Aromatyczna kawa parzona we włoskiej kawiarce to prawdziwe niebo na ziemi. Jak właściwie zrobić kawę w kawiarce ciśnieniowej, by zachwycała swoim smakiem i aromatem? Obsługa kawiarki nie jest wcale taka skomplikowana, a wszystko można zamknąć w paru krokach.

Kawiarka ciśnieniowa, inaczej kafetiera, czajniczek moka lub kawiarenka, to urządzenie do parzenia kawy. Pozwala przygotować prawdziwie włoską kawę, intensywną w smaku i aromacie. Zaparzenie kawy w kawiarce owocuje filiżanką espresso lub kubkiem klasycznej kawy z mlekiem. Poznaj wszystkie sekrety włoskiego sposobu parzenia. Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki, ile należy jej wsypać, do którego poziomu wlać wodę i przede wszystkim jak bezpiecznie używać kawiarki?

Włoska kawiarka. Z czego się składa i jak działa kawiarka?

Każda kawiarka ciśnieniowa składa się z 3 głównych elementów:

  • zbiornika na wodę
  • zbiornika na zaparzoną kawę
  • sitka na świeżo zmieloną kawę

Nie można nie wspomnieć także o zaworze bezpieczeństwa oraz o uszczelce, które pełnią ważną rolę w kawiarce. Zawór jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. By spełniał swoją funkcję, należy pamiętać o odpowiednim poziomie wody wlanej do zbiornika w kawiarce. Większość kawiarek, tak jak kawiarka Bialetti, mają wyznaczoną linię, której nie należy przekraczać. W przeciwnym razie, kawiarka nie tylko nie spełni swojej funkcji, ale może nawet wybuchnąć!

Kawiarenka aluminiowa łaciata na 6 filiżanek

Uszczelka do kawiarki to produkt, który niestety szybko ulega zniszczeniu – na szczęście zamienniki uszczelek i inne części wymienne w kafetierze są łatwo dostępne. Należy zadbać o to, by zawsze była w dobrym stanie.

Zasada działania kawiarki opiera się na ciśnieniu, które wytwarza się w dolnym zbiorniku. Wrząca woda wytwarza parę wodną, a ta swym ciśnieniem wypycha wodę ku górze, przez warstwę kawy i sitka filtrujące fusy.

Jaka kawiarka ciśnieniowa będzie najlepsza?

Kawiarki do parzenia kawy dostępne są w różnych wielkościach – mierzonych w filiżankach espresso. Przykładowo kawiarki Gat i kawiarki Bialetti występują w pojemności od 1 do 18 filiżanek espresso. Przy kupnie kawiarki należy wziąć zatem pod uwagę liczbę osób, dla których trzeba będzie jednorazowo zaparzyć kawę.

Kafetiery do kawy mogą różnić się także materiałem wykonania. Najczęściej spotkamy kawiarki aluminiowe lub kawiarenki ze stali nierdzewnej. Co ciekawe, dostępne są również ciśnieniowe kawiarki elektryczne, wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania. Występują w różnych rozmiarach, kolorach i wzorach.

Parzenie kawy w kawiarce – krok po kroku:

KROK 1. Zmiel ziarenka kawy w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy. Warto mielić ziarna tuż przed parzeniem, by przygotowana kawa była jak najlepszej jakości. Wodę przefiltruj w specjalnym dzbanku do filtrowania wody lub/i przegotuj, by w kawiarce nie osadzał się kamień.

KROK 2. Do dolnej części kawiarki, czyli zbiornika na wodę, wlej przefiltrowaną wodę do wyznaczonego poziomu. Uważaj, by nie przekroczyć zaworu bezpieczeństwa, który znajduje się na ściance kafeterki. Zawór reguluje wytwarzane ciśnienie i zabezpiecza sprzęt przed wybuchem.

KROK 3. Zamontuj sitko na zbiorniku z wodą i wypełnij je świeżo zmieloną kawą, według własnych preferencji smakowych. Ile kawy należy wsypać do kawiarki? Możesz wypełnić nią całe sitko. Ale pamiętaj, że im więcej kawy w sitku, tym espresso bardziej intensywne. Ziarna kawy powinno być średnio zmielone (przy drobno zmielonych woda ma trudności w przedostaniu się przez ziarna, a przy grubo zbyt łatwo się przelewa). Nie ubijaj wsypanej kawy, ale delikatnie stuknij sitkiem o blat, by się dobrze ułożyła.

Jaka kawa będzie najlepsza do kawiarki? Wybierz średnio zmieloną kawę – przy zbyt drobnych ziarnach woda nie będzie mogła przedostać się ku górze, a przy zbyt grubych – przedostanie się zbyt szybko.

Czerwona kawiarka aluminiowa Gat Bella

KROK 4. Nałóż górną część kawiarki, czyli tę, w której gromadzi się gotowa kawa. Skręć urządzenie, aż do wyczuwalnego oporu.

KROK 5.Jak zaparzyć włoską kawę w kawiarce? Postaw kawiarkę na źródle ciepła – kuchence gazowej lub elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej. Bez problemu znajdziesz kawiarki dostosowane do kuchenki indukcyjnej. Odczekaj kilka minut, aż wrząca woda wytworzy ciśnienie i przedostanie się z dolnego zbiornika, przez sitko do górnego naczynia. Jeśli do zbiornika na wodę został nalany wrzątek, nastąpi to po ok. 1 minucie, w przypadku zimnej wody – po 4-5 minutach.

KROK 6. Gdy tylko pojawi się odgłos bulgotania, wyłącz kuchenkę i zdejmij kawiarkę z ognia, aby się nie przegrzała. W innym razie, kawa może się przypalić i być gorzka w smaku.

KROK 7. Gotowy napar przelej do porcelanowe filiżanki do kawy lub ulubionego kubka. Małą filiżankę do espresso lub inne naczynie ogrzej wcześniej wrzątkiem. Kawa z kawiarki jest dość intensywna, dlatego możesz dolać do niej wody lub mleka spienionego za pomocą speniacza.

Delektuj się smakiem aromatycznej kawy rodem z włoskiej kawiarni!

Zestaw filiżanek Affek Deisgn

Włoska kawiarka to przydatne urządzenie, ale należy wiedzieć jak jej właściwie używać i jak zaparzać w niej kawę, by miała idealny smak i aromat. Postępowanie zgodnie z instrukcją sprawi, że parzenie kawy z kawiarki nie będzie problemem, a przyjemnością.

Ocena: 4.0/5.
Please wait...