Ten przepis na ciasteczka z czekolady zachwyci wielbicieli kakao, czekoladek, słodkości… Zachwyci wszystkich! A w dodatku nie są pustymi kaloriami, ponieważ do ich wykonania skorzystałam z czerwonej fasoli oraz ksylitolu. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że warto!

Nie zawsze eksperymenty kuchenne zaskakują pozytywnie podczas pierwszej próby, ale w wypadku tych czekoladowych ciasteczek właśnie tak było. Mogę mówić o nich w samych superlatywach! Głęboko czekoladowy smak ciasteczek doceniło wiele moich bliskich.

Ciasteczka czekoladowe – przepis

Category: Ciastka, deser

Cuisine: Polska

Servings: 18 sztuk

ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe z fasoli czerwonej.

Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck

Składniki

  • Puszka czerwonej fasoli
  • 80g mąki gryczanej
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 70g ksylitolu
  • 20g kakao

Sposób przygotowania

  • Roztapiamy 80g czekolady, ostudzamy.
  • Fasolę odsączamy na sicie i przepłukujemy dokładnie wodą. Wrzucamy ją do miski razem z jajkiem, sodą, proszkiem do pieczenia, olejem, ksylitolem i kakao. Dokładnie zblendujemy.
  • Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy.
  • Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę i dorzucamy do masy, łączymy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką masę tworząc okrągłe ciastka.
  • Piecem w 170 stopniach przez 15 minut. Gotowe!
https://www.garneczki.pl/blog/ciasteczka-czekoladowe-przepis/

Ciasteczka czekoladoweWykonanie ciasteczek jest znacznie łatwiejsze, gdy użyjecie kratkę do studzenia ciasta. Dzięki niej szybko schłodzimy wypieki po wyjęciu z piekarnika. Małe słodkości fantastycznie prezentują się na talerzu deserowym Organic.

Ocena: 4.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...