W codziennej pracy w kuchni zdecydowanie nie obejdziemy się bez profesjonalnej patelni. Znalezienie idealnego naczynia może okazać się jednak dla niektórych niemałym wyzwaniem, ponieważ nie da się ukryć – mamy w czym wybierać! A jednym z najpopularniejszych modeli są właśnie tytułowe patelnie granitowe. Sprawdźmy więc, jak wypadają na tle innych naczyń. Patelnia granitowa czy teflonowa? Czy patelnia granitowa jest zdrowa? Czy patelnie granitowe można myć w zmywarce? Tego wszystkiego dowiesz się już za chwilę!

Wysokiej jakości naczynia do gotowania potrafią w ogromnym stopniu podnieść nasz komfort pracy. Sposób ich wykonania oraz indywidualne funkcjonalności mogą sprawić, że gotowanie stanie się łatwiejsze, szybsze, przyjemniejsze. Jeżeli więc właśnie teraz stajemy przed wyborem patelni do swojej kuchni, warto poświęcić chwilę zapoznaniu się z ich właściwościami. Tylko w ten sposób dokonamy najlepszego wyboru, uwzględniającego nasze indywidualne potrzeby i preferencje. A dziś pod lupę weźmiemy w szczególności patelnie granitowe. Jaka patelnia granitowa sprawdzi się w kuchni? Czy będzie to Zwieger patelnia, a może patelnie granitowe Ballarini?

Reklama



Patelnia granitowa Ballarini Torino

Patelnia granitowa – dlaczego to dobry wybór?

Czym tak naprawdę charakteryzują się patelnie granitowe? Mają aluminiowym korpus, a granitowa jest ich powłoka, która jest wzmocniona drobinkami granitu. Ze względu na swój wygląd i właściwości znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wybierając produkty topowych producentów, takie jak patelnie Zwieger lub patelnia Ballarini możemy być pewni, że będą służyć w naszych kuchniach przez długie lata. Pora poznać największe zalety patelni granitowych!

Dlaczego warto wybrać patelnie granitowe:

  • Są pokryte granitową, nieprzywierającą powłoką non stick. W zależności od konkretnego modelu, powłoki non stick mogą odznaczać się innymi właściwościami, na przykład zwiększoną trwałością lub liczbą warstw. Granitowa powłoka non stick należy do powłok wyjątkowo trwałych, odpornych na zarysowania i ścieranie. To właśnie ona sprawia, że dania nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni. Pozwala ponadto smażyć na minimalnej ilości tłuszczu! Dzięki temu późniejsze czyszczenie naczynia również nie przysparza żadnych trudności.
  • Posiadają grubsze, wielowarstwowe dna. W połączeniu z aluminiowym korpusem patelnie granitowe są w stanie bardzo szybko się nagrzewać. Równomiernie rozprowadzają temperaturę po całej powierzchni i utrzymują ją przez dłuższy czas. Skraca to czas potrzebny na przygotowanie potrawy, zmniejsza zużycie energii, a także nie prowadzi do szybkiego wychłodzenia naczynia po wyłączeniu kuchenki.
  • Wyróżniają się wyjątkową trwałością, solidnością. Patelnie granitowe są odporne na uszkodzenia, odkształcenia i działanie wysokich temperatur.
  • Występują w wielu różnych wariantach. Patelnie granitowe to m.in. patelnie uniwersalne, grillowe, wok, do naleśników, czy
  • Nie są tak ciężkie, na jakie wyglądają! Ze względu na powierzchnię imitującą granit, patelnie granitowe zdają się ciężkie i toporne. Tak naprawdę w praktyce okazują się jednak poręczne i wygodne w użyciu. Oczywiście wiele zależeć będzie tu od wielkości naczynia i jego indywidualnych właściwości.
  • Zachwycają pięknym, nowoczesnym i eleganckim wyglądem.
  • Pozostają kompatybilne z każdym rodzajem płyty grzewczej, w tym z indukcją. Mogą być także używane w piekarniku. Większość patelni granitowych wykazuje takie właściwości, jednak nie musi być to regułą! Są to m.in. patelnie Ballarini. W tym miejscu przypominamy dlatego, aby zawsze zapoznawać się z informacjami podanymi przez producenta.
  • Są higieniczne, bezpieczne w kontakcie z żywnością. Wiele z dostępnych na rynku modeli, zwłaszcza pochodzących od renomowanych marek, np. Ballarini patelnia granitowa, nie zawiera szkodliwych związków (PFOA, Cd, Pb free). O tym również dokładnie poinformuje nas jednak sam producent.
  • Nie sprawiają żadnych trudności w czyszczeniu. W takim razie jak wyczyścić patelnię granitową? Możemy robić to zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Ze względu na powierzchnię non stick mycie ręczne patelni nie jest czynnością trudną i męczącą. Gdy chcemy wyczyścić patelnie granitową mechanicznie, upewnijmy się jednak, czy producent na pewno na to zezwala! Jeżeli szukamy innych, łatwych w utrzymaniu w czystości naczyń, znajdziemy takie w zestawach garnków Zwieger.

Na co zwrócić uwagę podczas użytkowania patelni granitowych?

Warto zapamiętać, że patelnie granitowe nie lubią tzw. szoków termicznych. Nie zalewajmy dlatego gorącego naczynia zimną wodą oraz nie wstawiajmy ciepłej patelni do lodówki. Mimo że powłoki granitowe cechują się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia, do ich codziennego użytkowania lepiej wykorzystywać przybory silikonowe, drewniane lub z tworzywa. Jeżeli jednak sporadycznie sięgniemy po akcesoria metalowe, nie powinno być to niebezpieczne dla naszego naczynia.

Patelnie granitowe jakiej firmy?

Jedne z najlepszych patelni granitowych oferują przede wszystkim wspomniane już dwie marki: Zwieger i Ballarini.

  • Zwieger – serie Zwieger White Stone, Zwieger Practi Plus.
  • Ballarini – serie Ballarini Torino, Ballarini Salina Granitum czy Ballarini Ferrara.


Patelnia granitowa Zwieger White Stone

Patelnia ceramiczna czy granitowa?

Jak wypadają na tle patelni granitowych modele ceramiczne? Patelnie granitowe w odróżnieniu od ceramicznych posiadają korpus pokryty powłoką non stick. W związku z tym możemy smażyć na patelniach ceramicznych bez ryzyka przywierania i przypalania się potraw, jednak minimalna ilość tłuszczu jest obowiązkowa. Podobnie jednak jak swoje poprzedniczki, patelnie ceramiczne wyróżnia wysoka trwałość, odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Patelnie ceramiczne są również higieniczne, bezpieczne dla zdrowia oraz pozbawione szkodliwych związków. Je także możemy używać na różnych typach kuchenek. Problemów nie przysporzy ponadto ich czyszczenie. Z tą jednak różnicą, że w przypadku patelni ceramicznych rekomendowane jest z reguły ich mycie ręczne, bez użycia zmywarki. Możemy więc zauważyć, że pomiędzy tymi dwoma rodzajami naczyń do smażenia występuje bardzo wiele podobieństw.

Patelnia marmurowa czy granitowa?

Bardzo zbliżonymi właściwościami do patelni granitowych odznaczają się także patelnie marmurowe. Tym jednak razem pokrywająca je powłoka non stick jest wzbogacona o cząsteczki marmuru. Pozostaje dlatego odporna na zarysowania, uszkodzenia oraz wykazuje doskonałe właściwości nieprzywierające. Nie musimy więc obawiać się ryzyka przypalenia. Do smażenia możemy wykorzystać jedynie niewielką ilość tłuszczu, a potrawy doprawiać na bieżąco za pomocą młynków do soli i pieprzu Peugeot. Również i w tych patelniach nie znajdziemy szkodliwych dla zdrowia związków, takich jak metale ciężkie, nikiel, czy ołów. Podobieństw łatwo doszukamy się także w ich wyglądzie.

Którą więc patelnię wybrać? Patelnię marmurową czy granitową? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ to wszystko zależy. Każda z tych patelni zagwarantuje nam równie wysoki komfort użytkowania. Kwestią przesądzającą mogą okazać się jedynie indywidualne właściwości, takie jak odpinane rączki, czy możliwość używania w piekarniku.

Patelnia tytanowa czy granitowa?

Kolejnym z dostępnych na rynku modeli są patelnie tytanowe, których powłoka nieprzywierająca jest wzmacniana cząsteczkami tytanu. Co łączy je z patelniami granitowymi? Przede wszystkim wysoka trwałość, odporność na uszkodzenia, odkształcenia i działanie wysokich temperatur. Również to, że zarówno jedne, jak i drugie, mogą być najczęściej używane na każdym rodzaju płyty grzewczej. Szybko się na nagrzewają, dobrze akumulują ciepło. Są bezpieczne dla zdrowia i w kontakcie z żywnością, a także łatwe w czyszczeniu.

Mimo wysokiej trwałości obu rodzajów patelni, w tym jednak przypadku na prowadzenie wychodzą patelnie wzmacniane cząsteczkami tytanu. Ich powierzchnia wykazuje wysoką odporność również w trakcie regularnego kontaktu z metalowymi przyborami. A jeżeli jesteśmy przy ostrych przyborach – do przygotowania dań poza samą patelnią z pewnością przydadzą się nam także profesjonalne, ostre noże. Dokładnie takie jak noże Zwilling. Ponadto, patelnie tytanowe mogą okazać się lżejsze, poręczniejsze w użytkowaniu. Wszystko zależy tu jednak od wybranego modelu – jego wielkości, grubości dna.

Patelnie granitowe, na przykład Zwieger patelnia granitowa, wyróżniają się z kolei ładniejszym, atrakcyjniejszym wyglądem.



Patelnia granitowa Zwieger Practi Plus

Patelnia granitowa czy teflonowa?

Przyszła pora na patelnie teflonowe. Patelnia granitowa czy teflonowa? Która będzie lepsza? Patelnie teflonowe są bardzo uniwersalne. Nieprzywierające, mające zdolność do szybkiego nagrzewania się. Możemy dzięki temu ograniczyć ilość używanego tłuszczu, a przy tym nie obawiać się ryzyka przypalenia potraw. Tak przygotowane dania będą wspaniale prezentować się na talerzach Bolesławiec! Powłoki teflonowe nie mogą jednak poszczycić się równie wysoką trwałością, wytrzymałością, co patelnie granitowe. Użytkując patelnię teflonową, musimy więc zachować większą ostrożność, ponieważ są one delikatniejsze. Łatwiej ulegają uszkodzeniom i zarysowaniom. Takie uszkodzenia mogą z kolei powodować przedostawanie się do żywności szkodliwych związków. Nie wszystkie naczynia teflonowe nadają się ponadto do mycia w zmywarce.

Co przemawia natomiast na korzyść teflonu? Będzie to z pewnością atrakcyjna cena. Patelnie teflonowe należą do jednych z najtańszych spośród wszystkich modeli dostępnych na rynku.

No votes yet.
Please wait...