Nieodłączną częścią wigilijnego stołu jest karp smażony. To tradycyjna i pyszna potrawa, która jest łatwa w przygotowaniu. Wspaniale smakuje na ciepło i zimno. Poznaj kilka wskazówek o tym, jak smażyć karpia, aby był soczysty i pachnący.

Jak smażyć karpia krok po kroku?

  1. Na początku pokrój rybę i zamarynuj w cebuli. Następnie odstaw karpia do lodówki, najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia dokładnie opłucz i osusz rybę.
  3. Tuż przed smażeniem karpia przypraw i obtocz go w mące.
  4. Nim rozpoczniesz smażenie karpia, zaopatrz się w dobrej jakości patelnię z powłoką nieprzywierającą. Tradycyjne lub grillowe patelnie Zwilling sprawdzą się świetnie.
  5. Kolejno rozgrzej olej i ułóż kawałki karpia – musi skwierczeć!
  6. Jak długo smażyć karpia, aby był dobrze usmażony, ale nie suchy? Optymalny czas to 6-7 minut z każdej strony.
  7. Po ściągnięciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu z usmażonego karpia przy pomocy papierowych ręczników.
No votes yet.
Please wait...