Często zdarza mi się, że mam ochotę upiec coś dobrego. Kiedy sprawdzam składniki okazuje się, że brakuje mi jajka. Czy wiecie, że w takim przypadku nie trzeba rezygnować ze swoich kulinarnych planów? Istnieją zamienniki jajka kurzego, które można używać do ciasta, panierki, naleśników, placków ziemniaczanych i innych potraw. Dzisiejszy artykuł jest właśnie  tym, czym zastąpić jajka. Koniecznie go zapamiętajcie, wielokrotnie uchroni Was przed pójściem do sklepu.

Drugim ważnym powodem, dla którego szukamy zamienników jajek jest alergia na ten produkt spożywczy. A ponieważ występuje ono w wielu przepisach, ważna jest możliwość zastąpienia go produktami, które są dostępne w każdym sklepie.

Po co w ogóle to jajko?

Rola jajka w wypiekach i daniach obiadowych nie jest jednoznaczna. W zależności od rodzaju przygotowywanych dań, jajko pełni w nich inną funkcję.

Czy wiesz, że...?
Nie istnieje uniwersalny produkt, który zastąpi jajko w każdym daniu.

Zanim sięgniecie więc po zamiennik, zastanówcie się jaką funkcję powinien on spełniać:

  • nadać puszystości,
  • związać suche składniki,
  • zwiększyć wilgotność potrawy,
  • spulchnić,
  • rozrzedzić konsystencję,
  • zmienić smak.

Zamiennik jajek do ciasta i deserów

Jajko dodaje się do wypieków w celu zagęszczenia masy i połączenia suchych składników. Jego najlepszym zamiennikiem będzie w tym przypadku puree z dojrzałego banana. Świetnie sprawdzą się też inne zmiksowane, wilgotne owoce i warzywa, jak jabłko czy dynia. Wyjątek stanowią ciasta, które rosną dzięki obecności jajek. Przykładem takiego wypieku jest biszkopt, w którym jajko najlepiej zastąpić specjalistycznym zamiennikiem, dostępnym w sklepie ze zdrową żywnością. Możemy zamiast biszkoptu wybrać też ciasto kruche i jako zamiennika użyć mąkę ziemniaczaną lub płatki owsiane z dodatkiem wody.czym zatąpić jajko Infografika

Czym zastąpić jajko w kotletach mielonych?

Zapewne jesteście ciekawi co można dodać zamiast jajka do panierki. Do panierowania kotletów świetnie sprawdza się doprawione mleko. Wystarczy obtoczyć kotlety w mleku, następnie w bułce tartej i usmażyć. Wyglądem i smakiem nie różnią się w ogóle od tych z dodatkiem jajka.  butelka na mleko

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

Tu mamy dwie możliwości. Możemy po prostu pominąć jajka w przepisie i nie zastępować ich niczym. Szwajcarskie placki ziemniaczane, które nazywają się Roesti, przygotowuje się właśnie w taki sposób. Aby miały odpowiednią konsystencję, należy jedynie odsączyć nadmiar wody ze startych warzyw i nie dodawać mąki. Skrobia zawarta w ziemniakach, sprawia, że masa ma odpowiednią konsystencję. Drugim rozwiązaniem jest użycie płatków owsianych lub siemienia lnianego zamiast jajka.

słoik szklany typu weck

Co zamiast jajka do naleśników?

W tym przypadku świetnie sprawdzi się mąka ziemniaczana, sojowa lub kukurydziana z dodatkiem wody, użyte w proporcji 1:2. Na dwie łyżki mąki dodajemy 4 łyżki wody. Taka kleista papka z powodzeniem zastępuje jajka. Naleśniki się nie rozrywają i nie różnią się w smaku od klasycznych.  pojemnik na mąkę

Jak widzicie unikanie jajek nie musi być trudne i nie wiąże się ze zmianą diety. Wiecie już czym zastąpić jajko do panierki do kotletów, w cieście czy do naleśników. A może znacie jeszcze inne sposoby? Jestem bardzo ciekawa, Waszych doświadczeń.

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...