Aromatyczna kawa to prawdziwa przyjemność dla naszego podniebienia, ale i spora dawka energii! Rodzaje kaw w kawiarniach czasami mogą przyprawić o zawrót głowy – tyle ich jest! Ristretto, Lungo, Mocha, Irish Coffee, Flat White… Co to wszystko oznacza? A przede wszystkim jak zrobić i podawać dobrą kawę we własnym domu? Krótki przewodnik po najpopularniejszych sposobach podawania kawy odpowie na dręczące nas pytania!

Kawa i jej różne rodzaje, zaserwowane w filiżance lub szklance, to dla wielu obowiązkowy element każdego poranka. Dla mnie to taka mała przyjemność, która pozwala z uśmiechem zacząć każdy dzień. Ale zaraz, zaraz… Kawa kawie nierówna! Wystarczy, że wybierzesz się do pobliskiej kawiarni, a Twoim oczom ukażą się tajemnicze nazwy, czyli różne sposoby podawania boskiej kawy. Warto wiedzieć, co tak naprawdę kryje się pod nazwą ristretto czy lungo, by wybrać swój ulubiony smak, a nawet przyrządzić go w domowych warunkach i odpowiednio podać gościom.

Rodzaje kaw w kawiarni Infografika

W kawiarni znajdziemy wiele typów kawy podawanych w charakterystyczny sposób i z różnymi dodatkami.

1. Espresso

Idealny sposób na szybkie pobudzenie! Espresso to napar przygotowywany z drobno zmielonych ziaren kawy w specjalnym ekspresie. Nazwa najpewniej wywodzi się od włoskiego przymiotnika „espressivo”, czyli „wyrazisty”. I to właśnie doskonale określa charakter tej kawy – wyrazisty smak, zapach i barwa! Typowo włoskie espresso parzy się najczęściej z mieszanki różnych gatunków kaw. Na powierzchni doskonale zaparzonej kawy unosi się gęsta orzechowo-brązowa pianka – „crema”. Po espresso sięgam wtedy, kiedy potrzebuję szybkiego kopa energetycznego! To mój sprawdzony sposób. 😉 Pijam je zarówno z cukrem, jak i bez niego. To doskonała baza pod cappuccino czy latte macchiato.

Porcelanowa filiżanka do espresso Chodziez

Filiżanka napełniana jest espresso tylko do połowy i często podawana wraz z kieliszkiem wody.

Jak powinno się pić espresso? Do serwowana przeznaczone są małe filiżanki do espresso, które podgrzewa się przed samym podaniem. Filiżanka do espresso napełniana jest zaparzoną kawą tylko do połowy. Nie zdziw się, gdy w restauracji czy kawiarni podadzą Ci kieliszek wody do espresso. A właściwie dlaczego do espresso często podaje się wodę? Woda ma pomóc w przepłukaniu Twoich kubków smakowych, zanim skosztujesz aromatycznego espresso. Możesz rozkoszować się wtedy pełnią aromatu. Sprytne!

2. Ristretto

Ristretto to w zasadzie espresso o podwójnej mocy! Także przygotowywane w ekspresie, ale przy użyciu dwa razy mniejszej ilości wody, niż przy parzeniu espresso. Taki sposób przygotowania sprawia, że napar ma intensywny, ale dość cierpki smak. To właśnie przez ten specyficzny smak jest uważane za „napój dla koneserów”. Małą filiżankę ristretto polecam pić odważnie – jednym haustem! Do tego typu kawy również polecane jest podawanie szklanki wody (niegazowanej!). Jeśli pijesz kawę z cukrem, do ristretto dodawaj tylko jego białą wersję. Brązowy cukier mógłby zmienić smak kawy, a nie o to nam chodzi. 😉 Podawane w ogrzanej filiżance do klasycznego espresso lub w jej mniejszej wersji.

3. Lungo i Americano

Dlaczego wrzuciłam do jednego worka kawę Lungo i Americano? Bo oba rodzaje opierają się na espresso z większą ilością wody. Różnią się natomiast objętością i sposobem dodania wody. „Lungo” to z włoskiego „długo”, a nazwa wywodzi się od „przedłużonego” espresso, czyli charakterystycznego sposobu parzenia. Po uzyskaniu ekstraktu właściwego dla espresso nie przerywaj zaparzania, ale kontynuuj, aż uzyskasz trzy razy większą objętość. Taka kawa jest delikatniejsza w smaku, ale wciąż aromatyczna. Z kolei Americano przygotowuje się poprzez dodanie gorącej wody do espresso.

Zestaw szklanek z podwójną ścianką Leonard

Szklanka z podwójną ścianką utrzymuje ciepło kawy, a jednocześnie chroni nasze dłonie przed oparzeniem.

Lungo podajemy filiżance maksymalnie do 150 ml, która kształtem przypomina tę do espresso, ale jest od niej wyższa. Natomiast Americano serwowane jest w większym naczyniu – ponad 150 ml, a nawet w kubku. Dobrze, by naczynie było wykonane z grubego materiału, by kawa na dłużej zachowała ciepło. W utrzymaniu ciepła bardzo dobrze poradzi sobie filiżanka lub szklanka z podwójną ścianką, która dodatkowo ochroni Twoje dłonie przed poparzeniem.

4. Cappuccino

Cappuccino to dobrze znany wszystkim włoski napój kawowy, którego głównymi składnikami są espresso i spienione mleko. Ta pyszna pianka oprószona jest często kakao lub sypką czekoladą. Sekretem idealnego cappuccino jest odpowiednio spienione mleko, które sprawia, że pianka jest kremowa i pozbawiona widocznych pęcherzyków powietrza. Uwaga, uwaga! Włoskie standardy jasno określają grubość pianki – powinna wynosić od 1 do 2 centymetrów. 😉 Piękny orzechowy kolor cappuccino sprawia, że zawsze cieknie mi ślinka na widok takiego napoju! Do serwowania cappuccino doskonale sprawdzi się filiżanka ze spodkiem o pojemności 150-200 ml. Nie zapomnij o dodatku kruchego ciasteczka lub maślanego herbatnika!

Ceramiczna filiżanka kokarda

Klasyczne cappuccino serwowane jest w filiżankach ze spodkiem.

5. Cafe Latte

Wyjątkowo mleczna i łagodna kawa podawana w wysokich szklankach podbiła nie tylko włoskie serca, ale zyskała popularność wśród ludzi na całym świecie. Nie potrafię wymienić kawiarni, która nie serwuje tego klasyka. Ja pijam cafe latte nie wtedy, kiedy chcę się szybko pobudzić, ale wtedy, kiedy mam ochotę na słodki deser. Idealnie komponuje się z różnymi syropami smakowymi i posypkami, dlatego może być sposobem na słodkie „co nieco”.

Wysoka szklanka do kawy latte

Wysoka szklanka do latte ładnie wyeksponuje wszystkie warstwy kawy.

W cafe latte niezwykle ważna jest kolejność dodatkowych składników. Jeżeli pijesz cafe latte z dodatkiem smakowego syropu, wlej go najpierw, na sam spód szklanki. Kolejny składniki do porcja espresso zalana gorącym, mocno spienionym mlekiem. W stworzeniu efektownej pianki bardzo pomocne będą spieniacze do mleka. Taką puszystą piankę możesz posypać cynamonem lub kakao. Do podawania kawy niezbędne są wysokie szklanki do latte, które pomieszczą wszystkie składniki i ładnie je wyeksponują. Do latte podaje się również długą łyżeczkę, która ułatwi Ci wymieszanie składników i podjadanie smacznej pianki.

6. Latte Macchiato

Latte macchiato to również dobra opcja dla miłośników mlecznej piany! Nie znaczy to jednak, że ten rodzaj kawy nie ma pobudzających właściwości. Wręcz przeciwnie – jego bazą jest espresso, które dodajemy do gorącego mleka. Macchiato jest czasem mylone ze zwykłym latte, dlatego warto poznać różnicę. Przy cafe latte do espresso dolewane jest lekko spienione mleko, a w przypadku latte macchiato kolejność jest troszkę inna. Na dno szklanki wlej gorące mleko, dodaj mleczną pianę, a dopiero na końcu dolej espresso – ostrożnie, po ściankach naczynia. W ten sposób tworzą się 3 efektowne warstwy – na dole mleczna, po środku kawowa, a na samej górze – piana! Mleko gra tu znaczącą rolę, dlatego kawa jest niezwykle delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo sycąca. 😉

Szklanki do cafe latte Leonard

Szklanki do latte macchiato najlepiej komponują się z długą łyżeczką, która pomaga wymieszać wszystkie składniki.

Do serwowania latte macchiato posłużą nam szklanki do latte z grubymi ścianki, które pomieszczą około 250 ml napoju. Mleczną pianę możemy posypać cynamonem lub kakao, co sprawi, że kawa stanie się jeszcze bardziej apetyczna! Wysokie szklanki do kawy latte najlepiej komponują się z długą łyżeczką, która pozwala na wymieszanie wszystkich składników w szklance. Mniaaam!

7. Mocha (Mokka)

Kawa mokka to idealny wybór dla wielbicieli czekolady! Doskonałe połączenie aromatycznej, mocnej kawy i gęstej czekolady. Takiemu zestawieniu wprost nie można się oprzeć! W przeciwieństwie do cafe latte czy cappuccino, mokka nie może pochwalić się mleczną pianą. Ma za to inne boskie dodatki: bitą śmietanę i kakaową lub cynamonową posypkę. Do szklanego naczynia wlej pyszną, roztopioną w mlecznej kąpieli czekoladę i porcję espresso. Ten pierwszy składnik wybieraj według uznania – czekolada może być mleczna, gorzka, a nawet biała! Delikatnie wymieszaj smakowite składniki, a sam szczyt udekoruj bitą śmietaną. Aby mokka wyglądała jeszcze piękniej, posyp bitą śmietanę kakao lub cynamonem. Już sam wygląd sprawia, że ślinka cieknie!

Mocno czekoladową kawę mocha serwuje się w podobnych szklankach jak do latte macchiato – wysokich, z dość grubymi ściankami, o pojemności około 200 ml. Taka szklanka ładnie wyeksponuje wszystkie składniki kawowego napoju! Puszysta bita śmietana, słodka czekolada i mocna kawa to błogie połączenie. Zapewniam!

8. Irish coffee

Czyli kawa po irlandzku, której wyróżnikiem jest dodatek irlandzkiej whiskey. Są też różne odmiany tej kawy, serwowane z innymi trunkami (z wódką, koniakiem, sherry, rumem czy szkocką whiskey – do wyboru, do koloru…). Niezastąpiona w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz szybko rozgrzać organizm. Na mnie działa od razu – pobudzająco i rozgrzewająco! Na tym  polu to zdecydowanie mój faworyt. Połączenie wszystkich potrzebnych składników sprawia, że zyskujemy kawę o niezwykłym smaku i aromacie.

Szklanka do irish coffe Cristal

Przed podaniem irish coffee najlepiej podgrzać szklankę, poprzez wlanie do niej gorącej wody.

Do serwowania kawy po irlandzku wykorzystuje się tradycyjne szklanki do irish coffee o charakterystycznym kształcie – wysokie, na nóżce i z uszkiem. Szklankę najlepiej podgrzać poprzez wlanie do niej gorącej wody. Na klasyczne irish coffee składają się: miarka irlandzkiej whiskey, łyżka cukru trzcinowego, zaparzona w kawiarce lub w ekspresie kawa, a także bita śmietana, która zwieńcza ten „kawowy deser”. Uwaga! Warstwy powinny być wyraźnie oddzielne – nie mogą zmieszać się ze sobą. Irish coffee jest prawdziwą irish coffee, gdy ciemna warstwa odróżnia się od warstwy białej!

9. Flat white

Flat white to kawa z dodatkiem mleka, ale jej przygotowanie odbiega od tego, co możemy sobie wyobrażać. Ta kawa z mlekiem dla wielu kojarzy się po prostu z zalaniem zmielonych ziaren kawowca wrzątkiem i dodaniem odrobiny mleka. To błąd! Flat White przyrządza się nieco inaczej. Podwójne espresso zalewa się gorącym, tylko lekko spienionym mlekiem (najlepiej pełnotłustym!). Czym różni się od cafe latte? A no tym, że nie ma tu aż tyle puszystej piany, która wieńczy szklankę z latte. Jak sama nazwa wskazuje – „flat white”  z angielskiego „płaska biała”  oznacza płaską, mleczną powierzchnię bez żadnej wysokiej pianki, bitej śmietany i dodatków.

Komplet białych filiżanek do kawy Chodzież

Flat white najlepiej serwować w klasycznych filiżankach lub po prostu w kubkach.

Wersja flat white zawsze sprawdza się przy spotkaniach z rodziną czy znajomymi. Wykorzystuję wtedy duże filiżanki lub po prostu kubki do kawy! Ja pijam taka kawę bez dodatku cukru, bo spora ilość mleka przełamuje mocny aromat kawy. Ale dla zwolenników słodkich wersji napojów nie ma przeciwwskazań, by dodać do flat white odrobinę cukru.

10. Cafe frappe

Znasz już moje sposoby na rozgrzanie się, ale w zanadrzu mam też pomysł na ochłodę w upalne dni! Odpowiedź jest jedna: cafe frappe, czyli kawa mrożona (zwana również kawą grecką). W przeciwieństwie do poprzednich przepisów na kawy na bazie espresso, tutaj wystarczy nam kawa rozpuszczalna. Parę łyżek rozpuszczalnej kawy zalej wodą i mlekiem, a także dodaj cukier. Wszystko wymieszaj za pomocą małego miksera lub wykorzystaj do tego shaker. Dzięki takiemu połączeniu składników, uzyskasz lekką piankę, która z pewnością przypadnie do gustu naszemu podniebieniu. Do kawy dodaj jeszcze kostki lodu, by była jak najbardziej orzeźwiająca!

Szklany słoik z uchem Kilner

Szklany słoik z uchem jest idealny do podawania mrożonej kawy, ale i orzeźwiającej lemoniady i innych napojów.

Kawowe frappe najlepiej smakują podawane w wysokich szklankach i sączone przez kolorowe słomki do napojów.  Szklanki do klasycznego frappe nie muszą być wykonane z grubego szkła, ponieważ kawa serwowana jest na zimno i nie musimy obawiać się o poparzenie. Z tego też powodu zbędne będzie uszko. Do podania mrożonej kawy świetne będą też słoiki na koktajle i smoothie, w których przygotujesz tyle zimnego napoju, ile tylko chcesz!

A jaka jest Twoja ulubiona kawa? Łagodne cafe latte, mocne ristretto lub espresso, a może orzeźwiające frappe? 🙂

Ocena: 4.4/5.
Please wait...