Czy wiesz, jak używać bijących rekordy popularności form do pieczenia wykonanych z silikonu? A może masz wątpliwości, czy foremki silikonowe trzeba smarować tłuszczem? Albo w jaki sposób najlepiej o nie zadbać? W czym są lepsze od tych tradycyjnych? Ja je uwielbiam! Dlatego przygotowałam kilka praktycznych wskazówek, z których dowiesz się, jak używać i piec w formie silikonowej!

Firmy takie jak Silikomart, Pavoni czy Birkmann oferują szeroki wybór produktów do pieczenia. Są to między innymi wysokiej jakości foremki silikonowe do muffinek, ciast oraz wyjątkowe modele świąteczne.

Reklama

Formy do pieczenia ciastek Disney Minnie


Ciekawy kształt pozwala przygotować wyjątkowe wypieki, nie tylko dla najmłodszych 🙂

Zobacz inne formy silikonowe do pieczenia >> KLIK!

Instrukcja użytkowania form silikonowych

  1. Foremki silikonowe mogą być używane do zamrażania, schładzania, przechowywania i do pieczenia. Zakres wytrzymałości termicznej obejmuje temperatury od -60 st. C do +230 st. C.
  2. Przed pierwszym użyciem należy umyć formę, następnie nasmarować stronę wewnętrzną olejem, roztopionym masłem lub margaryną, a w przypadku zimnych deserów olejem kokosowym lub migdałowym.
  3. Używać w piekarnikach i w kuchenkach mikrofalowych (bez funkcji grill).
  4. Należy unikać bezpośredniego kontaktu formy z płomieniem.
  5. Nie należy używać przedmiotów metalowych lub innych o ostrych krawędziach, które mogłaby uszkodzić powierzchnię formy.
  6. Aby dłużej cieszyć się powłoką, należy umyć i wytrzeć do sucha formę po użyciu.
Forma silikonowa w kształcie serca


Silikonowe formy do pieczenia pomogą w przygotowaniu ciast, tortów, tart i ciasteczek.


Reklama

Zalety form silikonowych

  1. Doskonale nadają się do użytku w piekarnikach, zamrażarkach, lodówkach i kuchenkach mikrofalowych.
  2. Silikonowa forma może być włożona do piekarnika bądź kuchni mikrofalowej od razu po wyjęciu jej z zamrażalnika, bez żadnego uszczerbku na jakości.
  3. Formy wykonane z silikonu odporne są na ekstremalne temperatury: od -60 st. C do +230 st. C.
  4. Powierzchnia nieprzywierająca: wystarczy delikatnie natłuścić formę do pierwszego użycia. Natłuszczanie nie jest konieczne aż do momentu umycia formy.
  5. Możliwość mycia w zmywarkach, ale bez użycia ostrych środków chemicznych.
  6. Elastyczne formy zapewniają oszczędność miejsca, gdyż można je przechowywać zwinięte. Ze względu na dużą elastyczność, wyjęcie produktów z formy nie stwarza żadnych problemów. Już po dwóch minutach od wyjęcia z piekarnika, formę jest na tyle wystudzona, że można ją bezpiecznie dotykać.

1. Forma silikonowa do batoników Lurch Skel, 2. Forma silikonowa do pierników Lurch Trust

Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać wszystkie Wasze wątpliwości. Sprawdźcie koniecznie ofertę silikonowych form do pieczenia wszystkich znanych marek w naszym sklepie! Pochwalcie się koniecznie swoimi wypiekami, czekam na liczne komentarze 🙂

Ocena: 4.0/5. Oddano 23 głosy.
Please wait...