Produkcja domowych lodów to doskonały sposób na orzeźwiające desery! W ich przygotowaniu pomogą Ci specjalne urządzenia do robienia lodów. Ale jaka maszyna do lodów domowych będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę podczas jej zakupu, ile kosztuje i jak w ogóle działa taka maszynka do lodów? Zobacz mały przewodnik zakupowy po specjalnych urządzeniach do robienia lodów w domu!

Choć domowe lody możesz przygotować nawet bez maszynki, to warto wziąć pod uwagę urządzenie do robienia lodów w domu. Specjalna maszynka do lodów pomoże przygotować Ci przepyszne lodowe desery, z naturalnych składników i o odpowiedniej konsystencji. Przy produkcji lodów bardzo ważnym krokiem jest ich odpowiednie mieszanie – nawet kilka razy w godzinnych odstępach. W ten sposób rozbijesz kryształki lodu, sprawiając, że deser nie będzie tak mocno zmrożony. Maszynka do robienia lodów znacznie ułatwia to zadanie – jest wyposażona w misę mrożącą, mieszadła i inne elementy. Takie automat ukręci nie tylko domowe lody, ale również sorbety, koktajle i mrożone jogurty.

Uwaga!Domowe lody, złożone z naturalnych składników i pozbawione spulchniaczy, są o wiele zdrowsze niż sklepowe produkty z dodatkiem ulepszaczy, ale nie można ich zbyt długo przechowywać w zamrażalniku. Po dłuższym okresie mrożenia takie lody stają się bardzo twarde, dlatego najlepiej wyjąć je z zamrażarki już na godzinę przed zjedzeniem. Lody z większą zawartością żółtek i tłuszczu pozostaną miękkie na dłużej.


Jak działa maszynka do lodów?

Maszynki do robienia domowych lodów to w zasadzie wielofunkcyjne urządzenia. Przygotujesz w nich nie tylko tradycyjne lody, ale i mrożone jogurty, koktajle, sorbety oraz zmrożone napoje. Latem możesz wykorzystywać świeże, zblendowane owoce, a zimą – owoce mrożone lub te ze słoików. Możliwości jest naprawdę wiele. Urządzenie do robienia lodów wyposażone jest w misę mrożącą lub wkład w formie dysku – ich ścianki wypełnione są specjalnym płynem. Jak działa taka maszynka do lodów?

  1. Przed włączeniem maszyny, misę lub dysk należy umieścić w zamrażalniku na 8-24 godziny (lub na inny czas, w zależności od tego, jak zaleca producent konkretnego modelu), by zyskał właściwości mrożące.
  2. Schłodzone naczynie umieszczamy w maszynie i wkładamy do niego mieszadło.
  3. Dopiero po złożeniu urządzenia, można je podłączyć do prądu.
  4. Najpierw włącz urządzenie, a później wlej do misy schłodzone składniki na domowe lody.
  5. Urządzenie wykona już dalszą pracę za nas w ciągu 20-60 minut, nadając masie odpowiednią konsystencję. Czas „kręcenia lodów” zależy od mocy maszyny, a także od użytej mieszanki lodowej.
  6. Pod koniec mieszania możesz dodać do lodów twarde dodatki, takie jak orzechy, kawałki czekolady czy owoców.
  7. Pojemnik z wymieszaną masą włóż ponownie do zamrażalnika na kilka godzin, by deser się zmroził i nabrał odpowiednio twardej konsystencji.
  8. Dopiero po tym, możesz formować z masy gałki lodów.
  9. Pamiętaj, że z każdym dniem domowe lody trzymane w zamrażalniku stają się twardsze. Dlatego warto wyjąć je na godzinę przed zjedzeniem z zamrażarki.
Uwaga! Podczas montowania misy mrożącej, mieszadeł i innych elementów maszynka do robienia lodów powinna być odłączona od prądu. Dopiero po złożeniu podłącz urządzenie do prądu. Następnie włącz maszynkę i dopiero po tym wlej schłodzoną mieszankę lodową. Z kolei kawałki owoców czy czekolady dodaj dopiero pod koniec kręcenia lodów. Trzymaj się właśnie takiej kolejności! Gdy wlejesz mieszankę do niepracującej maszyny, składniki mogą natychmiast przymarznąć do dna misy.

Przygotowane w maszynce lody nakładaj za pomocą gałkownicy do ozdobnych pucharków (szklanych, porcelanowych, plastikowych) lub do waflowych miseczek czy rożków. Domowe lody gałkowe będą świetną przekąską na upalne dni, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zaserwuj je na przyjęciu w ogrodzie, kinder party czy jako deser po obiedzie.


Domowa maszyna do lodów – rodzaje

Podział maszynek do lodów ze względu na proces mieszania:

  • ręczna maszynka do produkcji lodów – maszyna wyposażona jest w pojemnik chłodzący i mieszadło, ale nie podłącza się jej do prądu. Przy pokrywie znajduje się specjalny uchwyt, który wprawia mieszadło w ruch. By wymieszać mieszankę lodową, musimy użyć siły własnych rąk. Taka maszynka jest tańsza niż urządzenia elektryczne, ale wymaga większego wysiłku przy produkcji domowych lodów.
  • automat do lodów – schłodzone składniki umieszczone w misie mrożącej mieszane są przez automatyczne mieszadło. Włączamy urządzenie i czekamy aż zakończy swoją pracę. Automatyczna maszynka do lodów wykonuje trudniejszą część pracy za nas. Urządzenia te są jednak droższe niż ręczne maszynki do lodów.

Podział maszynek do lodów ze względu na system chłodzenia:

  • maszyna do lodów chłodzona płynem – w podwójnych ściankach misy chłodzącej znajduje się specjalny płyn/żel, który należy zmrozić, by naczynie zyskało właściwości mrożące.
  • maszynka do lodów z kompresorem – przypomina małą lodówkę – nie ma potrzeby wkładania pojemnika do zamrażalnika, ponieważ maszynka wyposażona jest we własny agregator, czyli system chłodzenia misy. Takie urządzenie jest wydajniejsze, ale też i większe oraz droższe.

Urządzenie do robienia lodów domowych Ariete


Parametry – Jaką maszynkę do lodów kupić?

Jakie urządzenie do robienia lodów najlepiej wybrać? Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ze względu na to, że każdy z nas ma inne oczekiwania i potrzeby. Przed zakupem maszyny do robienia naturalnych, domowych lodów, zwróć jednak szczególną uwagę na jej konkretne parametry. Co wziąć pod uwagę?

Moc maszynki do lodów

Domowe lody, by zyskały odpowiednią konsystencję, wymagają długiego wyrabiania, dlatego wydajność maszynki do lodów jest bardzo ważnym parametrem. Wydajność urządzenia związana jest z jego mocną – im większa moc, tym lody wyrabiane są szybciej i lepiej. Moc maszynek tego typu wynosi od 6 W do nawet ponad 100 W, w zależności od tego, czy jest to urządzenie z misą mrożącą czy z własnym agregatem. Gdy moc urządzenia będzie zbyt mała, może się zbyt szybko przegrzewać i niezbyt dokładnie mieszać masę.

Czas pracy maszynki do lodów uzależniony jest nie tylko od jej mocy, ale również od konsystencji samej mieszanki lodowej. Lodziarki pracują przez 20-45 minut, a czasem nawet do 60 minut. Po tym czasie domowe lody stają się gęste i puszyste, ale zanim uformujesz z nich gałki i tak należy włożyć je do zamrażarki, gdzie nabiorą odpowiedniej twardości.

Wielkość misy mrożącej

W przypadku automatów do lodów z kompresorem, które działają jak małe lodówki, nie musisz umieszczać misy mrożącej na kilka godzin w zamrażalniku. Inaczej w przypadku maszynek, które takowe kompresora nie posiadają. W tym przypadku, misa lub dysk z płynem mrożącym muszą być umieszczone w zamrażarce na odpowiednio długo. Z tego też powodu, należy wziąć pod uwagę wielkość misy. Przekonanie, że im misa mrożąca jest większa, tym lepiej – nie zawsze jest trafne. Fakt, do większej misy zmieści się więcej mieszanki lodowej, a co za tym idzie, możesz przygotować większą porcję lodów, ale czy tak duże naczynie zmieści się w Twoim zamrażalniku? Większa misa to też większy zakres ruchów, które urządzenie musi wykonać w trakcie mieszania. Przygotowywanie lodów może trwać zatem dłużej, a maszynka będzie zużywać więcej energii elektrycznej. Zamiast jednej dużej misy, rozważ też zakup maszyny z dwoma mniejszymi pojemnika.

Pojemność maszynki do lodów

Pojemność związana jest oczywiście z wielkością misy. Przeważnie im większa misa, tym większą pojemność ma lodziarka do produkcji domowych lodów. Jeśli uważasz, że masz wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, by pomieścić nawet większą misę, możesz zdecydować się na urządzenia o większej pojemności, które przygotuje większą porcję lodów za jednym razem. Z kolei, jeśli wolisz przygotować mniejsze porcje, ale częściej lub różne smaki lodów, to zdecyduj się na mniejszą pojemność. Na rynku dostępne są maszynki o różnych pojemnościach – od 0,7 l do 1,2 l.

  • Większa pojemność maszynki do lodów – przygotowujesz większe porcje lodów i przechowujesz je w zamrażarce – pamiętaj, że długo przechowywane lody stają się bardzo twarde i trudno je nałożyć).
  • Mniejsza pojemność maszynki do lodów – przygotowujesz mniejsze porcje lodów, ale za to częściej; masz ochotę na różne smaki lodów w mniejszych porcjach.

Mieszadło maszynki do lodów

Maszyna do robienia lodów w domu składa się nie tylko z misy mrożącej, ale również z mieszadła, które stanowi ważny element urządzenia. Dobrze wymieszane lody, to dobre lody! Zwróć uwagę na wielkość otworów, które znajdują się w skrzydłach mieszadła. Jeżeli masz w planach przygotowywanie domowych lodów z dodatkiem orzechów, kawałków owoców i czekolady, otwory w mieszadle powinny być trochę większe niż średnica dodatków – umożliwi to dokładne wymieszanie całej masy. W przypadku przyrządzania klasycznych lodów i sorbetów nie ma to większego znaczenia. Urządzenia do robienia lodów powinno mieć dość sztywne mieszadło – element ten nie może wyginać się podczas pracy, bo składniki nie zostaną dobrze wymieszane.

Mieszadło maszynki do lodów

Wielkość automatu do lodów

Jaka maszynka do lodów będzie najlepsza? Przy zakupie weź pod uwagę również gabaryty maszyny – nie tylko samej misy mrożącej, ale całego urządzenia. W okresie letnim maszyna do produkcji domowych lodów z pewnością będzie często używana i nie będzie zawadzać ustawiona na kuchennym blacie, ale w chłodniejszych miesiącach, na pewno będziesz myślał o schowaniu maszyny. Przemyśl, czy znajdziesz miejsce w swojej kuchni dla urządzenia o danej wielkości. Czy masz na tyle pojemne szafki, by schować lodziarkę z własnym agregatem? A może lepiej kupić mniejszą maszynkę, zajmującą znacznie mniej miejsca, jeśli i tak będziesz używać jej od czasu do czasu? Dostępne są także maszynki do lodów w stylu retro, które mogą stać się ozdobą kuchni, a takich urządzeń nie musisz wcale chować w ciemny kąt!

Wielkość otworu do wlewania składników

Najpierw włączasz maszynkę, a dopiero potem przez specjalny otwór nalewasz schłodzoną mieszankę składników na lody. Otwór ten nie może być zbyt mały, by nie utrudniał przelania mieszanki oraz dorzucenia wybranych dodatków pod koniec kręcenia. Taki otwór nie może być również zbyt duży, bo wtedy wydłuża czas ogrzewania wnętrza misy. Niektóre maszynki mają w komplecie specjalne lejki, które ułatwiają przelanie składników do pojemników.

Dodatkowe funkcje i wyposażenie

Maszynki do robienia lodów mogą być wyposażone w dodatkowe elementy, takie jak łyżka do lodów, szpatułka i miarka. Niektóre modele maszyn mogą posiadać nawet minutnik oraz wyświetlacz (ekran LCD) informujący o postępie kręcenia lodów, szacowanej porcji lodów i wadze składników.

Wyposażenie maszynki do lodów

Maszynki do lodów mogą posiadać dodatkowe elementy: łyżki do lodów, szpatułki i miarki.

Cena urządzenia

Ile kosztuje taka maszynka do lodów? Wszystko zależy od konkretnego modelu oraz jego funkcji. Ręczną maszynkę do kręcenia lodów kupisz już za ponad 100 zł, ale za automat musisz zapłacić już więcej. Ceny automatycznych maszynek do robienia lodów w domu wahają się w przedziale 200 zł – 1200 zł. Tańsze modele posiadają misę mrożącą, a droższe własny kompresor, który sprawia, że działają jak mini-lodówki.


Czy warto kupić maszynkę do lodów?

Zalety maszynki do robienia lodów w domu:

  • możesz przygotować lody wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych ulepszaczy,
  • sam decydujesz, na jaki smak lodów i na jakie dodatki masz ochotę,
  • lody gotowe w 20-60 minut (w zależności od porcji i składników),
  • nie ma potrzeby parokrotnego wyciągania lodów z zamrażarki i ich miksowania, co jest koniecznością, gdy przygotowujesz lody w pojemniku bez maszynki,
  • przygotowane lody są kremowe i puszyste, bez kryształków lodu, nie tak twarde jak te przygotowywane bez automatu,
  • większa pojemność maszyny pozwala przygotować sporą porcję lodów za jednym razem,
  • możesz przygotować lody bez laktozy, lody na mleku sojowym i ryżowym, z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru, wersje wegańskie i inne.

Wady maszyny do lodów:

  • misa mrożąca może zajmować sporo miejsca w zamrażalniku,
  • konieczność wygospodarowania miejsca w kuchni dla większej maszynki do lodów,
  • czasochłonność całego procesu – wkład trzeba zamrozić na odpowiednio długo przed kręceniem lodów, następnie maszyna miesza składniki od 20 do 60 minut, a później trzeba jeszcze wstawić porcję lodów do zamrażalnika na parę godzin,
  • zużycie prądu.

Maszynka do lodów domowych – ranking

Maszyna do robienia lodów ma z pewnością wiele zalet, dlatego będzie świetnym rozwiązaniem dla wszystkim miłośników lodowych deserów. Choć przygotowywanie domowych lodów może wydawać się nieco czasochłonnym procesem, to nie potrzeba tu zbyt wiele naszego wysiłku – maszyna sama kręci lody (ta automatyczna). Lodziarka ma też zdecydowaną przewagę nad produkcją lodów bez maszyny – lody przygotowane w maszynce są bardziej kremowe, puszyste i pozbawione kryształków lodu. Maszynka do lodów stanie się ulubionym urządzeniem w upalne dni. Ale jaka będzie najlepsza?

1.  Maszynka do lodów stalowa Ariete Ice Cream Cordless 

  • Rodzaj: automat
  • Marka: Ariete
  • Pojemność: 1 l
  • Moc: 10 W
  • Zasilanie: akumulatorowe, bezprzewodowe
  • Cena: 219 zł
Maszynka do lodów stalowa Ariete

Bezprzewodowa, stalowa maszynka do robienia domowych lodów – świetna sprawa!

Kolejna maszynka do lodów domowych w naszym rankingu to maszynka Ariete Ice Cream Cordless o retro designie, który sprawi, że urządzenie stanie się niebanalną ozdobą kuchni. Lodziarka może poszczycić się dość sporą pojemnością – możesz przygotować aż litrową porcję lodów. Jednak moc urządzenia jest dość mała (10 W), co sprawia, że kręcenie lodów będzie trwało nieco dłużej. Maszynka zasilana jest akumulatorowo, a jedno ładowanie baterii wystarczy do przygotowania 5 porcji lodów. Urządzenie wykonano ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Jest proste w obsłudze i świetnie sprawdzi się na start domowej lodziarni.

Zalety:

  • maszynka wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej,
  • duża pojemność – więcej porcji lodów
  • retro design,
  • zasilanie akumulatorowe, bezprzewodowe.

Wady:

  • niezbyt duża moc.

2.  Maszynka do lodów Ariete Gran Gelato 

  • Rodzaj: automat
  • Marka: Ariete
  • Pojemność: 1 l
  • Moc: 135 W
  • Zasilanie: Na prąd
  • Cena: 1199,00 zł

Urządzenie do robienia lodów domowych Ariete

Maszyna do robienia lodów Ariete Gran Gelato to zdecydowanie jeden z lepszych modeli, ale niestety również jeden z droższych. Zewnętrzny korpus lodziarki został wykonany z wytrzymałego metalu, dzięki czemu jest ona wyjątkowo odporna na różnego typu uszkodzenia. Urządzenie do domowych lodów marki Ariete posiada własny kompresor, który pozwala na produkcję lodów bez wcześniejszego mrożenia pojemnika. To sprawia, że przygotowywanie mrożonych przysmaków we własnym domu jest jeszcze szybsze i prostsze – nie musisz wygospodarowywać miejsca w zamrażalniku na pojemną misę. W zestawie znajdziesz urządzenie, misę, łyżkę do lodów oraz szpatułkę. Stalowy pojemnik na składniki posiada uchwyt i jest wyjmowany, dzięki czemu możesz łatwo przełożyć gotowe lody do pucharków czy zamrażalnika, a także bez problemu wyczyścić urządzenie.

Niewątpliwą zaletą tego automatu do lodów jest jego moc (135 W) i pojemność (1 l) – takie właściwości lodziarki sprawiają, że jednorazowo przygotujesz nawet litr lodów w 20 minut! Urządzenie zostało wyposażone w wyświetlacz LCD pokazujący aktualną temperaturę oraz minutnik odliczający czas pozostały do zakończenia pracy.

Zalety:

  • własny kompresor – nie musisz mrozić wcześniej misy na składniki,
  • metalowa obudowa odporna na uszkodzenia,
  • duża moc urządzenia (135 W),
  • spora pojemność 1l,
  • wyświetlacz LCD,
  • minutnik do kontrolowania pracy urządzenia,
  • dodatkowe elementy: łyżka do lodów i szpatułka
  • lody gotowe w 20 minut,
  • wyjmowany stalowy pojemnik z uchwytem,
  • możliwość rozłożenia – łatwość czyszczenia

Wady:

  • wysoka cena,
  • urządzenie jest większe od innych maszynek.

3.  Maszyna do lodów WMF Electro Kitchen Minis 

  • Rodzaj: automat
  • Marka: WMF
  • Pojemność: 0,3 kg
  • Moc: 12 W
  • Zasilanie: na prąd
  • Cena: 313,99  zł

Maszynka do lodów stalowa WMF

Lodziarka WMF Electro Kitchen Minis została wykonana ze stali nierdzewnej – materiału wytrzymałego na uszkodzenia mechaniczne, odpornego na rdzewienie i bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Nabywając urządzenie wyprodukowane z takiego materiału możesz mieć pewność, że posłuży Ci przez wiele letnich sezonów. W zasadzie z takiej maszynki możesz korzystać przez cały rok, nie tylko podczas upalnych miesięcy. W zestawie znajduje się główne urządzenie oraz stalowy pojemnik na składniki do lodów, który po ich przygotowaniu można wyjąć, nałożyć pokrywkę i przechowywać z zawartością w zamrażarce. Wyjmowany pojemnik i dołączona do kompletu gałkownica ułatwiają nałożenie porcji lodów do pucharków, miseczek czy kubeczków. Zachowanie domowej lodziarki w czystości nie będzie żadnym problemem. Zaletą urządzenia jest wyświetlacz LCD z funkcją odliczania czasu – pozwala to na kontrolowanie całego procesu produkcji smacznych, domowych lodów.

Zalety:

  • obudowa ze stali nierdzewnej odporna na uszkodzenia i rdzę,
  • wyjmowany stalowy pojemnik można nakryć pokrywą i przechowywać w nim lody w zamrażarce,
  • łatwość zachowania urządzenia w czystości,
  • wyświetlacz LCD odmierzający czas,
  • stalowa gałkownica w zestawie,
  • średnia półka cenowa
  • wysoka jakość niemieckiego producenta.

Wady:

  • mała moc,
  • stalowe urządzenie nie jest tak lekkie, jak te wykonane z tworzywa sztucznego.

4.  Maszynka do sorbetów Adler Dessert Maker 

  • Marka: Adler Europe
  • Moc: 150 W
  • Zasilanie: na prąd
  • Cena: 182,70 zł

 

Maszyna do sorbetów marki Adler to doskonały wybór dla tych osób, które nie przepadają za tradycyjnymi lodami przygotowywanymi na mleku i dla tych, którzy szukają jeszcze zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych deserów. Maszynka pozwoli przygotować domowe sorbety z takich mrożonych owoców, z jakich tylko chcemy – z truskawek, malin, mango, melona, a nawet cytryny. Urządzenie do robienia sorbetów zostało wykonane z tworzywa sztucznego, jednak jest to tworzywo wysokiej jakości, odporne na wilgoć. Dzięki zastosowaniu takiego materiału, maszynka jest w miarę lekka i poręczna – korzystanie z niej i przenoszenie z miejsca na miejsce nie będzie sprawiało problemów. Nie posiada żadnego wyświetlacza LCD ani minutnika. Nie ma też żadnej misy na składniki – należy samemu podstawić miseczkę na wydobywający się z maszynki sorbet. Jest jednak w miarę mała (nie będzie zajmowała zbyt dużo miejsca na kuchennym blacie), lekka, poręczna i tania! Takie cechy sprawiają, że warto ją wypróbować.

Zalety:

  • duża moc urządzenia (150 W),
  • obudowa wykonana z tworzywa sztucznego jest odporna na wilgoć i lekka,
  • niska cena,
  • nie zajmuje dużo miejsca w kuchni,
  • pozwala przygotować sorbety z dowolnych mrożonych owoców,
  • świetna alternatywa dla lodów z dodatkiem mleka.

Wady:

  • plastikowa obudowa nie jest tak odporna jak ta metalowa,
  • brak dodatkowych funkcji,
  • brak dodatkowych elementów w zestawie.

5.  Maszynka do robienia lodów Tescoma 

  • Rodzaj: ręczna maszynka
  • Marka: Tescoma
  • Pojemność: 0,7 l
  • Cena: 149,90 zł

Maszyna do lodów domowych Tescoma

Maszyna do lodów Tescoma zamyka ranking urządzeń do robienia lodów. W przeciwieństwie do wcześniejszych produktów, nie jest to urządzenie automatyczne – wymaga siły naszych rąk. Lodziarka została wyposażona we wkład chłodzący oraz specjalne mieszadło w z uchwytem. Nie ma tu jednak specjalnego przycisku, który uruchamia maszynę. Trzeba natomiast użyć trochę siły, chwycić za uchwyt i zacząć mieszać wlaną do pojemnika mieszankę lodową. Dzięki konstrukcji urządzenia jest dużo łatwiej ukręcić lody, ale deser nie będzie tak samo kremowy jak ten wymieszany przez automatyczne urządzenie. W każdym razie, jest to ciekawy produkt, który warto chociaż wypróbować.

Zalety:

  • niska cena,
  • maszynka jest lekka i nie zajmuje dużo miejsca,
  • nie trzeba podłączać jej do prądu.

Wady:

  • konieczność użycia siły,
  • tworzywo sztuczne,
  • lody nie są tak samo dobrze wymieszane jak w automacie.

Jaka maszyna do robienia domowych lodów będzie najlepszym wyborem? Trudno jednoznacznie stwierdzić. Ważne jednak, by urządzenie spełniało Twoje oczekiwania. Jeśli zamierzasz przygotowywać większe porcje lodów dla licznej grupy domowników na co dzień i na przyjęcia, to wybierz maszynkę o minimalnej pojemność 1 l. Jeśli natomiast pojemność nie gra tak dużej roli, możesz zdecydować się na urządzenia o dwóch mniejszych pojemnikach, dzięki którym przygotujesz dwa różne smaki lodów jednocześnie czy tańsze urządzenia wymagające ręcznego mieszania z użyciem mieszadła. Prawdziwi miłośnicy lodów, którzy mogliby je zajadać codziennie nie powinni zbyt długo zastanawiać się nad kupnem maszynki do robienia domowych lodów. Pozostaje tylko pytanie, jakie urządzenie wybrać. Weź pod uwagę wszystkie parametry lodziarki, które należy wziąć pod uwagę i ruszaj na zakupy!

Tu znajdziesz wszystkie dostępne maszynki do lodów, a także jogurtownice do produkcji domowego jogurtu, na bazie którego możesz później przygotować lody: Maszynki do lodów i jogurtów – KLIK!

Ocena: 3.8/5.
Please wait...