Jajka to jeden z podstawowych i często spożywanych na śniadanie produktów spożywczych pochodzenia odzwierzęcego. Ale czy jajka są zdrowe? Oczywiście, że tak! Polecane szczególnie w diecie osób odchudzających się, dostarczają nam witaminy A, E, D, K i te z grupy B, a także minerały. Podawać je można na wiele sposobów i z różnorodnymi dodatkami. Jak dobrze ugotować jajka na miękko, a jak na twardo? Przygotowałam dla Was małą ściągę 🙂

Jajka na miękko

Ile gotować jajka na miękko? Czy wkładać je do gotującej się wody czy wcześniej? To pytania, które zadajemy sobie za każdym razem, kiedy chcemy przygotować jajka o idealnej konsystencji. Po pierwsze i najważniejsze, jajka zawsze wkładamy do gotującej się wody – nie wcześniej. Wodę warto osolić przed, dzięki temu o wiele szybciej i łatwiej obierzemy je ze skorupek. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości. Średnio, aby jajko miało miękką konsystencję, ale nie było surowe wystarczą 3 – 4 minuty. Dokładnie wygląda to tak: jajka rozmiar S gotujemy 3 minuty, rozmiar M około 4 minut, natomiast rozmiar L 4,5 – 5 minut. Idealnie ugotowane jajko na miękko ma sprężyste biało i delikatnie rozlewające się żółtko. Najlepiej smakują podane w kieliszkach do jajek.

Ikonografika - Jak dobrze ugotować jajka na miękko lub twardo?

Jajka na twardo

Teraz zastanówmy się ile gotować jajka na twardo? Czas podobnie jak w przypadku jajka na miękko odliczamy od momentu włożenia go do gotującej się osolonej wody. Każde małe jajko gotowane powyżej 7 minut powinno mieć twardą, zbitą formę. Jeśli ma rozmiar M warto gotować je 8 minut, natomiast to o rozmiarze L do 9 minut. Niezależnie od wielkości, nie warto gotować jajek dłużej, ponieważ tracą one wtedy swoje wartości oraz są zdecydowanie mniej smaczne. Podczas gotowania jajek niezastąpiona jest pomoc minutników kuchennych, które alarmują po upływie wyznaczonego czasu.

Jajka faszerowane

Idealnie ugotowane jajka na twardo można podawać z różnymi farszami. Przysmak ten świetnie sprawdzi się podczas wielu spotkań towarzyskich. Aby przygotować taką przekąskę należy ostudzić i obrać ze skorupki jajka ugotowane na twardo. Następnie przeciąć je na pół i wydrążyć żółtko. Kolejny krok to przygotowanie farszu. Najbardziej popularne to jajka faszerowane pieczarkami, tuńczykiem, łososiem lub szynką. Bazą farszu są zazwyczaj żółtka, majonez oraz przyprawy. Tak przygotowane jajka należy ozdobić i przechowywać w lodówce do podania. Serwujemy je na talerzach do jajek. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o jajkach faszerowanych, zachęcam do przeczytania artykułu o tym: 8 pysznych sposobów na jajka wielkanocne.

Talerz ceramiczny na jajka

Jajka po benedyktyńsku

Aby zrobić jajka w koszulach, znane również jako jajka po benedyktyńsku należy przygotować wysoki garnek, napełniony do 2/3 wysokości wody i odrobinę białego octu winnego. Jajka wbijamy do miseczki, tak by żółtko nie zostało naruszone. Kiedy woda się zagotuje wlewany do niej ocet i mieszamy. Do wirującej wody wlewamy jajko z miseczki i gotujemy kolejne 2-3 minuty, mieszając dookoła. W przygotowaniu tego pożywnego dania z pewnością pomocne okażą się foremki do gotowania jajek w koszulkach, które są odporne na wysoką temperaturę i zapobiegają rozlewaniu się jajek w garnku.

Foremki do gotowania jajek w koszulkach Cuisipro

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku, to prościej mówiąc jajka sadzone w szklance. Aby je przygotować należy wbić jajko do szklanki, tak aby żółtko zostało w nienaruszonym stanie. Następnie szklankę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą do momentu, kiedy zetnie się białko. Żółtko powinno zachować płynną konsystencję. Szklankę wyjmujemy z wody, jajko doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podajemy z masłem i pieczywem.

Jeśli już wiemy, które dane chcemy przygotować, warto zwrócić uwagę na to jakie jajka wybrać. Jakie jajka są najzdrowsze? Najlepiej kupować je bezpośrednio od znanego nam gospodarza. Są one wtedy nieoznakowane i możemy mieć pewność, że będą zdrowe i świeże. Jeśli jednak nie mamy takie możliwości i wybieramy produkty w markecie, kupujmy te oznaczone symbolem 0. Kury, które je zniosły żyją na wolnym wybiegu, karmione są trawą i karmą bez szkodliwych dodatków chemicznych. Takie jajka mają najwięcej witamin i są zdecydowanie najbardziej wartościowe.

Ocena: 2.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...