Masa krówkowa czy inaczej kajmak, to słodki element wielu tortów i deserów, a także jako nadzienie do wafli. Jest kilka możliwości jej przygotowania: masa krówkowa z krówek, z mleka skondensowanego, a także gotowa już masa w puszce. Dziś podpowiem Wam jak zrobić masę krówkową do wafli lub tortu na kilka sposobów oraz czy i dlaczego trzeba gotować gotowy kajmak w puszce. Koniecznie przeczytajcie – domowa masa krówkowa jest pyszna, posiada delikatną konsystencję i jest prosta w przygotowaniu. Już nigdy się jej nie oprzecie.

Jak zrobić masę krówkową z mleka i cukru – do wafli i innych deserów

To prosty i szybki sposób na stworzenie pysznej masy kajmakowej z prostych składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Przepis jest wart uwagi, ponieważ gotowa masa ma idealną, gęsta konsystencję i słodko-waniliowy smak. Świetnie nadaje się do wafli i wypieków. Aby przygotować masę krówkową potrzebujemy mleko, cukier, masło i odrobinę cukru waniliowego. Wszystkie te składniki są stale dostępne w większości domów, dlatego możecie przygotować ją jak odwiedzą Was niezapowiedziani goście. Na dwie szklanki mleka potrzebujesz 1 szklankę cukru i pół kostki masła. Mleko z cukrem zwykłym i waniliowym podgrzewamy w garnku do mleka z płaszczem wodnym, który zapobiega przypalaniu się. Kiedy nabierze gęstej, jasnobrązowej konsystencji, dodajemy roztopione masło i zdejmiemy z ognia. Masę mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe!

garnek emaliowany do gotowania mleka z gwizdkiem kuchnia babuni red

Płaszcz wodny zapobiega przypalaniu się mleka.

Jak zrobić masę krówkową z cukierków krówek?

Domowa masa kajmakowa z krówek jest troszeczkę trudniejsza i pracochłonna niż pozostałe. Niektórzy jednak uważają, że jest zdecydowanie najlepsza! Ja robię ją jeśli mam na to czas, natomiast gdy chcę przygotować coś na szybko lub piekę z dzieciakami, wybieram łatwiejsze przepisy. Do jej przygotowania potrzebujemy popularne cukierki krówki, czekoladę mleczną, kilka kostek ptasiego mleczka, mleko oraz odrobinę masła. W naczyniu do rozpuszczania czekolady umieszczamy krówki, mleko, masło oraz czekoladę. Całość rozpuszczamy i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy ptasie mleczko i  ściągamy z palnika. Masa gotowa!

Naczynie do rozpuszczania czekolady Great

W naczyniu do rozpuszczania czekolady możesz roztopić krówki i pozostałe składniki.

 

Jak zrobić masę krówkową z mleka skondensowanego – nic prostszego!

Masa kajmakowa z mleka skondensowanego jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią każdy. Nawet jeśli nie lubicie piec i nie macie talentu kulinarnego – tego nie da się zepsuć 🙂 Do zrobienia kajmaku tym sposobem potrzebujemy zaledwie puszki mleka skondensowanego. Umieszczamy je w garnku lub rondelku pełnym wody. Ważne, aby puszka była cała zakryta! Mleko gotujemy od 2 do 3 godzin. Czas wydłuża się w zależności czy chcecie otrzymać lejącą czy gęstą konsystencję masy. Mleko gotowane 3 godziny jest bardzo gęste.

otwieracz do puszek metalowy konighoffer

Ugotowaną masę otwieraj za pomocą otwieracza i uważaj bo zawartość puszki jest bardzo gorąca.

Masa kajmakowa z mleka w proszku – jak zrobić?

Żeby zrobić masę potrzebujemy pół szklanki mleka zwykłego, 2,5 szklanki mleka w proszku, cukier i masło. Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła, następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz mleka w proszku)i gotujemy energicznie mieszając. Kiedy masa się zagotuje, dodajemy mleko w proszku, nadal mieszając. Zdejmujemy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Masa krówkowa, czyli kajmakowa w puszce – jak ją przygotować przed użyciem

No dobrze, teraz wersja dla tych bardzo zapracowanych, którzy nie mają czasu na robienie własnej masy i decydują się na zakup gotowej masy korówkowej w puszce. Czy wiecie jak zrobić dobrą masę krówkową z puszki? Na pewno nie powinniście używać jej bezpośrednio do deserów i ciast. Ma ona bardzo gęstą konsystencję i ciężko się nakłada. Masa kajmakowa z puszki powinna zostać podgrzana przed włożeniem na tort czy do deseru.

Masa kajmakowa - jak rozpuścić
  • włóż puszkę do garnka z wodą i gotuj kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia. Puszka musi być cała zanurzona w wodzie.
  • przełóż zawartość puszki do rondelka i podgrzej, cały czas mieszając. Jak masa zacznie się gotować zdejmij na chwilę z panika.

I jak Wam się podobają poszczególne sposoby? Który wybieracie? Koniecznie dajcie znać i pochwalcie się też co oprócz wafli robicie z masą kajmakową.

Ocena: 4.4/5.
Please wait...