla wielbicieli placków polecamy płaską, szybko nagrzewającą się patelnię do naleśników. Patelnia sprawdza się zarówno kiedy mamy apetyt na naleśniki słodkie, jak i wytrawne. Jest lekka i poręczna, dzięki czemu przewracanie upieczonego naleśnika nie sprawia żadnego kłopotu. Na rynku dostępna jest również patelnia dwustronna, która umożliwia smażenie naleśników lub omletów jednocześnie z obu stron, znacznie skracając czas ich przygotowania.

Patelnia do nalesników żeliwna

Łopatka do rozprowadzania ciasta i przewracania naleśników znacznie ułatwiają smażenie

Patelnia wok

To naczynie zachwyci z pewnością amatorów kuchni azjatyckiej. Posiada specjalnie wyprofilowane dno, które umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań z warzywami, ryżem i mięsem. Patelnia wok umożliwia zdrowe smażenie, bez dodatku tłuszczu. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie dania robi się w woku i jak je przygotowywać, zachęcam do zapoznania się z artykułem  o tym.

Patelnia Wok z pokrywką

Pokrywka znacznie skraca czas smażenia i duszenia potraw

Kupując patelnię zwróćmy uwagę również na to czy pasuje na naszą kuchenkę, jaki ma rozmiar oraz czy zmieści się w naszej szafce. Jeśli mamy nowoczesną kuchnię, interesuje nas patelnia na indukcję, w innym przypadku tradycyjna na gaz czy kuchenkę elektryczną. Jeśli Wasza kuchnia jest niewielka i nie macie licznej rodziny, możecie wybrać patelnię o rozmiarze 24 lub 26 cm. Bardzo funkcjonalna jest również patelnia z odpinaną rączką, która zachwyci tych, którzy mają mało miejsca do przechowywania.patelnia nieprzywierająca tvs

Najlepsza patelnia to taka, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania.  Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie pewni jaka patelnia będzie najlepsza dla Was. Jestem bardzo ciekawy, którą wybierzecie. Dajcie znać!