Co wiesz o tradycyjnej kuchni polskiej? Czy wiesz co to jest zalewajka i kapłon? Kiedy podawano kawalerowi czarną polewkę? I czym były nadziewane pierwsze pączki? Rozwiąż quiz i sprawdź jak dobrze znasz tajemnice rodzimej kuchni. 😉

Tradycyjna kuchnia polska na przestrzeni dziejów podlegała kulinarnym wpływom wschodnim, rusińskim, niemieckim, włoskim, francuskim i żydowskim. Do dzisiaj obfituje w wiele różnorodnych dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. W większości polskich rodzin serwuje się rosół, przygotowuje ogórki i kapustę kiszoną na zimę, a na święta gotuje bigos i piecze pierniki. W zależności od regionu, popularne są inne potrawy kuchni polskiej. Koniecznie sprawdź, w jakim stopniu znasz rodzimą kuchnię!

Reklama

0%

1. Początkowo w kuchni polskiej pączki były nadziewane...



Correct! Wrong!

Pierwsze pączki w kuchni polskiej miały postać ciasta nadziewanego słoniną. Smakołyki w takiej formie spożywano przy zapustach. Słodkie pączki zapożyczono z kuchni arabskiej i zaczęto je przygotowywać nieco później.

2. Z kolei na Śląsku pączki znane są pod nazwą...



Correct! Wrong!

Na Śląsku pączki znane są pod nazwą "kreple". Spotkamy tam także "kopalnioki", czyli twarde śląskie cukierki o smaku miętowo-anyżowym.

3. Zalewajka to...



By MOs810 - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20641768
Correct! Wrong!

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, przygotowywana z ugotowanych, pokrojonych ziemniaków, które zalewa się żurem z zakwasu chlebowego. Wywodzi się z centralnej Polski.

4. Dawniej czernina (czarna polewka) była podawana kawalerowi...



Correct! Wrong!

Czernina, zwana czarną polewką, była dawniej podawana kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny. Wspomina o tym Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, gdzie czarna polewka miała zostać podana Jackowi Soplicy.

5. Kartacze to potrawa przyrządza z masy ziemniaczanej i nadziewana najczęściej...



By Diliff - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35980533
Correct! Wrong!

Kartacze, zwane cepelinami, to danie popularne szczególnie na Suwalszczyźnie, Mazurach i Podlasiu. Przyrządzane są z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej i najczęściej nadziewane mięsem mielonym. Ale mogą być wypełnione również serem, grzybami lub kapustą kiszoną.

6. Gzik i pyry z gzikiem to potrawa popularna...



By abnehmen.net - originally posted to Flickr as kartoffeln-quark, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10852610
Correct! Wrong!

Gzik to twaróg ze śmietaną i dodatkami (szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulą). Serwowany razem z ziemniakami w mundurkach jako "pyry z gzikiem". Danie to jest charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej.

7. Popularny w staropolskiej kuchni kapłon to...

Correct! Wrong!

Kapłon to wykastrowany i utuczony kogut. W kuchni staropolskiej XVI I XVII wieku kapłony były bardzo popularnym i wykwintnym daniem.

8. Co NIE jest składnikiem tradycyjnego szarego sosu polskiego?

Correct! Wrong!

Tradycyjny szary sos polski przygotowuje się z zasmażki mąki i masła, wywaru z warzyw, mięsa lub ryby. Sos przyprawia się sokiem z cytryny lub winem, dodaje karmel, rodzynki i migdały.

9. Pierniki zawdzięczają swoją nazwę staropolskiemu słowu "pierny", co oznacza... 

Correct! Wrong!

"Piernik" pochodzi od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Piernikowe ciasto jest mocno przyprawione cynamonem, a czasem również imbirem, goździkami, gałką muszkatołową i kardamonem, co wpływa na jego "pieprzny" smak.

10. A pokruszone pierniki mogą być składnikiem...

Correct! Wrong!

Do wcześniej wspomnianego szarego sosu polskiego dodawano również utarty piernik lub śmietanę, by wzbogacić jego smak. Z szarym sosem najczęściej serwowano karpia i ozór.

Jak dobrze znasz kuchnię polską?
Brawo!

Świetnie znasz się na kuchni polskiej!
Nie najgorzej...

Ale zawsze mogło być lepiej! Poznaj tajemnice kuchni polskiej!
Oj słabo...

Kuchnia polska chyba jest dla Ciebie tajemnicą 😉 A nie powinna!