Kruszonka to kropka nad i wielu ciast i deserów. Świetnie pasuje do szarlotki, jabłecznika, drożdżówek, ciasta drożdżowego czy zapiekanych owoców. Ja ją wprost uwielbiam i jako dziecko często skubałam ciasta obsypane kruszonką… Czy wiesz, jak zrobić kruszonkę samemu? Znasz jej różne rodzaje?

Kruszonka… Idealny dodatek do ciast, drożdżowych bułeczek i innych wypieków. Ale kruszonka może być różna! Moje ulubione rodzaje kruszonki to kruszonka kokosowa i migdałowa. Czasami tworzę też kruszonkę dietetyczną z płatków owsianych. W zanadrzu mam też przepis dla prawdziwych łasuchów – kruszonka z herbatników. Chodź poznać wszystkie sekrety domowej kruszonki!

Reklama


1. Kruszonka do ciasta – proporcje

Kruszonka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przepis podstawowy na kruszonkę składa się z mąki, masła i cukru. Ważne jest jednak, aby zachować odpowiednie proporcje pomiędzy tymi składnikami.

Kruszonka idealna - proporcje
2 jednostki mąki + 2 jednostki tłuszczu + 1 jednostka cukru pudru

Wszystkie składniki należy połączyć i rozcierać palcami aż do powstania grudek. Wymieszanie składników zdecydowanie ułatwia siekacz do ciasta kruchego. Kruszonka może być zrobiona z różnych rodzajów tłuszczu: z margaryny, masła lub oleju. Jeśli zamierzasz przygotować kruszonkę z masła lub margaryny, pamiętaj, by ogrzać produkty do temperatury pokojowej.

2. Kruszonka bezglutenowa z mąki kokosowej – na ciasta drożdżowe i nie tylko

Jeśli chcesz przygotować kruszonkę bezglutenową, zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki kokosowej. Jest to idealne rozwiązanie dla alergików, ale także dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. W tym przepisie na kruszonkę proporcje składników nie ulegają zmianie. Kruszonka z mąki kokosowej ma delikatnie złocisty kolor, wyczuwalnie kokosowy smak i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju owoców oraz ciast owocowych.

sitko przesiewacz do mąki i cukru pudru plastikowy fast


Mąkę i cukier puder warto przesiać przed wymieszaniem z tłuszcze. Kruszonka będzie jeszcze delikatniejsza.

3. Kruszonka owsiana bez masła, cukru i mąki – na drożdżówkę i placek

Przepis na kruszonkę dla osób dbających o linię! Jest to niewątpliwie kruszonka w wersji fit. Przygotujesz ją na bazie zmiksowanych w blenderze płatków owsianych, które łączy się z syropem klonowym, sokiem z cytryny oraz olejem kokosowym.

Jak zrobić fit kruszonkę owsianą?

  1. Na 1 szklankę płatków owsianych przypadają: 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny (wyciskarka do cytrusów pozwoli Ci dokładnie i szybko wycisnąć owoc) oraz 2 łyżki oleju kokosowego.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj i rozdrobnij palcami.
  3. Przygotowaną kruszonką posyp ciasta lub owoce.
  4. Piecz ok. 25 minut – do uzyskania złotego koloru.
Czy wiesz, że... ?
Kruszonka z płatków owsianych idealnie komponuje się z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, nektarynkami, borówkami oraz morelami.

4. Kruszonka z herbatników, cynamonu i masła

Ta kruszonka idealnie smakuje z zapiekanymi owcami. Ja szczególnie upodobałam sobie taką kruszonkę w towarzystwie rabarbaru i malin. Smakuje wtedy wyśmienicie! Spróbuj! 🙂 Jest prosta w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i uwielbiana szczególnie przez dzieci.

Jak zrobić kruszonkę z herbatników?

  1. Aby kruszonka była idealna należy zachować następujące proporcje: jednakowa ilość herbatników i masła plus odrobina cynamonu, według uznania.
  2. Pokrusz herbatniki, połącz z cynamonem i masłem.
  3. Wyrabiaj składniki do uzyskania grudek.
  4. Kruszonkę zapiekaj przez około 30 minut na ulubionym placku lub deserze.
pojemnik na ciastka plastikowy snips


Kruszonkę z herbatników pokocha cała rodzina 🙂

5. Kruszonka kakaowa na sernik

Kruszonka kakaowa idealnie komponuje się z sernikiem, ciastami z kremem oraz deserem lodowym. Ma mocno czekoladowy smak i ciemny kolor. Kruszonka z kakao, mąki, masła i cukru pudru jest równie prosta w przygotowaniu jak klasyczna wersja.

Jak zrobić kruszonkę kakaową?

  1. Podstawowe proporcje zostają bez zmian – 2 jednostki mąki połącz z 2 jednostkami masła i 1 jednostką cukru.
  2. Dodaj do tego kakao – 1 łyżeczka kakao na każdą szklankę mąki.
  3. Pozostałe czynności bez zmian – zagnieć składniki do powstania grudek.
  4. Kruszonka jest gotowa już po niespełna 30 minutach pieczenia, a ciasto smakuje jak z cukierni.

 

6. Jak zrobić kruszonkę do ciast bez piekarnika? Kruszonka z patelni

Kruszonka zrobiona na patelni z powłoką nieprzywierającą to zdecydowanie wersja dla osób nie mających talentu kulinarnego do wypieków, ale lubiących schrupać coś pysznego. Kruszonkę przygotowuje się w 10 minut, nie trzeba mieć piekarnika, ani innych sprzętów – zakładam, że patelnię ma każdy! W tym przepisie tłuszcz nie ma mieć temperatury pokojowej, masło powinno być bardzo dobrze schłodzone, a nawet zmrożone!

Jak zrobić kruszonkę z patelni?

  1. Schłódź masło w lodówce.
  2. Mąkę, masło i cukier (w standardowych proporcjach) dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię i wsyp składniki.
  4. Cały czas mieszaj i rozdrabniaj kruszonkę drewnianą łyżką lub łopatką.
  5. Masa na początku wygląda jak zasmażka, jest bardzo gęsta. Po kilku minutach zaczną robić się grudki, które będą chrupiące i pyszne.
  6. Skarmelizowaną kruszonkę nakładaj bezpośrednio na gotowe ciasto, deser czy owoce. Nadaje się do jedzenia na ciepło oraz na zimno.
Patelnia teflonowa do indukcji Tefal Character


Kruszonkę najlepiej przygotować na patelni z powłoką nieprzywierającą.


Jak widzisz kruszonka do drożdżówki czy do ciasta nie jest wcale taka trudna w wykonaniu. Wystarczą dobre chęci i chwila czasu, a wypieki będą jeszcze pyszniejsze. Daj koniecznie znać, która kruszonka najbardziej przypadła Ci do gustu!

Ocena: 3.5/5.
Please wait...