Jaką deskę do krojenia najlepiej wybrać? Czy będzie to tradycyjna drewniana deska kuchenna, czy może taka nowoczesna – szklana lub kamienna? Różne deski do krojenia i serwowania przekąsek mają zarówno swoje wady, jak i zalety. Zatem jakie cechy powinna mieć idealna deska do krojenia? Zobacz zestawienie plusów i minusów każdej z nich!

Deska do krojenia to podstawowe wyposażenie kuchni, które przydaje się niemal codziennie. Rano deska służy do krojenia kromek świeżego chleba, a popołudniu przygotowujemy na niej mięso i warzywa na obiad. Wieczorem może posłużyć  jako deska do serwowania przekąsek dla gości – kawałków sera, szynki, owoców i małych kanapeczek. Co ciekawe, kuchenna deska do krojenia przestała już pełnić wyłącznie funkcję praktyczną. Dostępna w wielu kształtach, kolorach i wykonana z różnego typu materiałów, staje się ozdobą naszej kuchni. Zapraszam do zapoznania się z zestawieniem najpopularniejszych desek kuchennych – ich zalet i wad.


Kuchenne deski do krojenia – rodzaje:

Deska do krojenia drewniana

To właśnie deska do krojenia wykonana z drewna najczęściej króluje w naszych kuchniach. Z pewnością jest wygodna w użytkowaniu, trwała i łatwo dostępna. Ale oprócz zalet, ma także swoje wady. Wiele zależy też od tego, z jakiego drewna została wykonana. Im twardsza, tym lepsza. Z jakiego drewna może być wykonana deska do krojenia? Z dębu, akacji, jesionu, gruszy, a także z buku, cisu i grochodrzewa. Te najtwardsze wykonane są z hebanu i kokosu. Deski drewniane mają niewątpliwą zaletę – naturalny materiał sprawia, że wykazują właściwości bakteriobójcze, ale wymagają przy tym właściwej pielęgnacji.

Deska do krojenia drewniana Delice

Deska drewniana do krojenia – zalety:

  • Drewno wykazuje naturalne właściwości bakteriobójcze, ale wymaga odpowiedniej pielęgnacji – po każdym użyciu, deskę należy od razu umyć i wytrzeć do sucha. Niemyta i niewycierana drewniana deska do krojenia łatwo wchłania wodę i staje się pożywką dla bakterii.
  • W zależności od danego gatunku drewna, deska będzie cechować się mniejszą lub większą twardością.
  • Drewniana deska do krojenia ma właściwości do zasklepiania drobnych nacięć.
  • W przeciwieństwie do desek szklanych czy kamiennych, nie tępi noży.
  • Deska drewniana jest doskonała do krojenia pieczywa i innych suchych produktów. Mięso i ryby lepiej kroić na deskach z innego materiału.
  • Może służyć jako podkładka pod nagrzane garnki lub pod wyjmowaną z piekarnika blachę.

Wady:

  • Bardzo łatwo wchłania wodę, odbarwia się i przesiąka zapachami, co przy krojeniu cebuli czy czosnku może być uciążliwe.
  • Wilgoć może przenikać do głębszych warstw drewna, powodując namnażanie się bakterii.
  • Nie można jej myć w zmywarce.
Drewniana deska do krojenia musi być utrzymywana w czystości. Po każdym jej użyciu, szczególnie, jeśli kroisz na niej „mokre” produkty, umyj ją i wytrzyj do sucha czystą ścierką. Nie używaj silnych detergentów. Przed pierwszym użyciem zaimpregnuj deskę olejem jadalnym. A co jakiś czas dezynfekuj – posyp grubą warstwą soli i pozostaw na noc. Sól likwiduje zapachy, nieco rozjaśnia i osusza drewno. Więcej wskazówek, jak dbać o drewniane akcesoria, znajdziesz w artykule: Jak konserwować i dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Deska do krojenia drewniana dostępna jest w różnych rozmiarach. Może być duża, gruba i solidna lub mała i poręczna. Może być prostokątna, okrągła, a nawet w kształcie świnki. Deska do krojenia, szczególnie ta okrągła, będzie idealna do serwowania przekąsek – kawałków sera, owoców, plasterków szynki i tartinek. Niektóre modele są wyposażone w ostrzałkę do noży, która znajduje się wewnątrz uchwytu.

Możesz pokusić się również o chlebak z deską do krojenia! Taka deska służy również jako pokrywka. Przeznaczona jest jednak do krojenia różnego rodzaju pieczywa, aniżeli innych produktów.

Deska do krojenia bambusowa

Bambusowa deska do krojenia, jest często mylona z deską drewnianą. A w przeciwieństwie do niej, nie jest wykonana z drewna, ale z mocno sprasowanej trawy. Trawa ułożona jest w poprzek, dzięki czemu nie ma konieczności używania szkodliwych klejów, a podczas krojenia do wnętrza nie wsiąkają płyny. Deski do krojenia, takie jak bambusowe, są twardsze nawet od desek z drewna bukowego. A co najważniejsze – nie nasiąkają wodą i szybką wysychają.

Bambusowa deska do krojenia chleba z pojemnikiem

Deska bambusowa do krojenia – zalety:

  • Twarda i trwała, ale jednocześnie nie tępi używanych na niej noży.
  • Mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii.
  • Bambusowa deska do krojenia jest przyjazna dla środowiska. Zbiory bambusa mogą być powtarzane znacznie częściej niż zbiory drewna.
  • Dość szybko wysycha, ale po każdym umyciu lepiej przetrzeć ją czystą ściereczką do sucha.

Wady:

  • Nie jest dostosowana do mycia w zmywarkach. Kontakt z większą ilością wody może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia.

Podobnie jak deski wykonane z drewna, deski do krojenia bambusowe dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Mogą być grube i duże lub małe. O prostokątnym lub okrągłym kształcie. Z uchwytami lub bez. Dostępna jest również specjalna deska do krojenia chleba, z pojemnikiem na okruszki. Dzięki temu, unikniemy nieporządku w naszej kuchni. Znajdziemy także komplet bambusowych deseczek na stojaku – każdą z nich możemy wykorzystać do krojenia innego rodzaju produktów. Niektóre posiadają wygodne uchwyty, a inne przeznaczone są do serwowania przekąsek.

Z uwagi na to, że bambus nie chłonie wilgoci tak samo jak drewno, nie ma potrzeby, by deska do krojenia bambusowa wymagała impregnowania przed pierwszym użyciem. Dopiero z biegiem jej użytkowania, można natrzeć deskę olejem jadalnym, by rysy zostały zasklepione.

Deska do krojenia szklana

Szklana deska do krojenia powinna być doceniona przede wszystkim za to, że jest odporna na działanie bakterii. Jest bardzo higieniczna, łatwa do utrzymania w czystości i można ją myć w zmywarkach. Szklane deski do kuchni popularność zyskują w sumie od niedawna. Dostępne są nie tylko w różnych rozmiarach, ale i w różnych kolorach i wzorach. Oprócz funkcji praktycznej, pełnią funkcje estetyczną, bez wątpienia stając się ozdobą naszej kuchni.

Deska do krojenia szklana Art

Deski szklane kuchenne – zalety:

  • Deska do krojenia wykonana ze szkła jest bardzo higieniczna. Nie chłonie wilgoci i nie doprowadza do rozwoju bakterii.
  • Odporne na działanie nawet silnych detergentów i można je myć w zmywarkach.
  • Nie chłoną zapachów, dlatego deski szklane nadają się do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku.
  • Dostępne w wielu kolorach i wzorach, stają się ozdobą kuchni.

Wady:

  • Twardy materiał przyspiesza tępienie noży. Lepiej nie używać na nich noży ceramicznych.
  • Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.
  • Śliski materiał, który wymaga ostrożności podczas przygotowywania posiłku.

Szklana deska jest dość cienka, ale trwała. Kwadratowa lub prostokątna. Dostępne są deski w kolorowe pasy, ludowe wzory lub z motywem warzyw. Niektóre imitują kasetę, adapter, magnetofon lub kartę do gry. Taka deska szklana do krojenia będzie świetnym pomysłem na kreatywny prezent.

Deska do krojenia plastikowa

Deska do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego, to chyba drugi, zaraz po tych wykonanych z drewna, najpopularniejszy typ desek kuchennych. Po pewnym czasie, deski plastikowe do krojenia nie prezentują się zbyt estetycznie, ale mają swoje zalety, które to decydują o ich popularności. Są lekkie, łatwo dostępne, stosunkowo tanie i występują w różnych wersjach kolorystycznych.

Deska do krojenia plastikowa Koziol Hazel

Deski do krojenia plastikowe – zalety:

  • Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Dopiero, gdy stają się nadto zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie.
  • Odporne na szorowanie i silne detergenty. Niektóre można myć w zmywarkach.
  • Z początku tworzywo sztuczne nie chłonie zapachów, ale w miarę użytkowania i pojawiających się zarysowań, zaczynają wchłaniać intensywne zapachy.
  • Nie tępią noży. Można używać na nich nawet noży ceramicznych.
  • Są lekkie i wygodne w przenoszeniu.
  • Dostępne w wielu kolorach, dzięki czemu każdą z nich możemy przeznaczyć do innego rodzaju produktów.

Wady:

  • Brak naturalnej ochrony przed nacięciami. Plastikowe deski do krojenia są miękkie i nie mają właściwości zasklepiających. Po pewnym czasie zaczynają chłonąć zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie.
  • Porysowane deski z tworzywa sztucznego wyglądają nieestetycznie.
  • Plastik łatwo się zabarwia, np. po krojeniu papryki, na desce plastikowej pozostanie czerwona plama, którą trudno będzie zmyć.

Warto zakupić parę desek wykonanych z plastiku i każdą z nich przeznaczyć do krojenia innego rodzaju produktów. Dla przykładu, zielona deska plastikowa będzie służyła do krojenia warzyw, czerwona do krojenia surowego mięsa, fioletowa do ryb, a brązowa do pieczywa. Dzięki temu, bakterie z surowego mięsa, nie będą przenikać do innych produktów.

Składana deska do krojenia wykonana z plastiku znacznie ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów bez ich rozsypywania. Składane boki tworzą rynienkę, dzięki której bezpiecznie przeniesiemy deskę nad garnek czy patelnię, by wrzucić do naczynia pokrojone warzywa lub mięso. Taki model znajdziemy wśród desek do krojenia marki Joseph Joseph. Dostępne są także komplety desek na stojaku, w różnych kolorach, z oznaczeniem przeznaczenia każdej deski – osobne do warzyw, owoców, mięsa, ryb i innych produktów.

Deska do krojenia i serwowania z kamienia – marmurowa lub granitowa

Marmurowa lub granitowa deska służy nie tylko do krojenia, ale także do eleganckiego serwowania przekąsek, pizzy i innych dań. Może posłużyć również do podania kawy i herbaty. Taka deska wykonana z kamienia to jeden z gorących trendów wnętrzarskich – jest nie tylko praktyczna, ale i doda wnętrzu charakteru. Jej wady i zalety są podobne do tych, które charakteryzują deski szklane.

Deska do serwowania serów z kloszem Judge

Kamienna deska do krojenia – zalety:

  • Marmurowa lub granitowa deska do krojenia wyjątkowo ładnie się prezentuje. Dostępna w ciemniejszych lub jaśniejszych odcieniach kamienia. Dopasuje się do wnętrz w stylu skandynawskim.
  • Można na niej kroić lub serwować przekąski, sery, pizzę i ciasta.
  • Deska do krojenia kamienna jest bardzo higieniczna. Jest odporna na bakterie i pleśń.
  • Bardzo łatwo utrzymać ją w czystość. Nie chłonie wody i zapachów.
  • Odporna na zarysowania, barwienie i odbarwianie.

Wady:

  • Kamień to ciężki materiał, dlatego może być niewygodna w przenoszeniu.
  • Tępi noże (podobnie jak deska szklana). W tym wypadku, noże stalowe warto zamienić na noże ceramiczne.
  • W czasie krojenia twardych produktów, nóż może się ślizgać po desce. Dlatego wymaga szczególnej ostrożności.

Deska do krojenia wykonana z granitu lub z marmuru, to dobry pomysł na serwowanie przekąsek – zarówno tych słonych, jak i słodkich. Na prostokątnych deskach podamy różne gatunki serów i wędlin, a na tych okrągłych zaserwujemy domową pizzę wyjętą z pieca. Obok deski kamiennej na pewno nie można przejść obojętnie!

Deska do krojenia ceramiczna

Listę desek do krojenia zamyka ceramiczna deska do krojenia produktów, ale i serwowania przekąsek. Takie deski kuchenne wykonane z ceramiki zachwycają pięknymi wzorami. Bardziej docenia się je za walory estetyczne, niż za praktyczne. Bardzo dobrze prezentują się na półce, ale można używać je także podczas przygotowywania posiłków.

Deska ceramiczna Crazy Daisy

Ceramiczne deski kuchenne – zalety:

  • Jakość wykonania i piękne, kolorowe wzory. Staną się ozdobą każdej kuchni.
  • Łatwe do utrzymania w czystości. Można je myć w zmywarkach i stosować detergenty.
  • Nie chłoną wilgoci i zapachów. Ponadto, nie odbarwiają się.
  • Ceramiczna deska jest wielofunkcyjna – może służyć do krojenia, serwowania przekąsek oraz jako podstawka pod naczynia z gorącymi daniami.
  • Odporne na zarysowania, dzięki czemu nie rozwijają się na nich bakterie.
  • Wykonane z nieprzywierającego materiału.

Wady:

  • Są dość ciężkie (na pewno cięższe od desek wykonanych z tworzywa sztucznego).
  • Mogą się potłuc.
  • Śliski materiał wymaga ostrożności w czasie krojenia.
  • Tępią noże (podobnie jak deski szklane i kamienne).

Zalety i wady – Jaka deska do krojenia będzie najlepsza?

Zatem, jaką deskę do krojenia warto kupić? Wszystko zależy od Twoich oczekiwań! Czy chcesz, by służyła tylko do krojenia różnego rodzaju produktów, czy dodatkowo można było podawać na niej słone i słodkie przekąski? Zobacz zestawienie różnych typów desek do krojenia i jeszcze raz przyjrzyj się ich zaletom i wadom.

Typ deski do krojeniaZaletyWady
Drewniana
  • naturalne właściwości bakteriobojcze
  • twarda i wytrzymała
  • samoistne zasklepianie drobnych nacięć
  • nie tępi noży
  • podkładka pod gorące garnki i blachy
  • wymaga impregnacji olejem
  • nieodpowiednia pielęgnacja prowadzi do rozwoju bakterii
  • łatwo chłonie wodę i zapachy
  • odbarwia się
  • nie można jej myć w zmywarce
Bambusowa
  • twarda i trwała
  • nie tępi noży
  • nie chłonie wilgoci i szybko wysycha
  • przyjazna dla środowiska
  • nie wymaga impregnacji
  • nie można jej myć w zmywarce
Szklana
  • bardzo higieniczna
  • nie chłonie wilgoci i nie doprowadza do rozwoju bakterii
  • można ją myć w zmywarce i przy użyciu silnych detergentów
  • nie chłonie zapachów – dobra do krojenia mięsa i ryb
  • dostępna w różnych kolorach i wzorach
  • tępi noże
  • może się wyszczerbić lub pobić
  • śliski materiał (mogą ślizgać się na niej noże)
Plastikowa
  • higieniczny materiał – nie sprzyja namnażaniu się bakterii
  • odporna na szorowanie i silne detergenty
  • z początku nie chłonie zapachów
  • nie tępi noży
  • lekka i wygodna w przenoszeniu
  • dostępna w różnych kolorach
  • w wersji składanej
  • brak naturalnej ochrony przed nacięciami
  • zanadto zarysowana chłonie zapachy, a w rowkach rozmnażają się bakterie
  • porysowana wygląda nieestetycznie
  • łatwo się zabarwia
Kamienna
  • ładnie się prezentuje
  • do krojenia i serwowania przekąsek
  • higieniczna – odporna na bakterie i pleśń
  • nie chłonie zapachów i wody
  • łatwo do utrzymania w czystości
  • odporna na zarysowania i barwienie
  • ciężka – niewygodna w przenoszeniu
  • tępi noże
  • śliski materiał
Ceramiczna
  • ładnie się prezentuje – dostępna w różnych wzorach
  • odporna na zarysowania – nie namnażają się bakterie
  • nie chłonie wody i zapachów
  • nie odbarwia się
  • łatwa do utrzymania w czystości – można myć w zmywarce
  • nieprzywierający materiał
  • podstawka pod naczynia z gorącymi daniami
  • dość ciężka
  • może się potłuc
  • śliski materiał
  • tępi noże

Deska do krojenia pieczywa, mięsa, ryb i warzyw – jaką wybrać?

Popularne deski drewniane czy bambusowe to wybór dla zwolenników prostych i tradycyjnych rozwiązań. Dopasują się do kuchni w każdym stylu. Lepiej sprawdzą się jako deski do krojenia pieczywa i innych suchych produktów. Z kolei szklane lub kamienne deski okażą się doskonałe do krojenia mięsa i ryb. Gładka powierzchnia jest odporna na zarysowania, a tym samym nie chłonie wilgoci i nie doprowadza do namnażania się bakterii. A jaka deska będzie idealna do krojenia warzyw? Polecam te plastikowe deski do krojenia, które mają składane boki. Dzięki temu, z łatwością przesypiesz posiekane warzywa do garnka, unikając rozsypywania składników. Natomiast wzorzysta deska ceramiczna może stać się piękną ozdobą Twojej kuchni, a w razie potrzeby, możesz wykorzystać ją do przygotowania posiłku. Najlepsze deski do krojenia to takie, które dopasują się do Twoich potrzeb.

Ocena: 3.1/5.
Please wait...