Olej to produkt spożywczy, którego nie może zabraknąć  w żadnej kuchni. Używamy go do smażenia, przygotowania dressingów do sałatek, a także jako składnik wypieków. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów jadalnych. Wiecie, jaki olej wybrać do smażenia, a jaki olej będzie najzdrowszy do sałatek? Poznaj różnicę pomiędzy poszczególnymi olejami, zobacz ich właściwości, zastosowanie, a także poznaj odpowiedź na pytanie, jaki olej jest najzdrowszy.

Jak wiadomo, tłuszcze w diecie są bardzo ważne. Bez nich organizm człowieka nie funkcjonuje poprawnie. W dzisiejszych czasach wielu z nas rezygnuje z tłuszczu, ponieważ dba o zdrową sylwetkę. To błąd! Olej roślinny jest zdrowy, a spożywany w odpowiedniej ilości posiada dużo pozytywnych właściwości:

Reklama

  • zawiera kwasy omega-3 i omega-6,
  • rozpuszczają się w nim witaminy (A, D, E, K),
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • obniża poziom złego cholesterolu.

Jaki olej do smażenia najzdrowszy, a jaki do sałatek? Ranking

Szeroki wachlarz smaków sprawia, że nie wiemy, jaki olej wybrać. Warto zwrócić uwagę, że nie każdy z produktów nadaje się do smażenia. Niektóre oleje pod wpływem wysokiej temperatury tracą wszystkie swoje właściwości. Dlatego zanim dokonasz wyboru oleju, zapoznaj się z poniższą infografiką.Olej jadalny - zastosowanie w kuchni


Olej kokosowy spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Olej kokosowy:

  • reguluje poziom cholesterolu, podnosząc poziom dobrego i obniżając poziom złego,
  • chroni przed zawałem serca,
  • pomaga w walce z chorobami układu pokarmowego.
  • zmniejsza uczucie głodu – jest świetną propozycją dla ludzi odchudzających,
  • może łagodzić napady padaczkowe oraz epilepsje,
  • spożywany regularnie polepsza funkcjonowanie mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera,
  • jest też naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i antygrzybiczo.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

  • jako zamiennik masła, do smarowania pieczywa,
  • do wypieków,
  • do sosów i dressingów sałatkowych,
  • do smażenia.

butelka na olej i ocet


Olej lniany – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej lniany również może poszczycić się wieloma właściwościami zdrowotnymi, stanowiąc przy okazji świetny dodatek do wielu dań.

Olej lniany:

  • obniża poziom cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na skórę i urodę, ponieważ zawiera dużo witaminy E,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
  • regularnie spożywany olej lniany pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie i zmniejsza odczucie zmęczenia,
  • wpływa też pozytywnie na wzrok oraz płodność.

Zastosowanie oleju lnianego w kuchni:

  • jako dressing sałatek,
  • jako dodatek do ziemniaków, sosów i zup (bez gotowania).

Jego płynna konsystencja umożliwia serwowanie go w butelce z dozownikiem.

Czy wiesz, że...?
Olej lniany szybko się utlenia dlatego należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu butelki olej należy trzymać w lodówce, nie dłużej niż 2 miesiące.

Olej konopny spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej konopny:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
  • wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych,
  • łagodzi ból reumatyczny,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • wspomaga pracę układu odpornościowego,
  • działa uspokajająco i nasennie.

Olej z konopi zastosowanie:

  • do dressingów sałatkowych,
  • do past i sosów (bez gotowania).

butelka na olej z dozownikiem


Olej migdałowy spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej migdałowy:

  • pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu,
  • stosowany regularnie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • usprawnia pracę mózgu, wspomagając pamięć i koncentrację,
  • reguluje pracę układu moczowego oraz wzroku.

Zastosowanie oleju migdałowego w kuchni:

  • do sałatek,
  • do słodkich zup.

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki:

  • posiada właściwości obniżające ciśnienie,
  • pozytywnie wypływa na wygląd skóry i włosów,
  • reguluje pracę tarczycy,
  • wpływa leczniczo na problemy z żołądkiem, między innymi wrzody czy refluks.

Zastosowanie w kuchni:

  • do sałatek,
  • do sosów,
  • jako dodatek do kaszy.

Wygodnie dodaje się go do sałatek za pomocą spryskiwacza.

butelka na olej

Mam nadzieję, że chociaż trochę ułatwiłem Wam wybór oleju. Wiecie już, który produkt do czego się nadaje, więc nie ma na co czekać – kupujcie i eksperymentujcie! Pamiętajcie, że każda zdrowa dieta musi być przede wszystkim zróżnicowana!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...