Makaron… Niejedna osoba na dźwięk tego słowa zaczyna marzyć o jakimś włoskim daniu. Jeśli jesteście fanami posiłków ze słonecznej Italii, to mam dla Was pomysł na obiad. Co powiecie na prosty przepis na lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? Brzmi pysznie, prawda?

I tak też smakuje! Lasagne bolognese, czyli po prostu lazania po bolońsku to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu, dlatego bez problemu możemy wziąć kawałek do pracy. Z poniższym przepisem przygotowanie pysznej lasagne nie powinno stanowić problemu. Smacznego, a raczej… buon appetito!

Co może Ci się przydać?

Lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym – przepis

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina

Category: obiad

Cuisine: włoska

Ilość: 4 osoby

Lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym - prosty przepis

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Puszka pomidorów z puszki
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • 30 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek
    Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie i energicznie mieszamy aby nie było żadnych grudek. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy.
  • Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano, dokładnie mieszamy.
  • Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przeciśnięty prze praskę czosnek.
  • Po podsmażeniu cebuli i czosnku, wrzucamy na patelnię mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dodajemy łyżeczkę cukru, aby zneutralizować kwaśny posmak pomidorów. Smażymy przez około 10 minut.
  • Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: makaron, cienka warstwa beszamelu, mięso – powtarzamy czynność aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna znajdować się warstwa beszamelu. Całość możemy posypać startym serem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
https://www.garneczki.pl/blog/lasagne-bolognese-z-miesem-mielonym-i-sosem-beszamelowym-przepis/

Lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym – przepis

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...