Naczynia z powłoką ceramiczną coraz częściej pojawiają się w wielu polskich kuchniach. Biorąc pod uwagę ich zalety, nie ma w tym nic dziwnego! Jedną z najistotniejszych jest technologia non-stick, zapobiegająca przywieraniu potraw. Jednak lista wszystkich zalet, które przemawiają za przygotowywaniem posiłków w naczyniach z powłoką ceramiczną jest znacznie dłuższa… Poznaj je wszystkie i przekonaj się, czy naprawdę warto kupować tego typu naczynia.

Ze względu na wzrost liczby chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym oraz nadwagą dietetycy biją na alarm, przestrzegając przed kalorycznością ciężkostrawnych, smażonych potraw. Tego typu pokarmy stanowią dla naszego organizmu duże obciążenie, dlatego warto postawić na zdrową alternatywę i smażyć dania bez lub tylko na niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowywanie posiłków w taki sposób będzie możliwe dzięki naczyniom z technologią non-stick, która zapobiegania przywieraniu posiłków do powierzchni. Wśród takich naczyń można wymienić patelnie teflonowe oraz patelnie ceramiczne, które w odróżnieniu od tych pierwszych nie posiadają polimeru PFTE (powłoka teflonowa).

Co to jest powłoka ceramiczna? Powłoka ceramiczna powstaje w procesie produkcji z minerałów oraz gliny, które wypalane są w temperaturze przekraczającej 1200°C. Powstały w ten sposób produkt to gładka, trwała i znacznie odporniejsza na zarysowania niż teflon powierzchnia. Nagrzewana może być do temperatury przekraczającej 400°C, a zamrażana do -20°C. Co istotne jednak, nie znosi nagłych zmian temperatury, które mogą ją uszkadzać.

Naczynia z nieprzywierającą powłoką ceramiczną – rodzaje

Na rynku dostępnych jest wiele naczyń z powłoką ceramiczną. Znajdziemy nie tylko ceramiczne garnki i patelnie, ale również rondle, różnego rodzaju formy do pieczenia, a nawet grill elektryczny! Powłoka ceramiczna może pokrywać naczynia o różnym przeznaczeniu, wzbogacając je o właściwości nieprzywierające i umożliwia gotowanie, smażenie i pieczenie na minimalnych ilościach tłuszczu. Mogą być to:

Patelnie z powłoką ceramiczną

Patelnie ceramiczne, podobnie jak dobre garnki ceramiczne, to zdecydowanie kuchenny niezbędnik każdego, komu zależy na przygotowywaniu tradycyjnych potraw w lekkostrawnej wersji, z mniejszą ilością tłuszczu. Korpus patelni wykonuje się z aluminium lub ze stali nierdzewnej i pokrywa powłoką ceramiczną, by naczynie zyskało właściwości nieprzywierające. Patelnia z ceramiczną powłoką może przybierać różne postaci…

  • wyposażona w jeden lub dwa uchwyty,

  • okrągły lub kwadratowy kształt,

  • wyposażona w tradycyjną pokrywkę lub taką z aromatyzorem,

  • głęboka do duszenia mięs, a płaska do smażenia naleśników,

  • całkowicie pokryta powłoką w przypadku korpusu z aluminium lub tylko wewnątrz w przypadku stali,

  • patelnie z gładkim dnem lub rzeźbionym przeznaczonym do grillowania.

Garnki z powłoką ceramiczną

Garnki pokryte powłoką ceramiczną, potocznie określane jako „garnki ceramiczne”, są najczęściej wykonane z aluminium, które to pokrywa się warstwą powstałą z minerałów i gliny. Samo aluminium nie posiada właściwości nieprzywierających, a jeśli nie jest anodowane może wydzielać szkodliwe składniki podczas użytkowania. Garnek aluminiowy z powłoką ceramiczną jest bezpieczny i zyskuje właściwości nieprzywierające. Takie cechy garnka sprawiają, że można w nim nie tylko gotować, ale także podsmażać i dusić potrawy bez lub na małej ilości tłuszczu.

Warto wspomnieć jeszcze o innych rodzajach garnków z powłoką ceramiczną – wykonanych z silarganu, czyli z wysokiej jakości ceramiki, wyjątkowo trwałej i odpornej na zarysowania. Silarganowe garnki ceramiczne wyróżniają się niemalże w pełni gładką powierzchnią, wysoce higieniczną i nie wpływającą na smak przygotowywanych potraw. Naczynia z taką powłoką ceramiczną mogą mieć jednak różne opinie. Z jednej strony to wyjątkowo trwałe naczynia, ale z drugiej wyróżniają się bardzo wysoką ceną. Silarganowe naczynia ceramiczne znajdziesz wyłącznie w ofercie marki Silit.

Zestaw garnków silarganowych Silit Vision

Zestaw garnków ceramicznych wykonanych z silarganu – dostępne tylko w ofercie Silit.

Możesz zdecydować się na pojedyncze garnki aluminiowe z powłoką ceramiczną lub od razu na zestaw garnków ceramicznych, o różnych pojemnościach i o różnym przeznaczeniu. Naczynia dostępne są naprawdę w przeróżnych kolorach – stonowanych lub intensywnych, dlatego staną się też ozdoba kuchni. Możesz wybrać tradycyjne garnki z okrągłym kształcie lub zdecydować się na kwadratowe naczynia ceramiczne, które przypominają brytfannę i również tak jak one nadają się do przyrządzania dań w piekarniku.

Rondle ceramiczne, czyli z powłoką ceramiczną

Rondel ceramiczny ma podobne właściwości do garnków z powłoką ceramiczną. W przeciwieństwie do nich, nie ma dwóch, a tylko jeden dłuższy uchwyt. Ma też mniejszą pojemność, co sprawia, że przyda się do przygotowania sosów, zasmażek, gotowania jajek i podgrzewania mleka. Korpus rondla wykonany jest zazwyczaj z aluminium i pokrywany powłoką ceramiczną, co zapobiega przywieraniu potraw do dna. Wyposażony w ferromagnetyczne dno, pasuje do różnych rodzajów kuchenek. Dostępny w różnych wersjach kolorystycznych, będzie ładnie prezentował się w każdej kuchni. Możesz zakupić takie naczynie osobno, ale często komplety garnków ceramicznych są od razu wyposażone w rondle.

Rondel z powłoką ceramiczną znajdziesz w ofercie takich marek jak: Florina, Ambition, Konighoffer, Tescoma

Formy do pieczenia z powłoką ceramiczną

Różnorodne formy do pieczenia również mogą być pokryte powłoką ceramiczną, która niweluje konieczność natłuszczania formy sporą ilością tłuszczu, by wypieki nie przywierały do blachy. Na rynku dostępne są formy do babek, do muffinek, do tarty oraz keksówki – wykonane z cieńszego niż patelnie i garnki aluminium, które pokrywa się powłoką ceramiczną.

Tak ulepszone naczynia z powłoką ceramiczną mają większą wytrzymałość i odporność na zadrapania niż zwykłe blachy do pieczenia. Dzięki specjalnej powłoce, łatwiej wyjąć wypiek z blachy, a sama żywotność naczynia jest dłuższa.

Poniżej znajdziesz ogólne zalety i wady wszystkich tych naczyń z powłoką ceramiczną: patelni, garnków, rondelków i form do pieczenia.

Naczynia z powłoką ceramiczną – zalety i wady

O tym, że warto inwestować w naczynia, a między innymi w patelnie i garnki ceramiczne, czyli takie pokryte powłoką ceramiczną, powinna przekonać długa lista ich zalet.

Zalety powłoki ceramicznej:

  • wykonana jest z naturalnych i przyjaznych dla środowiska materiałów,

  • umożliwia przygotowywanie potraw sprzyjających zdrowiu i smukłej sylwetce – można zrobić je na niewielkiej na ilości tłuszczu, dlatego sprzyjają diecie niskotłuszczowej,

  • sprawia, że przygotowywane posiłki zachowują dużo naturalnie występujących w nich witamin i minerałów,

  • istotnie skraca czas przygotowywania posiłków, dzięki równomiernemu rozgrzewaniu powierzchni powłoki i rozprowadzaniu ciepła,

  • umożliwia zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, co wynika z równomiernego rozprowadzania ciepła przez powłokę ceramiczną,

  • nie wchodzi w reakcje z żadnymi składnikami pokarmowymi, dzięki czemu pozostaje bez wpływu na smak potraw,

  • wykazuje odporność na wysokie temperatury, zarysowania oraz korozję,

  • wyklucza ryzyko przywierania smażonych pokarmów, a co za tym idzie przypalania potraw,

  • długo utrzymuje ciepło przygotowanego posiłku, dlatego nie ma konieczności podgrzewania jedzenia na małym ogniu w oczekiwaniu na jego podanie,

  • jest łatwa w utrzymaniu czystości – nie wymaga namaczania i szorowania, a reszki jedzenia usunąć można przy użyciu gorącej wody.

Trzeba też wspomnieć o wadach naczyń z powłoką ceramiczną. Choć jest ich znacznie mniej niż zalet, to dla niektórych osób mogą okazać się istotne.

Wady powłoki ceramicznej:

  • masa – garnki z powłoką ceramiczną przeważnie są dość ciężkie,

  • cena – choć nie są to najdroższe naczynia dostępne na rynku, nie należą też do najtańszych.

Jak używać garnków, patelni i innych naczyń ceramicznych?

Sposób użytkowania, czyszczenia oraz konserwacji naczyń z powłoką ceramiczną decyduje o utrzymaniu powłoki w dobrej kondycji i zachowaniu jej żywotności. Zobacz, jakie zabiegi należy stosować, by naczynia z powłoką ceramiczną mogły służyć nam jak najdłużej.

  1. Podczas przygotowywania posiłków możesz posługiwać się drewnianymi lub plastikowymi przyborami, odpornymi na wysokie temperatury. Unikaj jednak ostrych metalowych przyborów, które mogłyby zarysować powłokę.
  2. Nigdy nie podgrzewaj pustego naczynia i nie doprowadzaj do jego przegrzania. Naczynia ceramiczne bardzo szybko się nagrzewają, dlatego trzeba zachować ostrożność.
  3. Patelnie ceramiczne, w przeciwieństwie do patelni teflonowych, wymagają przygotowywania potraw na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażenie bez dodatku tłuszczu, mogłoby doprowadzić do przegrzania patelni i utraty właściwości powłoki ceramicznej.
  4. Do smażenia na patelni ceramicznej wybierz dobrej jakości olej. Unikaj także stosowania olejów w atomizerze, który nierówno rozkłada się na ściankach i dnie patelni, przez co powoduje jej przegrzewanie.
  5. Staraj się smażyć na całej powierzchni patelni – dobierz rozmiar naczynia do swoich potrzeb. Patelnie z powłoką ceramiczną dostępne są w różnych rozmiarach, a także dostosowane do przygotowywania różnych posiłków – smażenia naleśników czy grillowania.
  6. Rozgrzanej patelni, dopiero co zdjętej z kuchenki, nigdy nie zalewaj zimną wodą! Gwałtowne zmiany temperatur zaszkodzą powłoce. Nie staraj się jej szybko ostudzić, ale poczekaj aż sama wystygnie.
  7. Patelnię przechowuj wraz z ochronnymi przekładkami, które chronią powłokę przed zarysowaniem i uszkodzeniami mechanicznymi.

Jak czyścić naczynia z powłoką ceramiczną?

  1. Tuż po zakupie, umyj naczynie i osusz. Lekko naoliw i usuń nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. W takim stanie trzymaj patelnię, aż do kolejnego użycia.
  2.  Patelnie i garnki ceramiczne powinny być myte ręcznie. Unikaj mycia w zmywarce, ponieważ może ono prowadzić do niszczenia powierzchni non-stick.
  3. Do czyszczenia nie wykorzystuj roztworu rozcieńczonej soli, która może przyczynić się do szybkiego uszkodzenia powłoki.
  4. Po użyciu, natychmiast umyj naczynie, a następnie osusz przy użyciu ściereczki lub papierowego ręcznika. Naczynia, na których pozostaje wilgoć, mogą zostać uszkodzone na skutek wytrącania się kamienia (utrata nieprzywierających właściwości powłoki).
  5. Do czyszczenia nie używajostrych, czy też stalowych przedmiotów, które mogłyby naruszać powierzchnię non-stick.
  6. Powłokę ceramiczną powinno się czyścić z wykorzystaniem ciepłej wody i płynu do naczyń.

Naczynia z powłoką ceramiczną – czy warto kupić?

Czy warto zainwestować w zestaw garnków i innych naczyń z powłoką ceramiczną? Bez wątpienia jest to ciekawa propozycja! Powłoka ceramiczna nie emituje szkodliwych substancji i nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. Ze względu na takie właściwości, są to naczynia polecane do przyrządzania posiłków dla alergików i małych dzieci. W dodatku, powłoka ceramiczna ma właściwości nieprzywierające, ale wymaga użycia chociaż małej ilości tłuszczu (np. 2 łyżki oleju). Naczynia szybko się nagrzewają i dość długo utrzymują ciepło dania. Powłoka jest bardziej odporna na zarysowania i ścieranie niż powłoka teflonowa, ale i w tym przypadku lepiej zrezygnować ze stosowania ostrych narzędzi podczas przygotowywania posiłków. Pamiętaj, że nie jest to długowieczne naczynie z żeliwa, dlatego z czasem na jej powierzchni mogą pojawić się zarysowania. By jak najdłużej utrzymać patelnię czy garnek w dobrym stanie, stosuj się do wskazówek zawartych w tym artykule.

Garnek z powłoką ceramiczną Ambition Red

Zestaw intensywnie czerwonych garnków z powłoką ceramiczną, marka Ambition.

Najlepsze, ale też i najdroższe garnki i patelnie ceramiczne to te wykonane z silarganu. To bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania materiał. Jednak naczynia z powłoką ceramiczną dostępne są także w bardziej przystępnych cenach i to w ofercie wielu producentów. Zestawy garnków, patelni i rondelków ceramicznych mogą przybierać przeróżne kolory – intensywną czerwień, soczystą zieleń czy piękny błękit. Takie naczynia będą nie tylko praktyczne, ale i estetyczne. Zwróć uwagę, by dane naczynie było dostosowane do rodzaju kuchenki, który użytkujesz. Ma to szczególne znaczenie przy kuchenkach indukcyjnych. Garnki czy patelnie ceramiczne na indukcję zostały wyposażone w specjalne, ferromagnetyczne dno, wykrywalne przez płytę indukcyjną.

Ocena: 4.5/5.
Please wait...