Łódeczki z ziemniaków najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika – na gorąco, koniecznie w gronie przyjaciół oraz towarzystwie zimnego piwa! To doskonała przekąska na imprezę, a zwłaszcza do wspólnego oglądania meczu. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu. Poznaj przepis na łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem!

Te łódeczki na pewno sprawią wszystkim gościom uciechę. Szybko sycą, są pikantne i gorące, doskonale komponują się z zimnym jasnym piwem. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz dla przyjaciół, serwuję je zawsze podczas niezobowiązujących spotkań 🙂 Smacznego!

Łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem – przepis

Category: Przekąska

Cuisine: Amerykańska

Servings: 4-6 porcji

Amerykańskie łódeczki z ziemniaków

Amerykański łódeczki ziemniaczane z boczkiem i serem cheddar.

Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 250 g sera cheddar
  • 100g wędzonego boczku w plastrach
  • cebulka dymka
  • papryczki jalapeno (według uznania)
  • sól, pieprz
  • olej
  • kwaśna śmietana 18%

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C.
  • Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, a następnie posmaruj olejem i oprósz solą i pieprzem.
  • Ziemniaki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 - 60 minut.
  • W międzyczasie usmaż boczek na chrupko, odsącz na ręczniku papierowym, a potem połam na drobne kawałki.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulkę wraz z łodygą drobno posiekaj.
  • Wyjmij upieczone ziemniaki, ale nie wyłączaj piekarnika! Włóż do niego puste żeliwne naczynie, aby się rozgrzało.
  • Gdy ziemniaki po upieczeniu przestygną, przetnij je wzdłuż na pół. Większą część miąższu usuń łyżką. Nie będziesz go już używać, ale możesz go wykorzystać w swojej kuchni np. robiąc puree ziemniaczane do obiadu.
  • Wydrążone łódeczki przypraw solą i pieprzem, następnie nadziej startym serem. Pamiętaj, że cheddar się rozpuści i straci objętość, więc warto dodać go więcej!
  • Następnie posyp łódeczki pokruszonym bekonem, ułóż na żeliwnym naczyniu do zapiekania i wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut.
  • Gdy ser ładnie się roztopi, wyjmij ziemniaki z piekarnika. Udekoruj plastrami papryczki jalapeno oraz posyp posiekaną cebulką. Serwuj z kwaśną śmietaną.
https://www.garneczki.pl/blog/lodeczki-ziemniaczane-przepis/

Amerykańskie potato skinsOryginalny przepis na łódeczki ziemniaczane pochodzi z lat siedemdziesiątych ze Stanów Zjednoczonych. Aby je wykonać, skorzystałam z żeliwnej patelni, która długo trzyma ciepło i pozwala utrzymać łódeczki z odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas.

Ocena: 5.0/5.
Please wait...