Co można zrobić z pysznych truskawek na obiad? Makaron, pierogi, naleśniki, ryż i sałatki… A to wszystko z owocami lata! Poznaj przepisy na dania obiadowe z truskawkami, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób. Obiady z truskawek będą nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe!

Truskawki to bez wątpienia słodki symbol lata, który pasuje do deserów, ciast, śniadań, ale i do dań obiadowych! Co można zrobić z truskawek, by danie było smaczne, zdrowe i sycące? Dzisiaj zaserwuję Wam przepisy na truskawki w wersji obiadowej. Przepisy kulinarne nie są trudne w wykonaniu, a wręcz przeciwnie – potrawy z truskawek przygotujesz bardzo prosto i szybko. Znajdziesz tu przeróżne pomysły – klasyczny makaron ze śmietaną i truskawkami czy domowe pierogi z owocami. Wykorzystaj sezon i przygotuj pyszności z truskawek!

1. Klasyczne dania z truskawek – makaron z truskawkami i śmietaną

Świeże, słodkie truskawki z makaronem, dodatkowo polane gęstą śmietaną to danie, które często gości na moim stole w czasie upalnego lata. Moje dzieci uwielbiają takie danie obiadowe z truskawek, ale dodają do niego trochę cukru dla przełamania kwaśnego smaku śmietany i nieco kwaśnych truskawek. Ilość składników oczywiście dowolna! Do makaronu oprócz samych truskawek, polecam dodać jeszcze borówki i maliny.

Makaron z truskawkami i śmietaną

Składniki:

  • makaron świderki lub tagliatelle
  • świeże truskawki
  • śmietana 12% lub jogurt grecki
  • cukier
  • listki mięty

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Truskawki umyj i oczyść z szypułek – pomogą Ci w tym specjalne szczypce do usuwania szypułek z truskawek.
  3. Część truskawek pokrój na mniejsze kawałki, a część rozgnieć widelcem.
  4. Ugotowany makaron przełóż na głęboki talerz, dodaj truskawki, kwaśną śmietanę i cukier do smaku. Wymieszaj.
  5. Wierzch udekoruj paroma listkami świeżej mięty.
  6. Do makaronu warto dodać również inne owoce: borówki, maliny, kawałki brzoskwini.

Ot i cała filozofia! Prawda, że taki obiadowy przepis na truskawki jest banalnie prosty?

2. Ryż z truskawkami na ciepło – prosty przepis na truskawki

A dokładniej – ryż na mleku z ciepłą konfiturą z truskawek! Konfitura truskawkowa to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa, dlatego uwielbiam smarować nią nie tylko kanapki, ale i dodawać ją do ryżu, owsianki, naleśników i innych dań. Poniżej znajdziesz przepis na taką ekspresową, domową „konfiturę” 😉

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szkl truskawek

Wykonanie:

  1. Ryż opłucz i wsyp do rondelka. Zalej mlekiem, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, by nie wykipiało. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut. Mieszaj, by ryż nie przyklejał się do ścianek garnka.
  2. Do ryżu dodaj 2 łyżeczki cukru trzcinowego i cynamon. Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać również cukier waniliowy. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na kilka minut.
  3. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Przełóż do innego rondelka i dosyp 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Truskawki powinny zmięknąć i puścić soki. Odstaw je na chwilę, by konfitura przestygła i zgęstniała.
  4. Ryż przełóż do małej miseczki lub do kubka. Wierzch polej truskawkową konfiturą. Zajadaj na ciepło!

3. Naleśniki z serem i truskawkami –  pyszne danie z truskawek

Kolejny doskonały, obiadowy pomysł na truskawki! W cieplejsze dni raczej nie mam ochoty na ciężkostrawne dania z dodatkiem mięs, dlatego takie lekkie naleśniki na słodko są świetną alternatywą. Ja proponuję wersję z serem i truskawkami, którą możesz dowolnie urozmaicić – polać sosem czekoladowym, posypać cukrem pudrem lub oblać jogurtem naturalnym. Szybki obiad z truskawkami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym 🙂

Naleśniki z serem i truskawkami

Składniki:

Ok. 10 naleśników:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 190 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500g truskawek
  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe: do miski wbij jajka, dodaj mąkę i zmiksuj na gładko. Dodaj mleko, wodę gazowaną, szczyptę soli i trochę cukru. Wszystko zmiksuj na gładką masę – gdy jest za rzadka, dodaj trochę mąki, a gdy jest zbyt gęsta – mleka lub wody.
  2. Przygotuj twarożek: Biały twaróg zmiksuj blenderem ręcznym, dodaj 2 łyżki cukru i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Zabierz się za truskawki: umyj owoce i usuń szypułki za pomocą szczypiec. Pokrój na plasterki.
  4. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni do naleśników z odrobiną oleju. Powinny być rumiane z obu stron. Po usmażeniu, na każdy placek nałóż porcję twarogu, posyp plasterkami truskawek i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.
  5. Tak przygotowane naleśniki najlepiej oprószyć cukrem pudrem, polać jogurtem naturalnym lub śmietaną, oblać sosem czekoladowym lub truskawkowym musem. Co kto lubi! Palce lizać. 😉

4. Domowe pierogi z truskawkami – prosty przepis

Co jeszcze można zrobić z truskawek? Warto wykorzystać sprawdzone przepisy na tradycyjne potrawy, takie jak pierogi z owocami! Gdy tylko na lokalnych straganach zaczynają pojawiać się truskawki czy jagody, nie mogę przepuścić okazji do sklejenia paru domowych pierogów 😉 Zachęcam do przygotowywania takich dań z truskawkami samodzielnie, bo wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki są świeże, a w samym daniu nie ma żadnych ulepszaczy i konserwantów. Zatem do dzieła!

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na pierogi: Mąkę przesiej do miski za pomocą przesiewacza do mąki. Dodaj sól i stopniowo dolewaj gorącą wodę. Cały czas mieszaj. Wbij jajko, połącz produkty i zagnieć ciasto.
  2. Podsyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto z miski i zacznij wyrabiać. Tak ugniecione ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny.
  3. Podziel ciasto na parę części, a każdą z nich rozwałkuj wałkiem kuchennym. Za pomocą wykrawacza lub zwykłej szklanki wykrój w cieście kółka.
  4. Na foremce do pierogów układaj kolejno krążki wycięte z ciasta, nakładaj na nie porcję truskawek i posypuj cukrem. Zamknij foremkę, sklejając w ten sposób pierogi.
  5. Przygotowane pierogi ugotuj w osolonej wodzie – wrzucaj do wrzątku! Ja dodatkowo dodaję do wody trochę masła lub oleju, by pierogi nie skleiły się ze sobą. Gdy woda z pierogami ponownie zawrze, zmniejsz ogień i gotuj pierogi 2-3 minuty od wypłynięcia.
  6. Pierogi z truskawkami wyłów z wody łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podawaj oblane jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Taki pomysł na obiad z truskawkami to prawdziwe niebo w gębie!

5. Truskawkowa sałatka z fasolką– fit dania z truskawek na obiad

Makarony, pierogi i smażone naleśniki to nie do końca takie dietetyczne dania, mimo iż w ich składzie znajdują się zdrowe truskawki. Na pewno nie można odmówić im tego, że są smaczne i sycące 😉 Ale truskawki serwowane na obiad mogą pojawić się też jako składnik fit przepisów. Jeśli chcesz przygotować bardziej dietetyczne danie z truskawkami, polecam Ci kolorową sałatkę z dodatkiem fasolki i innych składników.

Składniki:

(w dowolnej ilości)

  • mix sałat
  • truskawki
  • zielona fasolka szparagowa
  • orzeszki nerkowca

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i pokrój na kawałki.
  2. Umyj sałatę i osusz w suszarce. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze części. Sałatę, truskawki i fasolkę przełóż do miski do sałatek. Na wierzch rzuć garść orzechów z nerkowca.
  3. Przygotuj sos do sałatki z truskawkami: jogurt naturalny wymieszaj z miodem i odrobiną curry. Dopraw solą i pieprzem oraz startą na tarce gałką muszkatołową. Wymieszaj i polej składniki sałatki.
  4. Taki szybki obiad z truskawkami zajadam bez żadnych dodatkowych „zapychaczy” lub serwuję z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym. Pycha!

Mam nadzieję, że powyższe potrawy z truskawkami przypadną Ci do gustu i samodzielnie wypróbujesz pomysły na dania obiadowe z truskawkami. Warto zajadać się tymi słodkimi, a czasem i lekko kwaśnymi owocami, dopóki trwa na nie sezon 😉 A jakie są Wasze ulubione dania z truskawkami?

Ocena: 4.8/5.
Please wait...