Słodki spód z daktyli, rozpływająca się w ustach masa twarogowa, a na wierzchu jagodowy krem… To prawdziwie słodkie marzenie każdego sympatyka serników. Sernik z jagodami na zimno to doskonały pomysł na deser podczas ciepłych dni. U nas dodatkowo w zdrowej wersji!

Sernik na zimno to prawdziwy przebój wszystkich upalnych wieczorów – szybkie i łatwe w przygotowaniu cieszą całą rodzinę i znajomych, dając chwilę wytchnienia od słońca. Korzystając z sezonu na polskie owoce, warto sięgnąć po pyszne, intensywne w smaku jagody. Połączenie tych ciemnych owoców oraz twarogu to murowany sukces! 😉 Nie zwlekaj i przygotuj pyszny deser według mojego przepisu, nie pożałujesz!

Przepis na mini serniczki na zimno z jagodami

Category: Sernik, ciasto, deser

Cuisine: Polska

Sernik na zimno z jagodami

Przepis na efektowne mini serniczki na zimno z jagodami - wspaniały deser dla gości i domowników!

Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj

Składniki

    Spód
  • 170 g suszonych daktyli
  • 170 g płatków owsianych górskich
    Warstwa jagodowa:
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g chudego twarogu
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek ksylitolu lub innego słodzika, np. stewii, erytrytolu, brązowego cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
    Warstwa twarogowa:
  • 100 chudego twarogu
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru

Sposób przygotowania

    Przygotowanie spodu:
  • Namaczamy daktyle we wrzątku przez 20 minut, odlewamy wodę. Dodajemy płatki i miksujemy je razem z daktylami. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
    Przygotowanie masy jagodowej:
  • Jogurt, chudy twaróg, jagody oraz słodzik miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy i dalej mieszamy. Wylewamy na spód i wsadzamy do lodówki. Kiedy warstwa zaczyna powoli tężeć, zabieramy się za ostatnią warstwę.
    Przygotowanie masy twarogowej:
  • Resztę twarogu i jogurtu oraz aromat winilinowy, słodzik i żelatynę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na masę jagodową i posypujemy owocami dla dekoracji. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i czekamy, aż cały sernik porządnie schłodzi się i stężeje. Ciasto kroimy w tradycyjny sposób. Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, wykrawamy mini serniczki za pomocą pierścienia do deserów.

Notatki

Autorka wykorzystała tortownicę o średnicy 26 cm.

Zamiast jagód możemy wykorzystać inne sezonowe owoce, jak borówki czy truskawki.

https://www.garneczki.pl/blog/mini-serniki-na-zimno-z-jagodami-przepis/

Sernik na zimno z jagodamiDo wykonania przepisu wykorzystałam klasyczną tortownicę okrągłą oraz pierścień do deserów, który pomógł mi uformować kształt serduszekw. Kawę do deseru piłam zaś z ceramicznych filiżanek With Love 😉

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...