Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę o kuchniach świata, dzisiaj zabierzemy Cię… do Azji! Kuchnia azjatycka dostarcza wielu niesamowitych doznań smakowych. Pod pojęciem tym skrywa się przede wszystkim kuchnia chińska, japońska, koreańska, tajska oraz wietnamska. Do azjatyckiego tygla kulinarnego wlicza się również m.in. kuchnia indyjska oraz kuchnia indonezyjska.

Kuchnia azjatycka jest pojęciem zbiorczym, dlatego też występuje w niej wiele podobieństw, jak i kilka różnic. Pora przyjrzeć się zatem z bliska specjałom kuchni azjatyckiej: Jakie są najpopularniejsze potrawy azjatyckie i proste dania azjatyckie? Kiedy się je spożywa? Na te oraz wiele innych pytań odpowiemy właśnie w tym artykule! W większości przypadków do przygotowania tego typu dań będziesz potrzebować standardowych naczyń, takich jak Brabantia garnki oraz patelnie wok lub klasyczne, jednak o głębszej formie.

Reklama

Kuchnia azjatycka – podobieństwa, różnice, przyprawy azjatyckie

To, co łączy kuchnie charakterystyczne dla różnych regionów Azji, to w szczególności powszechnie stosowane w nich produkty:

  • owoce morza,
  • warzywa,
  • ryż lub cienki makaron ryżowy,
  • sos sojowy,
  • tofu,
  • duża ilość bogatych w smaku, intensywnych przypraw azjatyckich (imbir, galangal, chili, kolendra, kafir).

Różnice dotyczą najczęściej ilości używanych składników oraz odmiennego sposobu przyrządzania dań, np. poprzez stosowanie innego rodzaju aromatów.

W kuchni azjatyckiej praktycznie prawie wcale nie korzysta się z produktów mlecznych – nawet masła. Podstawę stanowi tu wspomniane wyżej soja oraz tofu.

Czy domyślasz się już może, jaki jest sekret długowieczności Azjatów? To w głównej mierze dieta, znacząco odbiegająca od tej, jaką stosujemy w Europie. Niezwykle zróżnicowane, niewielkie posiłki na bazie świeżych ryb, warzyw, a także poprawiających trawienie przypraw wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Ryby to m.in. źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w roślinach strączkowych znajdziemy białko i flawonoidy, a w azjatyckich grzybach imponującą zawartość potasu.

Kuchnia chińska

Na pierwszy ogień idzie kuchnia chińska. Duże różnice występują tu nawet w obrębie jednego kraju!

  • Mieszkańcy północnych regionów zamiast ryżu częściej sięgają po makaron i pieczywo.
  • Południe słynie natomiast z wyjątkowego zamiłowania do owoców morza i warzyw.
  • Na wschodzie zasmakujemy dań na bazie brązowego ryżu, podawanych na słodko, a także duszonych mięs, serwowanych w sosach. Popularnym składnikiem jest również szarpana wołowina, którą podaje się z makaronem, warzywami lub jako dodatek do kanapek. Do jej spożycia możesz sięgnąć po sztućce WMF  – w ofercie marki są także pałeczki.

Kuchnia chińska uwielbia łączyć w sobie wszystkie z możliwych smaków – słodki, gorzki, ostry, kwaśny oraz słony. Bazuje na dużej ilości warzyw, a także wykorzystuje wiele, często dość nietypowych składników. Nie bez powodu mawia się, że Chińczycy jedzą podobno… wszystko.

Popularna potrawa kuchni azjatyckiej, która pochodzi z tego państwa to m.in.:

  • kaczka po pekińsku,
  • pierożki wonton,
  • kurczak gong bao,
  • sajgonki.

Do przyrządzania dań kuchni chińskiej z pewnością przyda Ci się specjalna patelnia wok Zwilling. Są to głębokie, duże naczynia o charakterystycznym kształcie, przeznaczone do azjatyckich potraw, które smaży się w ruchu. Możesz wykorzystać do tego również poręczną, pojemną i nieprzywierającą patelnię Ambition.

Kuchnia japońska

Jeśli mowa o Japonii, nie sposób nie zacząć od symbolu tamtejszej kuchni – sushi. Codzienna kuchnia Japończyków składa się przede wszystkim z ryb, często surowych, oraz owoców morza i wodorostów.

Poza sushi popularne potrawy azjatyckie pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni to także:

  • Onigiri – nadziewane kulki ryżowe, idealne jako dodatek do lunchu.
  • Daifuku – ciasto ryżowe ze słodkim nadzieniem, które często wręcza się jako podarunek przy ważnych uroczystościach.
  • Dango – kluski z mąki ryżowej serwowane w różnych wariantach.
  • Ramen – zupa na bazie bulionu z makaronem, warzywami, jajkiem oraz innymi składnikami.
  • Soba – cienki makaron z mąki gryczanej, będący podstawą wielu dań. Jest podawany m.in. na gorąco w bulionie oraz na zimno.

Kuchnia japońska słynie również z zup, które spożywa się tam w dużych ilościach. Do jednych  z najbardziej znanych zalicza się miso-shiru na bazie soi i ryżu lub jęczmienia (jest ona przeważnie codziennym dodatkiem do posiłków), a także rybne buliony, w których macza się ryby, warzywa i mięso.

Tego typu dania możesz serwować w pięknej i oryginalnej ceramice Bolesławiec. Do podawania zup  z dużą ilością składników świetnie nadadzą się większe, głębokie misy, z kolei dania na bazie ryb i owoców morza będą prezentować się doskonale na talerzach Bolesławiec. Japończycy do spożywania posiłków wspomagają się oczywiście pałeczkami.

W Japonii w odróżnieniu od kuchni chińskiej nie praktykuje się natomiast tak odważnych połączeń kulinarnych. Smaki nie powinny się ze sobą mieszać, a dania kuchni japońskiej podaje się w małych porcjach. Jeśli chcielibyśmy wymienić znamienne przyprawy azjatyckie, które regularnie pojawiają się w kuchni japońskiej, z pewnością byłby to chrzan japoński, występujący także pod nazwą wasabi.

W tym miejscu nie możemy zapomnieć również o japońskim lunchu, określanym jako bento. Są to niewielkie porcje posiłków dla jednej osoby, przyrządzane w domu lub kupowane na mieście. Sięgają po nie wszyscy Japończycy, zarówno pracujący, jak i uczący się! Pojemnik, w którym przenosi się taki lunch to bento-bako, czyli tzw. bento box.

Znajdziesz je w ofercie marki Monbento – producent zafascynowany japońską kulturą postanowił przenieść jej namiastkę do Europy. Wyjątkowe pojemniki na żywność to świetna propozycja dla osób, które spędzają większość czasu poza domem. Monbento lunch box przyda się w pracy, na wycieczce, wakacjach czy letnim pikniku w parku.

Kuchnia koreańska

Jeśli lubisz pikantne dania, kuchnia koreańska na pewno trafi w Twoje gusta. Wszystko to zasługa odpowiednich przypraw, m.in. pasty na bazie soi, występującej pod nazwą doenjang. Za narodową potrawę koreańską uznaje się kimchi – na bazie kiszonej lub fermentowanej kapusty pekińskiej albo warzyw. Oczywiście w wersji pikantnej. Kimchi je się w tym kraju praktycznie codziennie! Wykorzystuje się ją jako przystawkę lub składnik potrzebny do innych dań. Aby przygotować kimchi, możesz sięgnąć po duży garnek Tescoma.

W kuchni koreańskiej spożywa się także dużo zup, serwowanych oczywiście w głębokich talerzach, takich jak miska Bolesławiec. Co jednak ważne, są one traktowane jako część dania głównego, a nie jako dodatek, podawany np. na początku lub końcu posiłku.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska rozwijała się pod wpływami chińskimi i indyjskimi. Wykształciła jednak wiele oryginalnych receptur, którymi wyróżnia się na tle innych regionów Azji. Są to przede wszystkim dodatki do dań w postaci mleczka kokosowego, trawy cytrynowej i limonki. W potrawach azjatyckich znajdziemy również:

  • imbir,
  • kafir,
  • chili,
  • galangal,
  • tofu.

Jeśli chcesz spróbować tajskich przysmaków, warto zacząć od sałatek i past – to właśnie z nich słynie ten kraj. Typowe dania kuchni tajskiej to także m.in. bami, czyli makaron z mięsem i warzywami oraz kaeng, będący odpowiednikiem curry. Do przechowywania produktów sypkich oraz przypraw azjatyckich wykorzystaj praktyczne pudełka na suchą żywność, takie jak Brabantia pojemniki.

Kuchnia wietnamska

Dania kuchni wietnamskiej są zbliżone do chińskich. Do tradycyjnych potraw możemy zaliczyć przede wszystkim:

  • Sajgonki (nem) – farsz z warzyw lub krewetek owinięty w jadalny papier ryżowy,
  • Pho – rosół z makaronem i dodatkami,
  • Bagietki Banh – z mięsem, jajkiem, warzywami, sosem sojowym i przyprawami,
  • Banh goi – pierożki z mięsem, smażone w głębokim tłuszczu.

Wietnamczycy zamiast sosu sojowego częściej sięgają po sos rybny. W kuchni powszechnie wykorzystuje się także trawę cytrynową, kolendrę, limonkę oraz cukier, który znajduje swoje zastosowanie nie tylko do dań na słodko. Z mięs dużą popularnością cieszy się wołowina i kaczka.

No votes yet.
Please wait...