Sernik na zimno sprawdza się wspaniale w upalne dni, kiedy potrzebujemy chwil wytchnienia od towarzyszącego nam gorąca. A nic tak nie orzeźwia i nie zaspokaja ochoty na słodkości, jak wyjęty z lodówki zimny serniczek! Duet doskonale uzupełniających się smaków pomarańczy i czekolady powoduje, że proponowany poniżej przepis na sernik smakuje naprawdę smacznie. Smacznego!

Pomarańczowo-czekolady sernik na zimno to prawdziwy hit tego lata – rodzina i znajomi wprost oszalała na jego punkcie. Jemy go na podwieczorek w ogrodzie, gdzie wśród zieleni i pod parasolem rozpływa się w ustach. Muszę go robić przynajmniej raz w tygodniu, bo inaczej moi bliscy nie dadzą mi spokoju. Liczę na to, że Tobie również będzie tak smakował!

Przepis na sernik na zimno z pomarańczą i czekoladą

Category: Deser, słodkie wypieki, ciasta

Cuisine: Polska

Przepis na sernik na zimno z pomarańczą i czekoladą

Pomarańczowo-czekoladowy sernik na zimno.

Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com

Składniki

    Masa serowa:
  • 750g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 350 ml wrzątku
  • 100g gorzkiej czekolady
    Dodatkowo:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Dno kwadratowej bądź okrągłej formy wykładamy biszkoptami (u mnie forma kwadratowa 24x24cm).
    Masa serowa:
  • Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  • Ricottę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy do połączenia się obu serów. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy lekko ciepłą galaretkę. Gdy masa zaczyna tężeć, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy.
  • Gotową masę wylewamy na dno formy. Wierzch wyrównujemy.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa stężała.
  • Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.

Notatki

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie ciasta dzień wcześniej. Wówczas biszkopty zmiękną, a masa serowa dobrze stężeje.

https://www.garneczki.pl/blog/pomaranczowo-czekoladowy-sernik/

Do wykonania przepisu wykorzystałam kwadratową tortownicę oraz ręczny kuchenny mikser.

Ocena: 5.0/5.
Please wait...