Słodycze „na jeden kęs” często za szybko się kończą – rzadko kiedy potrafimy powstrzymać się przed zjedzeniem kilku słodkości na raz. Tak też jest w tym przypadku! Zobacz przepis na kruche ciasteczka kokosowe z czekoladową nutą, które cieszą intensywnym smakiem… nie można przestać ich jeść!

Jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia przestrzegam: warto zrobić więcej ciasteczek, bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy upiekłam te kokosowe ciasteczka moim znajomym, minął zaledwie kwadrans, a półmisek świecił już pustkami. Są ponadto proste w wykonaniu, a połączenie kokosa z czekoladą to uniwersalne połączenie smaków, które każdemu przypadnie do gustu. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą:

Ciasteczka kokosowe z nutą czekoladową – przepis

Category: Ciastka, deser

Cuisine: Polska

Ilość: Ok. 40 ciasteczek

Kruche-ciasteczka-kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladową nutą.

Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com

Składniki

    Ciasteczka:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła pokrojonego w kostkę (musi być zimne, wyjęte prosto z lodówki)
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
    Polewa:
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

    Przygotowanie ciasteczek:
  • W misce przygotowujemy wszystkie składniki. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i nieco je spłaszczamy. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka trochę urosną.
  • Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
  • Gotowe ciasteczka odstawiamy do wystudzenia.
    Przygotowanie polewy:
  • Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej (świetnie sprawdza się do tego miseczka do rozpuszczania czekolady).
  • Dodajemy mleko, podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej polewy.
  • Za pomocą specjalnej łyżeczki do dekorowania ozdabiamy ciasteczka. Podajemy, gdy polewa zastygnie.
https://www.garneczki.pl/blog/ciasteczka-kokosowe-z-nuta-czekoladowa-przepis/

Kruche ciasteczka na porcelanowym półmiskuDo wykonania polewy użyłam naczynia do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnejktórą później dekorowałam ciastka za pomocą łyżki do dekoracji ciast. Ciasteczka pięknie prezentują się na półmisku porcelanowym Kahla Ray.

Ocena: 5.0/5.
Please wait...