Wielu miłośników kawy w lecie nie wyobraża sobie dnia bez kawy mrożonej. Można ją nie tylko parzyć, ale również macerować, czyli przygotować cold brew. Przyrządzanie takiego napoju trwa dłużej od tradycyjnej kawy, ale efekt za to jest zaskakujący. Jak zatem zrobić cold brew?

Cold brew krok po kroku:

  1. Przygotuj dobrą kawę ziarnistą (doskonale nadaje się do tego np. kawa Bialetti).
  2. Potrzebny będzie Ci młynek do kawy, np. marki Bialetti. Zmiel odpowiednią ilość ziaren.

Proporcje to około 1:8 kawy w stosunku do wody, czyli np. na litr wody – 125 g ziaren.

Reklama

  1. Kawę wsyp do słoja lub innego naczynia ze szczelną pokrywką i zalej chłodną, przefiltrowaną wodą. Do wody możesz dodać kardamon do smaku.
  2. Zamkniętym słojem z kawą wstrząśnij kilka razy, by woda dotarła do każdego zakamarka naczynia.
  3. Odstaw w chłodne miejsce (lub do lodówki) na ok. 12-15 godzin. Minimalny czas macerowania kawy to 12 godzin, jednak nie powinno się przekraczać 15 godzin – kawa może stać się ziemista w smaku.
  4. Po tym czasie kawa jest gotowa do picia – oczywiście trzeba ją przefiltrować (za pomocą sitka, filtra papierowego lub metalowego).
  5. Na koniec dodaj kostki lodu, mleko, ulubione dodatki i ciesz się doskonałym smakiem cold brew.

Pamiętaj, że cold brew możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

No votes yet.
Please wait...