Mleczko kokosowe to znakomity zamiennik tradycyjnego mleka, który pasuje do wielu dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Jak zrobić mleczko kokosowe w domu? I czym różni się takie własnoręcznie zrobione mleko kokosowe od tego z puszki? Które z nich jest lepsze?

To, że mleczko kokosowe jest zdrowe i posiada liczne wartości odżywcze wiedzą z pewnością wielbiciele kuchni tajskiej czy indyjskiej. Dodaje się je bowiem do większości potraw, od zup, przez dania główne do deserów. Jeśli i Wy chcielibyście stosować mleczko kokosowe w codziennej diecie, ale nie wiecie do czego je użyć lub zastanawiacie się jak zrobić mleko kokosowe domowym sposobem, chętnie Wam podpowiem.

Reklama

Mleczko kokosowe czy zdrowe? – właściwości

Do najważniejszych właściwości mleka kokosowego zaliczyć możemy fakt, że:

  • Działa antybakteryjnie i antygrzybicznie, dzięki czemu pomaga w walce z trądzikiem i innymi defektami skóry.
  • Zawiera olej kokosowy, bogaty w kwas laurynowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów. Dzięki temu mleko kokosowe może być dłużej przechowywane.
  • Nie zawiera złego cholesterolu, szybko trafia do wątroby i jest spożytkowane na energię. Dzięki temu nie zostaje magazynowane w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej.
  • Jest bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Sprawia to, że mleko kokosowe świetnie sprawdza się w roli napoju izotonicznego po wysiłku.
  • Jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy oraz dla wegan i wegetarian.

Mleczko kokosowe z puszki – dobry skład

Oferta mleka kokosowego jest tak szeroka, że wybranie najlepszego graniczy z cudem. Na rynku dostępne jest mleko wielu firm, które różni się nie tylko wyglądem opakowania, ale przede wszystkim składem i co za tym idzie smakiem napoju. Co zawiera w takim razie dobre mleko kokosowe i co ważniejsze, czy mleko kokosowe z puszki może być w ogóle zdrowe? Dobre mleczko kokosowe powinno mieć w swoim składzie dwa produkty: kokos lub ekstrakt kokosowy i wodę. A co jeszcze dodają do niego producenci?

Niepożądane składniki mleka kokosowego
  • stabilizatory takie jak guma guar lub karboksymetyloceluloza. Zadaniem tych składników jest zapewnienie odpowiedniej konsystencji mleka kokosowego. Mogą jednak powodować one reakcje alergiczne, zdęcia, biegunki, wymioty a także bóle brzucha.
  • emulgatory czyli związki, które wpływają na trwałość produktu. Spożywane w większej ilości również prowadzą do biegunek i innych nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
  • przeciwutleniacze, które również przedłużają trwałość produktu. Mogą powodować także skutki uboczne takie jak biegunka, dolegliwości żołądkowe, podwyższenie cholesterolu oraz zaburzenia wchłaniania się składników mineralnych.

Zanim zdecydujecie się na zakup mleka kokosowego w puszce, przeanalizujcie skład dostępnych produktów i wybierzcie ten, który zawiera jak najmniej składników.

Mleczko kokosowe z wiórków – jak zrobić je samemu?

Do przygotowania domowego mleka kokosowego potrzebujemy:

– 1 szklanka wiórków kokosowych (zwróć uwagę na skład!)

– 1 litr wody mineralnej, źródlanej lub przefiltrowanej w dzbanku

Sposób przygotowania Wodę podgrzewamy w garnku, nie dopuszczając do wrzenia. Połowę mieszamy z wiórkami i miksujemy blenderem. Następnie odsączamy przez sitko. Wiórki, które zostaną na sitku ponownie zalewamy pozostałą wodą i miksujemy. Gotowe!

mlecznik dzbanek do mleka


Mleczko owocowe może zastąpić śmietankę do kawy.

Mleczko kokosowe z kokosa

Jeśli chcecie przygotować mleko kokosowe ze świeżego kokosa po pierwsze musicie wybrać odpowiedni owoc. Im kokos mniej dojrzały tym więcej płynu w jego środku. Najlepszy zatem będzie jeszcze zielony kokos. Jeśli takiego nie znajdziecie i będziecie zmuszeni kupić dojrzałego, brązowego kokosa, poruszając sprawdźcie czy w jego wnętrzu coś „chlupocze”. Po dokonaniu wyboru, owoc należy przekroić otwieraczem do kokosa i wydrążyć jego miąższ. Następnie zmiksować go w blenderze stopniowo dodając wodę z wnętrza kokosa. W ten sposób uzyskamy smaczne i zdrowe mleko kokosowe.

otwieracz do kokosa tomorrows kitchen


Otwieracz do kokosa świetnie radzi sobie zarówno z niedojrzałym, jak i dojrzałym owocem.

Mleczko kokosowe zastosowanie, czyli do czego użyć mleczko kokosowe

Zastanawiacie się jak wykorzystać mleko kokosowe i do czego się ono nadaje?

  • jako napój na zimno lub na ciepło
  • jako baza do koktajli owocowych
  • mleczko kokosowe świetnie smakuje jako zamiennik śmietanki do kawy
  • sprawdzi się jako baza do sosów i zup orientalnych, szczególnie kuchni tajskiej
  • pysznie smakuje z kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi
  • z powodzeniem zastępuje mleko krowie w wypiekach i deserach na zimno
  • ubite mleko kokosowe to świetny zamiennik bitej śmietany. Sprawdźcie koniecznie, jak ubić mleczko kokosowe oraz z czego jeszcze można przygotować pyszną, puszystą piankę.
spieniacz do mleka tescoma

Mleko kokosowe można ubić i dodać do deseru, zamiast bitej śmietany!

Mleczko kokosowe przechowywanie – czy mleko kokosowe można mrozić?

Zarówno domowe, jak i kupne mleczko kokosowe należy przechowywać w szklanej butelce lub słoiku w lodówce. Maksymalnie zachowuje świeżość do 2-3 dni. Naturalną reakcją jest rozwarstwienie się tłuszczu i wody. W takiej sytuacji wystarczy wstrząsnąć mleko i będzie gotowe do spożycia. Jeśli przygotujecie większość ilość mleka kokosowego i nie będziecie w stanie zużyć go przez kilka dni, możecie je zamrozić. Należy wlać mleko do szklanego pojemnika lub słoika, przykryć folią i zabezpieczyć gumką recepturką. Nie należy zakręcać słoika, ponieważ podczas zamrażania, mleko może go po prostu rozsadzić. Do mrożenia możecie także użyć woreczków do mrożenia pokarmu.

butelka szkalna na mleko kilner


Szklana butelka świetnie nadaje się do przechowywania mleczka kokosowego.

Czy mleko kokosowe można gotować?

Mleko kokosowe jak najbardziej można podgrzać i spożywać na ciepło. Nie należy jednak doprowadzać do długotrwałego wrzenia napoju. Na skutek tego mogą powstać niezbyt apetyczne grudki.

garnek do gotowania mleka ssw


Mleczko kokosowe można gotować, nie należny jednak dopuszczać do długotrwałego wrzenia produktu.

Jesteście gotowi żeby poeksperymentować w kuchni z mleczkiem kokosowym? Wiecie już czy mleczko kokosowe można gotować, mrozić oraz ubić. A także jak to zrobić. Więc do dzieła! I koniecznie dajcie znać, jak Wam smakuje najbardziej mleko kokosowe? W wytrawnych daniach czy deserach, a może do kawy? Czekam na Wasze przepisy i propozycje!

Ocena: 3.0/5.
Please wait...