Kotlet schabowy jest znany w każdym polskim domu. Myślę, że niejedna osoba cały tydzień z tęsknotą czeka na niedzielne odwiedziny u babci i skosztowanie tego pysznego dania. Jeśli wasze próby odtworzenia babcinych schabowych kończą się fiaskiem, mam dla Was ratunek – przepis na kotlety schabowe w panierce moczone w mleku.

Moczenie mięsa w mleku sprawi, że stanie się ono niezwykle delikatne. Cebula zapewni jeszcze lepsze doznania smakowe. To, o czym należy pamiętać podczas robienia kotletów schabowych, to grubość panierki – nie możemy przesadzić, zwłaszcza z ilością bułki tartej. Wchłania ona tłuszcz z patelni, a tym samym podnosi kaloryczność posiłku. Z czym podawać kotlet schabowy? Z pewnością doskonale znacie odpowiedź na to pytanie – z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub mizerią czy buraczkami.

Co może Ci się przydać?

Kotlet schabowy w panierce moczony w mleku – przepis

Czas przygotowania 2 godzin/y, 15 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 4 osoby

Kotlet schabowy w panierce moczony w mleku – przepis

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • Mleko do namoczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • Smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Usuń białą błonkę z mięsa, pokrój na grube plastry, następnie rozbij je tłuczkiem.
  • Rozbite mięso umieść w miseczce z mlekiem, solą, pieprzem i plastrami cebuli. Pozostaw na minimum dwie godziny. Można zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
  • Wyjmij kotlety z wody, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie przypraw pieprzem i niewielką ilością soli.
  • Obtocz je w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Usmaż na patelni – najpierw 5 minuty (po 2,5 min na każdej ze stron) na większym ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut.
https://www.garneczki.pl/blog/kotlet-schabowy-w-panierce-przepis/
Ocena: 3.2/5.
Please wait...