Meksyk to kierunek dość często wybierany na urlop. Kultura i kuchnia tego regionu zachwycają na każdym kroku. Choćby tortilla na zimno przyszła do Polski właśnie z tego pięknego kraju. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań, ale jest ich o wiele więcej. Czym więc charakteryzuje się kuchnia meksykańska?

Tak jak i w Polsce, tak i w Meksyku, w zależności od regionu, spotykamy się z różnymi potrawami. Są jednak takie, które można zjeść w każdym jej zakątku i przynoszą dumę meksykanom. Jako bardzo katolicki kraj ich pożywienie było i jest bardzo powiązane z religią, która przenika się z nawykami żywieniowymi przejętymi od Azteków czy Majów. Pozwoliło im to przez lata wypracować kuchnię, którą kochają miliony ludzi na całym świecie.

Reklama

Czym się charakteryzuje kuchnia meksykańska?

Istnieją bardziej i mniej popularne kuchnie świata. Meksykańska należy do jednych z najbardziej lubianych ze względu na swoją wyrazistość. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym smakiem i ostrością, a także niesamowitymi połączeniami smaków – jak na przykład czekolada z chili. Dodatkowo są to dania pyszne, sycące i nieskomplikowane jak choćby enchiladas. Nazwa brzmi dość tajemniczo, ale bez problemu zrobisz to w domu. Wystarczy patelnia Zwieger, na której podsmażasz tortillę, a później ją napełniasz ulubionym farszem, zalewasz sosem i wkładasz w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.

Jak przyrządzić dania kuchni meksykańskiej w domu?

Wcale nie trzeba jechać do Meksyku, żeby zakosztować prawdziwych meksykańskich potraw. Kuchnia meksykańska to jedna z tych, którą opanujesz bez problemu, nawet jeśli nie jesteś kuchmistrzem. W Twojej kuchni przydadzą się zatem noże Zwieger, aby precyzyjnie pokroić występującą w większości dań papryczkę chili, czy uwielbiany przez meksykanów czosnek. Wśród wielu potraw są również takie, które zrobisz w kilka minut jak tortilla z szynką. To pomysł na fantastyczny obiad, śniadanie czy lunch do pracy.

Tortilla to jedno z ulubionych dań meksykanów. Podawana jest z rozmaitymi dodatkami w tym z mięsem pod słynną nazwą burrito.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadanie, to warto spróbować meksykańskiej pasty z fasoli. Garnek Zwieger świetnie sprawdzi się do gotowania grochu, który później wystarczy zblendować z ulubionymi przyprawami. Gotową pastą możesz smarować kanapki czy użyć jako hummusu do warzyw. Dania przygotowuje się szybko, bo taka właśnie jest kuchnia meksykańska. Przepisy opierają się często na 3-4 składnikach, a dużą rolę grają przyprawy, głównie chili.

Najpopularniejsze składniki kuchni meksykańskiej

W wielu daniach kuchni meksykańskiej znajdujemy kukurydzę pod różną postacią. Można ją upiec, ugotować, zblendować – w każdej postaci dodaje daniom charakterystycznej słodkości. Jest to świetne przełamanie pikanterii, jaką daje ostrość uwielbianej przez meksykanów papryczki chilii. Wśród topowych produktów znajduje się fasola oraz pomidory, a miejsce ziemniaków zastępują bataty. Meksykańska potrawa Carnitas jest uwielbiana na całym świecie i jest to szarpana wieprzowina. Świetnie sprawdzą się do tego WMF sztućce przeznaczone do jedzenia, ale i szarpania mięsa.

Świąteczne dania kuchni meksykańskiej

Myśląc o świętach czy to Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, raczej pierwszym skojarzeniem nie jest kuchnia meksykańska. Charakterystyka rozgrzewających dań daleka jest od polskich pierogów, ale święta obchodzone są z ogromnym poszanowaniem tradycji. Kolacja wigilijna w Meksyku składa się z Tortas, czyli bagietki z pastą fasolową i dodatkami. Następnie zupa ugotowana na bulionie z wołowiny i podawana z kukurydzą, a prawdziwym królem wieczerzy jest indyk w czekoladzie.

Podtrzymując odświętny wystrój ważną rolę gra zastawa. Meksykańskie dania pięknie wyglądają w eleganckiej zastawie jak na przykład zestaw obiadowy Ambition. Kultura Meksyku jest na co dzień pełna kolorów, które kojarzyć możemy choćby z charakterystycznego sombrero czy poncza. Śmiało więc możesz zaserwować dania meksykańskie na barwnej zastawie. Talerze Bolesławiec to nie tylko wizytówka polskiej ceramiki, ale zastawa z duszą, która podkreśla nastrój każdych świąt.

Meksykanie swoją kolację Wigilijną zaczynają tuż przed północą. Kiedy wybija godzina 12 w nocy, udają się na pasterkę, a później ponownie zasiadają do stołu z rodziną i przyjaciółmi.

Jakie dania kuchni meksykańskiej serwować na co dzień?

Kuchnia meksykańska daje szereg możliwości, jeśli chodzi o wybór dań na co dzień. Jednym z nich jest oczywiście tortilla. Można zawinąć ją we wrapa, zrobić burrito czy quesadille. Wspaniale smakuje na zimno, ale na ciepło jeszcze lepiej. Opiekacz Russell Hobbs z wkładkami grillowymi daje Ci możliwość przypieczenia jej z dwóch stron jednocześnie. Na zewnątrz pozostanie chrupiąca, a środek miękki z rozpływającym się serem. Jest idealną przekąską również na imprezy.

Jeśli jesteś fanem awokado jak meksykanie, to warto w swojej kuchni przygotować guacamole. Ten rozgnieciony owoc z dodatkiem oliwy i soku z cytryny stanowi wspaniałą bazę do pasty, którą możesz posmarować kanapkę czy nachosy. Dodatki warto wybrać, kierując się tym co lubisz najbardziej, jednak najpopularniejszymi są pomidory i czosnek. Russell Hobbs blender pomoże zblendować Ci całość na gładką masę i przygotować wszelkie meksykańskie pasty jak z fasoli czy kukurydzy.

Za co uwielbiamy kuchnię meksykańską?

Każda kuchnia ma swoich zwolenników, a nierzadko po powrocie z podróży staramy się odwzorować dania. Niewątpliwie jednak największą ilość papryki chilii w swoich daniach ma właśnie kuchnia meksykańska. Przypraw innych takich jak cynamon, gałka muszkatołowa czy oregano nie brakuje w dużych ilościach również w orientalnej kuchni. Chili najbardziej wyczuwalna jest właśnie tutaj. To sprawia, że to idealny wybór dań dla fanów pikantnych potraw.



Narzędzia niezbędne do przygotowania dań kuchni meksykańskiej: patelnia (Zwieger Obsidian), blender (Russell Hobbs Desire), sztućce (WMF Flame)

Przygotowanie meksykańskich dań zajmuje niewiele czasu, a przy tym są bardzo efektowne i podbijają kubki smakowe. Często można je zrobić z pomocą jednego garnka. Patelnia Zwieger przychodzi natomiast z pomocą, kiedy dania wymagają choćby podsmażenia mięsa czy cebuli. Głębszy rondel pomieści wszystko, a Ty nie ubrudzisz żadnych dodatkowych naczyń.

Warto pamiętać, że kuchnia meksykańska mimo swojej długiej historii cały czas jest niezmiennie pyszna i oparta na tych samych składnikach co lata temu. Wynika to z faktu, że meksykanie ogromnie szanują swoją historię, a tradycja jest dla nich bardzo ważna. To łatwa i pyszna kuchnia pełna aromatycznych przypraw. Noże Zwieger pomogą pokroić wszystkie składniki precyzyjnie, a ich ugotowanie i zjedzenie gotowego dania to czysta przyjemność. Teraz możesz przenieść się do tego niesamowitego miasta w swojej kuchni.

No votes yet.
Please wait...