Pieczenie pierników bożonarodzeniowych to jeden z przyjemniejszych obowiązków w okresie przedświątecznym. Ale kiedy najlepiej zrobić pierniki na Boże Narodzenie, by były odpowiednio miękkie, ale wciąż świeże i smaczne? I kiedy dekorować takie pierniczki świąteczne – od razu po upieczeniu czy jakiś czas po? Terminarz wypieku pierników to niezbędnik, który odkryje przed Tobą znane na całym świecie świąteczne ciasteczka z uwzględnieniem czasu, kiedy należy zabrać się za ich przygotowanie. Święta coraz bliżej, dlatego o piernikach myślimy już dziś!

Okres przedświąteczny to czas bez wątpienia bardzo intensywny pod względem prac domowych. Generalne porządki, długie listy zakupów i prezentów dla naszych bliskich mogą przyprawić o prawdziwy zawrót głowy… Nie dajmy się zwariować! Aby zachować spokój i w pełni cieszyć się przygotowaniami do świąt i samymi Świętami Bożego Narodzenia warto sporządzić harmonogram działań. Jednym z punktów, który należy uwzględnić na tej liście jest pieczenie pierników świątecznych. Wypiekiem tych słodkości warto zająć się już wcześniej, nawet w listopadzie, by przed samym Bożym Narodzeniem ograniczyć listę obowiązków. Ile wcześniej przed świętami można upiec piernik staropolski i pierniczki? I kiedy najlepiej ozdabiać wypieczone pierniczki? Zapraszam Cię na mały, przedświąteczny poradnik. 🙂

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie różnorakich pierniczków bożonarodzeniowych, sprawdź, czy masz odpowiednie akcesoria do wycinania i formowania ciastek. Foremki do tego typu wypieków zachwycają różnorodnością kształtów. Mogą być to choinki, ludziki, aniołki, śnieżynki, a nawet zwierzątka i dinozaury. Dostępne są klasyczne wykrawacze, ale także drewniane formy do odciskania i silikonowe formy do pieczenia. Po inspiracje zapraszam tutaj: Jakie foremki do pierników świątecznych wybrać? Przegląd

Kiedy piec pierniczki świąteczne?

Przygotuj wykrawacze do ciastek i zapoznaj się z terminarzem, kiedy piec pierniki na święta!

I połowa listopadaII połowa listopadaI połowa grudniaII połowa grudnia
Piernik staropolskiKlasyczne pierniczki wykrawane – od razu miękkieKlasyczne pierniczki wykrawane – razu miękkiePierniczki na szybko – od razu miękkie
KatarzynkiKlasyczne pierniczki wykrawane – twarde po upieczeniuHolenderskie Speculoos/speculaas (pieczone na 5/6 grudnia)Speculoos/speculaas
Pierniczki bakalioweSzwedzkie PepparkakorPierniczki alpejskie
Niemieckie SpringerleElisenlebkuchen – pierniczki Elizy z Norymbergi
Niemieckie LebkuchenNiemieckie Lebkuchen
KatarzynkiPierniczki czekoladowe
Pierniczki lukrowane i nadziewane marmoladąPierniczki migdałowe

Kiedy piec piernik staropolski przed Świętami?

Już na początku listopada powinniśmy pomyśleć o przygotowaniu piernika staropolskiego, a dokładniej o wyrobieniu ciasta na ten smakołyk. Zanim wstawisz masę do piekarnika, dojrzewające ciasto będzie wymagało odpowiednio długiego leżakowania. Pierwsze dni listopada to czas wprost idealny, a początek grudnia to już ostatni dzwonek… Wyrobione ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. A kiedy możesz piec tradycyjny piernik przed Świętami? Już na 7 dni przed Wigilią!

Piernik staropolski - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 0,5 kg miodu
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g przyprawy do pierników

Wykonanie:

  1. Masło podgrzej z cukrem i miodem, do całkowitego rozpuszczenia składników.
  2. Masę wystudź i dodaj do niej mąkę, jajka, przyprawę do piernika, sól i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku.
  3. Ciasto starannie wyrób i przełóż do kamionkowego garnka lub szklanej misy (unikaj naczyń metalowych). Nakryj garnek czystą ściereczką i odłóż w chłodne miejsce na ok. 6 tygodni. Ja zawsze wstawiam do lodówki. W tym czasie ciasto zmieni konsystencję z luźnej na zbitą.
  4. Na ok. 7 dni przed świętami podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj, podsypując mąką. Każdą część ciasta przełóż do osobnej blachy do pieczenia i piecz 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przygotowane blaty po wystudzeniu przełóż powidłami śliwkowymi, nakryj ściereczką i dociąż kulkami ceramicznymi. Odstaw na 3 dni. Następnie polej ciasto czekoladą lub lukrem.

Akcesoria do piernika

1. Blacha choinka, 2. Keksówka stalowa Florina, 3. Patera na ciasto Merry Christmas

Kiedy robić pierniki katarzynki na Święta?

Katarzynki to charakterystyczne pierniki w kształcie chmurek. Choć najbardziej znane w Toruniu, to z pewnością każdy je kojarzy! Są dość grube, a tuż po upieczeniu twarde, dlatego też należy wypiekać je już w listopadzie. Tradycyjnie wypiekane, a jakże by inaczej, od katarzynek, czyli wigilii św. Katarzyny (24/25 listopada). Jednak możesz przygotować je już wcześniej – potrzebują kilku dobrych tygodni, by zmięknąć. Pieczenia katarzynek na pewno nie zostawiaj na ostatnią chwilę! Po upieczeniu przełóż je do szczelnej puszki, gdzie pozostaną świeże, ale i nabiorą odpowiedniej miękkości. Do puszki warto włożyć kawałek jabłka, który przyspieszy proces nabierania miękkości.

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki

Wykonanie:

  1. Wymieszaj miód, cukier, jajko, przyprawę korzenną i kakao. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij ciasteczka w charakterystycznych kształtach.
  3. Pędzelkiem silikonowym posmaruj każde ciasto wodą i ułóż na blaszce. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Kiedy zrobić pierniczki Springerle na Święta?

Springerle to tradycyjne niemieckie ciasteczka o anyżowej nucie. Najpopularniejsze w Bawarii i Alzacji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by upiec je we własnym domu! 😉 Pierniki przybierają świąteczne wzory dzięki specjalnie wytłaczanym drewnianym foremkom do springerle. Nowoczesne formy mogą być wykonane nawet z silikonu, ale efekt jest wciąż tam samo zachwycający! Są to pojedyncze foremki lub wałki do ciasta ze żłobieniami. Ja zawsze jestem zauroczona pięknymi wzorami świątecznymi, które można wyczarować dzięki odpowiednim akcesoriom. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość twarde, dlatego im wcześniej je zrobisz, tym lepiej. Dłuższe leżakowanie gotowych Springerle wpłynie znakomicie nie tylko na ich miękkość, ale i na smak. Choć, gdy patrzę na te wszystkie piękne wzory, to aż żal mi je tak po prostu zjadać! 🙂

kiedy upiec pierniczki springerle na święta Składniki:

  • 0,5 łyżeczki olejku anyżowego
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Jajka w temperaturze pokojowej ubij na jasną i puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olejek anyżowy i cukier puder, cały czas ubijając. Po dodaniu całego cukru, ubijaj białka jeszcze przez kilka minut.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo ubite jajka, cały czas mieszając.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto wałkiem i odciśnij ciasteczka. Pozostaw na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu. Piecz w 135 stopniach, przez 25 minut.

Imbirowe pierniki na Święta Bożego Narodzenia – Pepparkakor

Pepparkakor to świąteczne pierniczki, które mają swoje korzenie w Szwecji, choć obecnie są popularne na całym świecie. Imbirowe ciasteczka są ciemno brązowe, cieniutkie i kruche o lekko ostrym posmaku. Ciemny kolor zawdzięczają melasie, a ostrość – imbirowi. Ten rodzaj pierniczków najlepiej wypiekać na początku grudnia, gdyż z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze. Podobnie jak inne rodzaje i te pierniki najlepiej przechowywać w puszce, która zatrzyma ich niezwykłe, korzenne aromaty.

kiedy zrobić pierniki pepparkakor na boże narodzenie

Pepparkakor to ciasteczka bardzo cienkie, dlatego ciasto najlepiej rozwałkowywać na blaszce i tam też wycinać z niego różne kształty. Dzięki temu pierniki nie rozlecą się podczas przenoszenia.

Składniki:

  • 0,5 kostki masła
  • 150 g syropu klonowego
  • 375 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. W rondelku podgrzej masło, syrop klonowy i cukier, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski przesiej mąkę, przyprawę do pierników, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajko i wystudzoną mieszankę z garnka.
  3. Całość zagnieć, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij dowolne kształty wykrawaczami do pierników. Najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Pierniki powinny leżakować w puszce ok. 2 tygodni.

Ile czasu mogą leżeć pierniczki Speculaas?

Speculaas/speculoos to kruche, korzenne ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Holandii i Belgii na wigilię dnia Świętego Mikołaja – 5 (w Holandii) i 6 grudnia (w Belgii). Nie dziwi więc fakt, że pierniczki te są też nazywane ciasteczkami św. Mikołaja. Ich niepowtarzalny smak i aromat sprawił, że obecnie wypieka się je przez cały rok! Pierniczki można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, dlatego najlepiej przygotować bezpośrednio przed świętami. Śliczne wzory można uzyskać dzięki specjalnym foremkom do speculaas. Przysmaki wyglądają jak figurki z dekoracyjnymi ornamentami.

kiedy piec pierniki speculaas na świętaSkładniki:

  • 140 g drobnego cukru
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do speculaas
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 ml mleka

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy. Następnie dodaj mleko i masło.
  2. Dokładnie wyrób ciasto i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wyciskaj ciastka.
  4. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Pierniki można przechowywać do 7 dni.

Kiedy upiec pierniczki Lebkuchen na Święta?

Lebkuchen to niemieckie pierniczki, najczęściej okrągłe, o cytrusowej nucie i lekko ciągnącej się konsystencji. Cudownego aromatu dodaje im właśnie skórka cytryny lub pomarańczy. Ile czasu przed świętami najlepiej piec takie pierniki? Mogą być wypiekane na krótko przed Bożym Narodzeniem, nie wymagają bowiem długiego czasu leżakowania. Najlepiej piec je w I połowie grudnia. Aby nie utraciły swojej miękkości warto je przechowywać w szczelnym pojemniku. Ozdobione słodkim cukrem pudrem będą rozpływały się w ustach!

 kiedy robić pierniki lebkuchen na świętaSkładniki:

  • 200 ml miodu
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Wykonanie:

  1. Odmierz miarką kuchenną wszystkie suche składki i wymieszaj ze sobą.
  2. W osobnym garnku roztop masło z miodem, cały czas mieszając. Po uzyskaniu płynnej konsystencji zdejmij z palnika i przestudź.
  3. Masę z masła i miodu dodaj do suchych składników wraz z kandyzowanymi owocami i wymieszaj. Wyrabiaj mikserem, aby nie było grudek. Całość przykryj i odstaw do zgęstnienia.
  4. Z gęstego ciasto formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce z papierem do pieczenia.
  5. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowe i wystudzone ciasteczka polej lukrem lub polewą czekoladową.

Kiedy piec pierniki świąteczne Elisenlebkuchen?

Elisenlebkuchen, czyli pierniki Elizy, to norymberskie przysmaki wypiekane od końca XIV wieku. Cechą wyróżniającą te wypieki jest z pewnością niska zawartość mąki lub jej całkowity brak! Z tego też powodu norymberskie pierniczki świąteczne będą doskonałą przekąską dla bezglutenowców. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest natomiast wysoka zawartość orzechów. W tradycyjnych przepisach ma być to minimum 25%! 🙂 Często z charakterystycznym znakiem – migdałem umieszczonym na środku każdego piernika.

 ile wcześniej można upiec pierniki elisenlebkuchenSkąd nazwa Elisenlebkuchen? Elisen to Elżbieta, a lebkuchen to pierniki. Podobno pierniki zyskały swoją nazwę na cześć Elżbiety – córki piekarza, która ciężko zachorowała i wyzdrowiała dzięki cudownej kuracji piernikami. Mamy zatem doskonały powód, by ze smakiem zajadać się tymi ciasteczkami! Można rzec, że Norymberga ma swoje elżbietanki, tak samo jak Toruń ma swoje katarzynki! 🙂

Kiedy zrobić takie pierniczki na Święta? Polecam przygotować je już w I połowie grudnia. Na pewno wytrzymają do świąt. Obecnie wypiekane są w trzech wariantach: czyste, polane lukrem lub polewą czekoladową. Wersję najlepiej dobrać do własnych upodobań smakowych. Dla mnie są przepyszne nawet te „czyste”, bez żadnej polewy.

Składniki na ok. 20 pierniczków:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 120 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • po 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy i kandyzowanej skórki cytryny
  • małe oblaty, czyli okrągłe wafle opłatkowe

Wykonanie:

  1. W misce ubij jajka z cukrem i miodem na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodawaj do nich przyprawy (przyprawę do piernika, cynamon, sól).
  2. Dodaj drobno zmielone orzechy i migdały oraz drobno posiekane skórki pomarańczy i cytryny. Połącz łyżką. Masa powinna być luźna, ale dość lepka. Odstaw ją na pół godziny, by orzechy mogły napęcznieć.
  3. Przygotowaną masę nałóż na oblaty, rozsmaruj po same brzegi.
  4. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz ok. 15-20 minut.
  5. Ostudzone pierniczki świąteczne udekoruj lukrem lub polewą czekoladową. Na środku każdego ciastka wciśnij migdał.
  6. Schowaj ciastka do puszek. Pozostaną miękkie i lekko wilgotne. Z każdym dniem będą stawać się coraz pyszniejsze!

Kiedy i jak dekorować pierniczki świąteczne?

Gotowe już pierniki trzeba koniecznie udekorować! Wiadomo już, ile czasu wcześniej trzeba upiec pierniczki, ale kiedy najlepiej je ozdabiać? Jeśli decydujesz się na klasyczną dekorację lukrem, który w całości pokrywa ciastka, pierniczki najlepiej udekoruj tuż przed świętami. Poczekaj, aż staną się odpowiednio miękkie i dopiero wtedy pokryj je domowej roboty lukrem. Zbyt wczesne lukrowanie pierników uniemożliwiłoby im chłonięcie wilgoci, a tym samym pozostałyby twarde. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku, gdy chcesz ozdobić swoje wypieki tylko delikatnymi wzorkami lub wykorzystać je jako piękne ozdoby świąteczne. Wtedy możesz udekorować pierniki szybciej, ale zaczekaj, aż całkowicie ostygną. Jeśli nie goni Cię czas, warto zaczekać z dekoracją tych korzennych ciasteczek na kilka dni przed Bożym Narodzeniem.

  • Dekorowanie pierników to świetna zabawa dla całej rodziny. Z pewnością przyda nam się rękaw cukierniczy oraz inne akcesoria do dekorowania. Najlepszy do pięknego zdobienia wypieków jest lukier królewski, który ma dość gęstą konsystencję i nie spływa ze słodyczy. Lukier taki jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo prosty przepis znajdziesz tutaj: Jak zrobić lukier królewski do dekoracji? Przepis
  • Z pewnością jesteś ciekawy, jakie akcesoria pomogą Ci w ozdabianiu świątecznych pierniczków. Otóż może być to nie tylko rękaw cukierniczy, ale również szpryce czy stempelki. Więcej pomysłów znajdziesz w poradniku: Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków.

Akcesoria do pierników

1. Wykrawacze do pierników, 2. Szpryca cukiernicza z 6 końcówkami, 3. Dekorator do ciast pióro

Zobacz również:

Jak i w czym przechowywać pierniczki świąteczne, żeby zmiękły?

Ocena: 4.8/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...