Przepis na pszenne bagietki francuskie z piekarnika owocuje domowym, chrupiącym i pachnącym pieczywem! Wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu, choć ciasto musi swoje wyrosnąć. Wypieczona bułka będzie doskonałą podstawą do zrobienia przepysznej kanapki z bagietki – do zjedzenia jako przekąski na przyjęcie, pożywne śniadanie w domu, w pracy czy w szkole. Poznaj przepis na chrupiące bagietki pszenne!

Świeżo upieczona bagietka podana w formie kanapki, zapakowana najbliższej osobie do pracy czy szkoły, to miłość w najczystszej postaci! Domowe bagietki z przepisu wychodzą puszyste i sprężyste, czyli takie jak z najlepszej piekarni, a ich przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Skład jest równie prosty – nie wymaga posiadania w domu wymyślnych składników. Chrupkość i doskonały kształt zawdzięczają perforowanej foremce do bagietek. Zobacz przepis na domowe, francuskie bagietki pszenne!

Francuskie bagietki pszenne z piekarnika - przepis

Czas przygotowania: 1 godzina, 40 minut/y

Czas gotowania/pieczenia/smażenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 2 godzin/y, 20 minut/y

Kategoria: Śniadania

Kuchnia: Francuska

Ilość: 3 bagietki

Francuskie bagietki pszenne z piekarnika - przepis

Domowe, chrupiące bagietki pszenne - podstawa do przygotowania kanapki z miłością!
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga: www.gotujimieszkaj.pl

Składniki

  • 35 g świeżych drożdży
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

    Wyrabianie ciasta na bagietki
  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut.
  • Następnie do miski dodaj mąkę i sól. Dokładnie je razem wymieszaj. Dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrób ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut.
  • Wyrobione ciasto zaryj lnianą ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 1 minutę i odstaw na kolejne 5 minut pod przykryciem.
  • Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 3 równe części.
  • Każdą z nich rozciągnij na kształt prostokąta, zwiń w roladę i rozciągnij na szerokość blaszki. Zrób w każdej bagietce lekkie nacięcia. Wykorzystaj do tego celu cienki ostry nożyk.
  • Odstaw je do napuszenia na około 30 minut. Po 30 minutach spryskaj bagietki wodą i posyp sezamem.
    Pieczenie bagietek
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 30 - 40 minut.
    Kanapka z bagietki
  • Nasza bagietka może teraz posłużyć do przygotowania kanapki do pracy. Nie będzie to taka zwykła bułka, czy chleb, ta przygotowana jest z wielką dawką miłości.
  • Bagietkę pokrój wzdłuż, posmaruj masłem lub ulubionym sosem, dodaj liście szpinaku, wędlinę i grubo krojonego pomidora.
  • Zawiń w papier i przewiąż sznureczkiem. Cudowna kanapka z chrupiącej i świeżej bagietki gotowa!
https://www.garneczki.pl/blog/bagietki-francuskie-przepis/
Bagietki francuskie w piekarniku

Bagietki w perforowanej formie do pieczenia.

Wyrośnięte bagietki w perforowanej foremce Birkmann, gotowe do pieczenia w piekarniku.

Przepis na bagietki francuskie

Upieczone bagietki francuskie to podstawa do przygotowania pysznej kanapki!

Ocena: 5.0. / 2 głosy/głosów.
Proszę czekać...