Dobry termos obiadowy na różnego typu jedzenie, długo trzymający ciepło, to doskonałe rozwiązanie na jednodniowe wycieczki, ale również do pracy, szkoły i na działkę. Taki pojemnik termiczny na obiad zapewni nam pożywny i ciepły posiłek nawet poza domem. Jaki termos obiadowy najlepiej wybrać i który z nich najdłużej trzyma ciepło? Zwróć uwagę na jego pojemność, tworzywo, pokrywę i dodatkowe funkcjonalności.

Termosy turystyczne na żywność pozwalają utrzymać ciepło posiłków, dzięki czemu będziemy mogli posilić się gorącą zupą w czasie pieszej wycieczki, a także pożywnym obiadem na uczelni lub pracy. To szczególnie dobre rozwiązanie, gdy nie mamy dostępu do kuchenki mikrofalowej, nie chcemy korzystać z przydrożnych bufetów ani opychać się kanapkami.

Reklama


Dobry termos obiadowy – dla kogo i gdzie?

Termos obiadowy, dzięki przestrzeni o niskim ciśnieniu, utrzymuje temperaturę posiłków, a my możemy cieszyć się ciepłą zupą nawet poza domem. Czy warto zainwestować w takie naczynie? Termos do jedzenia będzie doskonałą alternatywą dla zwykłych lunch boxów. Zamiast opychać się kanapkami lub zimnymi posiłkami, możesz zajadać rozgrzewające dania. Pojemnik termiczny na żywność okaże się szczególnie przydatny na jednodniowych wycieczkach – podczas górskiej wędrówki, wycieczki rowerowej, wypadu pod namiot i na działkę oraz podczas dłuższego spaceru. Nie musisz poszukiwać pobliskich bufetów, ani jeść suchego prowiantu. Weź ze sobą termos na lunch z ulubionym, ciepłym posiłkiem – zupą, gulaszem, potrawką, który jest szczególnie mile widziany w jesienno-zimowym okresie.

Co ciekawe, termos do żywności może działać dwojako. Podgrzane potrawy na długo pozostaną gorące, ale te na zimno również utrzymają niską temperaturę. Nie musisz zatem obawiać się, że ciepłe danie ostygnie, a te zimne zagotuje się pod wpływem słonecznych promieni.

Termos obiadowy możesz zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię, gdy nie masz możliwości podgrzania posiłku z lunch boxa lub gdy nie chcesz czekać w długiej kolejce do mikrofalówki ;). Termos obiadowy będzie również doskonałym rozwiązaniem dla dzieci, do szkoły, by mogły w czasie przerwy zjeść pożywny posiłek.

Zastosowanie termosu obiadowego
  • jednodniowe wycieczki,
  • górskie wędrówki,
  • wyjazd pod namiot,
  • wycieczka rowerowa,
  • długi spacer,
  • do pracy,
  • na uczelnię,
  • dla dzieci – do szkoły,
  • na działkę.

Jak wybrać pojemnik termiczny na obiad?

Na rynku dostępne są różne modele termosów obiadowych. Różnią się między sobą materiałem wykonania, kształtem i pojemnością. Jaki termos do obiadu będzie najlepszy? Wszystko zależy od tego, gdzie chcemy go nosić i ile osób będzie zajadało posiłki. Przy wyborze termosu weź pod uwagę jego wielkość, wytrzymałość, szczelność, właściwości termiczne, a także takie dodatki jak praktyczna łyżeczka, antypoślizgowa powłoka i poręczny uchwyt lub pasek.

Pojemność termosu do posiłków

Pojemność to jeden z podstawowych parametrów termosu obiadowego. Przy wyborze pojemności weź pod uwagę przeznaczenie pojemnika na żywność w formie termosu. Jeśli chcesz przenosić w nim obiad tylko dla siebie, wystarczy Ci mały termos obiadowy o pojemności 450-500 ml. Większe łasuchy będą zadowolone z większych modeli, ok. 750 ml. Te naprawdę duże, pojedyncze termosy obiadowe, mogą mieć pojemność nawet 1,5 litra! Będą odpowiednie do przenoszenia większej porcji jednego typu dania, którą możesz się podzielić z inną osobą.

Jeśli chcesz cieszyć się ciepłymi posiłkami na rodzinnych wycieczkach, wybierz kilkuczęściowe pojemniki na termiczne na żywność. Są to trojaki obiadowe i czworaki obiadowe, umożliwiające przenoszenie jednocześnie zarówno zupy, jak i drugiego dania. Będą doskonałe dla całej rodziny.

Te najmniejsze modele, 350-400 ml, będą dobrym rozwiązaniem dla dzieci – do szkoły lub na spacer. Małe termosy obiadowe, w formie menażki, pozwolą maluchowi na zjedzenie ciepłego, pełnowartościowego posiłku nawet poza domem. Takie termosy obiadowe znajdziesz w ofercie marki Aladdin.

Termos obiadowy dla dzieci Aladdin Kids

Termosy stalowe i plastikowe – materiał wykonania

Termos na posiłki może być wykonany ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego. Spotykane są także modele z łączonych materiałów, z zewnątrz plastikowe, a wewnątrz stalowe. Materiał wykonania decyduje od wytrzymałości termosu oraz o jego właściwościach izolacyjnych. Wiadomo, że raczej nie przewidujemy używania termosu w ekstremalnych warunkach, ale zawsze może się o coś obić.

Termos obiadowy ze stali nierdzewnej wyróżnia się solidną konstrukcją i odpornością na uszkodzenia. Stal nie chłonie zapachów, ani ich nie wydziela. Stalowy termos obiadowy to pojemnik długo utrzymujący ciepło. Lepiej trzyma temperaturę posiłku, ale jest też cięższy od tych plastikowych. Sprawdzi się przede wszystkim na jednodniowych wycieczkach. Stalowy termos obiadowy dostępny jest w ofercie marki Stanley, Kinghoff i Odelo.

Z kolei termiczny pojemnik na żywność wykonany z plastiku wymaga nieco więcej ostrożności, ponieważ nie jest tak wytrzymały jak ten wykonany ze stali nierdzewnej. Jest za to lżejszy, a co za tym idzie – wygodniejszy w przenoszeniu. Możesz włożyć go do torby i zabrać do pracy lub wręczyć dziecku do szkoły. Okaże się idealnym termosem na obiad dla dziecka. Termos obiadowy wykonany z plastiku to propozycja marki Aladdin, Florina, Tescoma oraz Domotti.

Naczynie utrzymujące ciepło – szczelność i właściwości termiczne

Termiczny pojemnik obiadowy powinien być oczywiście wytrzymały, ale również szczelny! Naprawdę dobry termos obiadowy zapobiega rozlaniu posiłków w torbie lub w plecaku i na dłużej utrzymuje temperaturę dań.

Niektóre pojemniki termiczne na obiady posiadają podwójne ścianki, zapobiegające utracie ciepła. Mogą być wyposażone także w podwójne zakrętki, które nie dopuszczają, do tego, by ciepło uciekało górą. Zwracaj uwagę na takie szczegóły, które decydują o właściwościach termicznych produktu. Pojemniki termiczne na jedzenie muszą dobrze izolować ciepło, a nie tylko przechowywać dania!

Pamiętaj, by dostosować pojemność termosu do wielkości posiłków. Tylko w pełni uzupełniony termiczny pojemnik na jedzenie będzie dobrze utrzymywał temperaturę dania. Nie decyduj się na ponad litrowy pojemnik, gdy zamierzasz nosić tylko niewielką porcję. Płynne i półpłynne posiłki będą znacznie lepiej utrzymywać swoją temperaturę niż te w formie stałej. Zupa, leczo i gulasz z pewnością będą gorące nawet po kilku godzinach.

Termos na jedzenie i dodatkowe udogodnienia

  • Zawór bezpieczeństwa lub zatrzask

Wewnątrz termosu obiadowego wytwarzane jest ciśnienie, które niesie ze sobą też pewne zagrożenie. Niektóre pojemniki utrzymujące ciepło wyposażone są w zawór bezpieczeństwa, który chroni przed „wybuchem” dania w torbie, w czasie transportu. Taki zawór chroni również przed poparzeniem gorącą parą, która bucha po otwarciu termosu. Wystarczy nacisnąć przycisk umieszczony na pokrywce, by wyrównać ciśnienie i pozbyć się pary. Termosy mogą być wyposażone także w zatrzask, który zabezpiecza pojemnik przed przypadkowym otwarciem.

Termos obiadowy z zatrzaskiem Florina Great

  • Uchwyt i pasek

Wiele termosów obiadowych wyposażonych jest w wygodną rączkę, która umożliwia komfortowe i bezpieczne transportowanie naczynia. Niektóre pojemniki do przenoszenia obiadów posiadają także materiałowy lub skórzany pasek.

  • Powłoka antypoślizgowa

Zewnętrzna powłoka antypoślizgowa redukuje ryzyko upuszczenia termosu obiadowego i rozlania posiłku. Taka powłoka przydaje się szczególnie wtedy, gdy chwytamy termos na żywność zmarzniętą i mokrą dłonią lub taką w rękawiczce.

  • Miska i łyżka

Zabierając ze sobą termos na obiad do pracy czy na wycieczkę, wcale nie musisz dodatkowo zabierać miseczki i łyżki. Wiele modeli oferuje rozwiązanie dwa w jednym, czyli termos, pełniący funkcję naczynia. Wystarczy odkręcić zakrętkę i ustawić ją na grzbiecie, by uzyskać praktyczną miseczkę. Niektóre pojemniki obiadowe, termiczne, zostały wyposażone od razu w łyżeczkę, dlatego na pewno nie zapomnisz o sztućcach!


Jak przygotować termiczny pojemnik na jedzenie?

Nie wystarczy przełożyć dopiero co zrobionego posiłku do termosu obiadowego. Pojemnik termiczny na jedzenie należy odpowiednio przygotować przed użyciem! Wlej do niego wrzątek i pozostaw na parę minut (4-5 min). Pojemnik będzie lepiej trzymał ciepło potrawy. Z kolei jeśli planujesz umieścić w nim zimne danie, przelej termos zimną wodą.


Najlepszy termos obiadowy to taki, który jest dostosowany do naszych potrzeb. Nie mogę wskazać tu tego jedynego pojemnika, ponieważ każdy będzie miał innego faworyta. Jeśli poszukujesz termosu tylko dla jeden osoby, wybierz ten o mniejszej pojemności. Jeżeli chcesz wybrać pojemnik trzymający ciepło dla dziecka, zdecyduj się na małe termosy, wykonane z lekkiego tworzywa sztucznego. Natomiast jeśli planujesz jednodniową wycieczkę  plecakiem, weź ze sobą wytrzymały termos ze stali nierdzewnej, który na pewno nie ucierpi w czasie podróży. Z kolei dwojaki i trojaki obiadowe to doskonałe rozwiązanie na rodzinne wyprawy. Każdy z termosów obiadowych ma swoje zalety!

Ocena: 2.9/5. Oddano 22 głosy.
Please wait...