Kotlety mielone to ponadczasowe danie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad, zwłaszcza w towarzystwie puree ziemniaczanego. Klopsy doczekały się już wielu odsłon, a wariacje na ich temat wydają się nie mieć końca. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na gotowane klopsy mielone w sosie koperkowym.

To danie, które nigdy mi się nie znudzi. Często do niego wracam po eksperymentach kulinarnych – mniej lub bardziej udanych – i zawsze mi smakuje. To, co kluczowe, to dobrej jakości mięso. Najlepiej, gdybyśmy sami je zmielili, żeby mieć pewność, co wchodzi w jego skład. Przepis przewiduje gotowanie klopsów, ale bez problemu możemy je także usmażyć. Do dzieła!

To może Ci się przydać:

Gotowane klopsy mielone w sosie koperkowym – przepis

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 4 porcje

Gotowane klopsy mielone w sosie koperkowym – przepis

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z indyka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu
  • Pęczek koperku
  • 250 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  • Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawy i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj klopsiki i wrzuć je do gorącego bulionu i ugotuj.
  • W międzyczasie umyj i posiekaj drobno koperek.
  • Ugotowane klopsiki wyciągnij na talerz.
  • Wymieszaj dwie łyżki mąki ze śmietaną, szczyptą soli i zalej chochelką gorącego bulionu. Wlej do reszty bulionu i dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanego sosu wrzuć pulpety i podgrzej na małym ogniu.
  • Świetnie smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego.
https://www.garneczki.pl/blog/klopsy-mielone-w-sosie-koperkowym-przepis/
puree ziemniaczane ze śmietaną

Ziemniaki puree to świetny dodatek do klopsików.

Sprawdźcie także nasz prosty przepis na ziemniaki puree, które będą doskonałym dodatkiem do tego typu obiadu. Smacznego!
Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...