Boeuf Strogonow to danie znane na szeroką skalę. W Polsce zwykło nazywać się tę potrawę po prostu strogonowem. Dostępna w wielu restauracjach, serwowana w wielu domach. Każdy przyrządza ją na swój sposób. W dzisiejszym wpisie znajdziecie prosty przepis na strogonow wołowy z pieczarkami.

Podstawą tej potrawy są pieczarki oraz wołowina. Eksperymentując z przepisem, tych dwóch składników nie powinniśmy pomijać, ponieważ danie straci swój niepowtarzalny charakter. Strogonow jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale przede wszystkim sycący – to idealne danie na obiad. Świetnie komponuje się między innymi z kluseczkami francuskimi lub ziemniakami. Ponadto, warto wspomnieć, iż do takiego posiłku pasuje wino czerwone dobrze zbudowane lub czerwone wzmacniane.
Do dzieła! ?

Dowiedz się więcej o dobieraniu win do potraw z naszego wpisu: Jakie wino do czego, czyli jak dobrać wino do potrawy?

To może Ci się przydać:

Strogonow wołowy z pieczarkami – prosty przepis

Czas przygotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 6 osób

Strogonow wołowy z pieczarkami – prosty przepis

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 3 małe, lub 2 duże cebule
  • 70 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kartoflanki
  • 2 łyżki masła
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki buliony warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól do smaku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • Jałowiec (kilka ziaren)

Sposób przygotowania

  • Polędwicę wołową myjemy i kroimy na cienkie paseczki. Skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na półtorej godziny.
  • W czasie kiedy polędwica marynuje się w cytrynie, myjemy i osuszamy pieczarki.
  • Obieramy i drobno siekamy cebulę. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy pieczarki oraz cebulkę. Podsmażamy około 5-7 minut.
  • Mięso doprawiamy papryką, pieprzem, solą i obtaczamy w mieszance mąki kartoflanej i pszennej (proporcje jak podane w składnikach).
  • Przygotowane mięso wrzucamy do rondla i krótko obsmażamy. Dodajemy bulion, wino, koncentrat pomidorowy, pokrojoną marchewkę i groszek. Wrzucamy kilka ziaren jałowca.
  • W tak przygotowanym sosie dusimy mięso pod przykryciem około 45 min.
  • Podajemy z kluskami śląskimi, kluseczkami francuskimi, ziemniakami, bułką lub solo.
https://www.garneczki.pl/blog/strogonow-wolowy-z-pieczarkami-prosty-przepis/
No votes yet.
Please wait...