Sałata to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Jej częste spożywanie gwarantuje nienaganną figurę, piękną skórę oraz dobre samopoczucie. Sałata pekińska, masłowa, włoska… odmian jest wiele. Która z nich jest najzdrowsza i najsmaczniejsza? Niezależnie od rodzaju, sałata jest podstawą wakacyjnego menu, ale pamiętajcie, że warto spożywać ją cały rok!

Lekkie sałatki warzywne są niewątpliwie zdrowe. Nie mogą obyć się bez zielonej sałaty, która nie tylko doskonale smakuje, ale także stanowi świetną dekorację półmisków czy talerzy. Warto często po nią sięgać także jako dodatek do śniadaniowych kanapek lub jako zwykłą przekąskę, posiada bowiem bardzo dużo cennych dla naszego organizmu właściwości.

Sałata – właściwości odżywcze

100 g sałaty zawiera:

  • Wartość energetyczna: 13 kcal
  • Białko: 1,4 g
  • Węglowodany: 1,1 g
  • Tłuszcz: 0,2 g

Zawarty we wszystkich odmianach chlorofil (odpowiedzialny za zielony kolor warzywa) charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, przeciwutleniającym, a także oczyszczającym organizm. Wysoka zawartość wody sprawia, że sałata jest niskokalorycznym warzywem, które możemy spożywać w dużych ilościach i bez żadnych wyrzutów sumienia. Sałata zielona  to ponadto niezastąpione źródło kwasu foliowego (tak ważnego dla kobiet w ciąży) czy karotenu (który m.in. chroni przed miażdżycą i chorobami układu krążenia).

Sałata wyróżnia się kojącym działaniem na układ nerwowy, pomaga w zwalczaniu stanów napięcia oraz bezsenności (zwłaszcza w wieku starszym). Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminę B1, B2 oraz B6, a także w błonnik, który redukuje przyswajanie tłuszczów oraz cukrów, ułatwiając zachowanie zdrowej sylwetki.

Sałata – najpopularniejsze rodzaje i odmiany

Do wyboru mamy wiele gatunków sałaty, spośród których do najpopularniejszych należą: sałata masłowa, lodowa, pekińska, włoska czy rukola.

Sałata masłowa

Pochodzi z Azji, do Europy zawitała w średniowieczu. Przechowywana powinna być w niskiej temperaturze, w ciemnym i wilgotnym miejscu. Warto przechowywać ją podzieloną na liście, w pojemnikach plastikowych do przechowywania żywności – dłużej zachowuje świeży wygląd i smak. Świetnie smakuje w towarzystwie innych warzyw, owoców morza, ryb, ale także z owocami – np. z granatem lub awokado.

Pojemnik do przechowywania żywności plastikowy sistema

Sałata to także pyszne drugie śniadanie do pracy czy szkoły

Sałata lodowa

Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, ale szybko znalazła amatorów na całym świecie. Jest to jedyna odmiana sałaty, którą można ciąć nożem, nie trzeba rwać. Świetnie smakuje polana sosem winegret, podanym w osobnej butelce z dozownikiem. Sałatę skrapia się bezpośrednio przed zjedzeniem, aby nie zdążyła się nadmiernie zmorzyć.Butelka na oliwe i ocet z dozownikiem szklana

Sałata pekińska

Wywodzi się z Chin, ale niedawno skradła też serca mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu, wpływającego na prawidłowy rozwój wzroku. Spożywana jest chętnie jako składnik surówek i sałatek, zapiekanek oraz kebabów. Przed podaniem trzeba ją dokładnie umyć i wysuszyć w wirówce do sałaty.wirowka_suszarka_do_sałaty_snips

Sałata włoska

To najstarsza sałata, spożywana przez człowieka. Jest podstawowym składnikiem popularnej sałatki Cezar. Posiada charakterystyczne, chrupiące liście oraz orzechowy posmak. Świetnie pasuje do serów pleśniowych, a także sosów majonezowych. Nakładana za pomocą łyżek do sałaty zachowuje swoją sprężystość i świeży wygląd.

Sałata rukola

Rukola to śródziemnomorska sałata, spokrewniona z rzodkiewką i chrzanem. Posiada charakterystyczny, pikantny smak, dzięki któremu jest spożywana na surowo, podgrzewana oraz podsmażana. Jest pysznym dodatkiem sałatek, kanapek oraz past. Idealnie pasuje także jako dodatek do pizzy czy zapiekanek.

Mam nadzieję, że nie macie już wątpliwości czy sałata jest zdrowa i lekkostrawna. Ciekawy jestem, którą odmianę serwuje w domu najczęściej i jakie są Wasze ulubione potrawy z sałatą w roli głównej. Podzielcie się koniecznie!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...