Miękki szarlotkowy omlet z jeżynami to prawdziwy smak dzieciństwa. Z doświadczenia wiem jednak, że nie tylko dzieci uwielbiają takie pyszności. Poznaj przepis na omlet na słodko z jabłkami w lekkiej wersji!

Omlet z jabłkami to słodka, obiadowo-deserowa klasyka wśród przepisów. Niestety w standardowej wersji są dość ciężkostrawne przez sporą ilość tłuszczu niezbędną do smażenia. W mojej fit wersji omlet jest mniej kaloryczny i lżejszy dla żołądka. Mam nadzieję, że Ci zasmakują!

Szarlotkowy omlet na słodko z jeżynami – przepis

Category: Placki, deser

Cuisine: Polska

Szarlotkowy omlet na słodko z jeżynami – przepis

Przepis na puszysty omlet na słodko z jabłkami z dodatkiem jeżyn.

Autorką przepisu i zdjęć jest Jessica Meinhard z instagrama @shining_star_9

Składniki

  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • cynamon
  • garść jeżyn

Sposób przygotowania

  • Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Trzemy jabłko na tarce o dużych oczkach.
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i miksujemy kilka sekund.
  • Do masy dodajemy ksylitol, mąkę, starte jabłko, cynamon i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jeżyny i znów mieszamy.
  • Smażymy z obu stron na patelni teflonowej posmarowanej tłuszczem. Podajemy z jeżynami i płatkami migdałowymi.
https://www.garneczki.pl/blog/omlet-na-slodko-z-jablkami-przepis/

Do wykonania omletów wykorzystałam patelnię do naleśników dwustronną, która doskonale sprawdza się idealnie także przy racuchach i innych plackach!

Ocena: 4.6/5.
Please wait...