Poznaj przepis na racuchy z jabłkami, w wersji z drożdżami i bez drożdży. Możesz też nieco poeksperymentować i przygotować racuchy z bananami, z dynią lub z innymi dodatkami. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe! Takie puszyste placki z jabłkami będą doskonałe na śniadanie, ale i na podwieczorek.

Jak zrobić puszyste i pyszne placki z jabłkami, ale również z innymi dodatkami? Przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu! Racuchy wychodzą smakowicie grube, tak jak robiły je nasze mamy i babcie. Podane przepisy można oczywiście dowolnie urozmaicać – raz dodawać rodzynki, raz szczyptę kakao, a raz wykorzystać maślankę i jogurt zamiast mleka. Do roboty!

Racuchy z jabłkami i bez drożdży – przepis

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? W banalnie prosty sposób! Przepis na racuchy z jabłkami jest zawsze zbawienny, gdy szukam sposobu na szybkie, ale smaczne śniadanie. Uwielbiane przez dzieci i darzone sentymentem przez dorosłych. Ja najbardziej lubię placki z cukrem pudrem, ale inne dodatki także zdają egzamin.

Stalowa drylownica do jabłek Apple

Drylownica pomoże pozbyć się gniazd nasiennych z jabłek.

Składniki:

  • jajko – 1 szt,
  • mąka pszenna – 2 szkl,
  • mleko – 1 szkl,
  • cukier – 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • szczypta cynamonu,
  • duże jabłko – 1 szt.

Wykonanie:

  1. Do miski wbij jedno jajko i dodaj cukier. Ubij składniki za pomocą miksera na puszystą masę.
  2. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo pozostałe składniki (oprócz jabłka). Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
  4. Umyj i obierz jabłko, za pomocą drylownicy usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę lub na cienkie plasterki. Dorzuć jabłko do masy i dodaj szczyptę cynamonu.  Ciasto na racuchy nie będzie tak samo rzadkie, jak te do naleśników. Ale nie może być też zbyt gęste!  
  5. Rozgrzej patelnię do pancakes, wlej olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Na patelnię nakładaj niewielkie porcje (urosną w czasie smażenia) i smaż z obu stron, by placki z jabłkami stały się rumiane.

Pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem smakują dobrze z samym cukrem pudrem, ale możesz nieco poszaleć i zdecydować się na inne dodatki. Miód, syrop klonowy lub syrop z agawy, domowy dżem lub konfitura sprawdzą się równie dobrze.

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z jabłkami, które wyrastają na drożdżach nie potrzebują dodatku proszku do pieczenia. Zapewniam, że wyrosną tak apetycznie puszyste, że trudno będzie się powstrzymać przed ich natychmiastowych zjedzeniem! Przepis na placki drożdżowe z jabłkami również nie jest trudny w wykonaniu, a większość składników z pewnością znajduje się w naszej kuchennej szafce.

Przesiewacz do maki i cukru pudru Tescoma

Dokładne przesianie mąki gwarantuje udany wypiek!

Składniki:

  • jajko – 1 szt,
  • mąka – 2 szkl,
  • ciepłe mleko – 1,5 szkl,
  • cukier – 2 łyżki,
  • drożdże suche lub świeże,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Za pomocą przesiewacza do mąki przesiej mąkę do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki.
  2. Jeśli w przepisie wykorzystujesz drożdże suche (15 g), wymieszaj je z mąką. Jeśli natomiast zdecydowałeś się na drożdże świeże (30 g), wkrusz je do małego dołeczka utworzonego w górce mąki, zasyp cukrem i dodaj pół szklanki ciepłego mleka. Mleko do drożdży nie może być gorące!
  3. Miskę z mąką i drożdżami przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na kilkanaście minut.
  4. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, dodaj szklankę ciepłego mleka, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj.  Ciasto na racuchy drożdżowe powinno mieć gęstą konsystencję. 
  5. Przy tym przepisie potrzeba trochę cierpliwości, ponieważ tak przygotowane ciasto należy odstawić jeszcze na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
  6. Nagrzej patelnię, wlej olej, a po jego rozgrzaniu zacznij smażyć bliny z jabłkami. Z obu stron powinny przybrać złocisty kolor.

Po tak długim wyczekiwaniu, aż drożdże zaczną pracować, ciasto wyrośnie i zostanie usmażone, można w końcu przystąpić do uczty!

Jak zrobić racuchy drożdżowe z bananami?

Puszyste placki z bananami to dobra alternatywa dla klasycznych racuchów z jabłkami. Banany pod wpływem smażenia stają się miękkie i zyskują kremową konsystencję. Dzięki temu racuchy z bananami wprost rozpływają się w ustach! Do przepisu można dodać także kawałki jabłek.

Patelnia do jajek i placuszków

Kształt placuszków nie jest bez znaczenia, szczególnie dla dzieci!

Składniki:

  • jajko – 1 szt,
  • mąka – 2 szkl,
  • ciepłe mleko – 1 szkl,
  • świeże drożdże – 20 g,
  • cukier – 1 łyżka,
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki,
  • szczypta cynamonu,
  • banan.

Wykonanie:

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy – do kubeczka wkrusz świeże drożdże, dodaj trochę cukru, zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstaw na 20 minut.
  2. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do reszty składników wsypanych do miski – mąki, cukru, cynamonu i jajka.
  3. Zmiksuj składniki, a gotowe ciasto nakryj lnianą ściereczkę i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by spokojnie wyrosło.
  4. Banana, najlepiej dojrzałego, pokrój w plasterki i dodaj do wyrośniętego już ciasta.
  5. Placki bananowe smaż na rozgrzanej patelni do jajek i placuszków, z obu stron i na złocisty kolor.

Podawaj podobnie jak racuchy jabłkowe – oprószone cukrem pudrem. Racuchy z bananami będą się dobrze komponować także z masłem orzechowym i kremem czekoladowym. Pyyyycha!

Jak zrobić dobre racuchy z dyni na słodko?

Sezon na dynię uważam za otwarty, dlatego warto sięgnąć po to warzywo i przygotować pyszne racuchy z dyni na słodko! To fajne urozmaicenie tradycyjnych placków, które mam nadzieję i Tobie przypadnie do gustu. Spróbuj!

Nóż do wycinania dyni tescoma

Za pomocą nożyka do dyni usuniesz z niej wnętrze i pozostawisz sam miąższ.

Składniki:

  • dynia,
  • jajko – 1 szt,
  • mąka – 1 szkl,
  • kefir – 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia – łyżeczka,
  • sól i cukier do smaku.

Wykonanie:

  1. Obierz dynię ze skóry i usuń jej wnętrze wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o większych oczkach, tak by uzyskać szklankę startego miąższu.
  2. Tak przygotowaną dynię wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, kefirem, a także szczyptą soli i 1-2 łyżkami cukru.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników.
  4. Ciasto na dyniowe racuchy wyrób na gładką masę.
  5. Rozgrzej patelnię i smaż niewielkie porcje ciasta na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na złocisty kolor.

Gotowe placki z dyni oprósz cukrem pudrem i zjedz ze smakiem!

Ocena: 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...