Za dużo pieprzu w zupie lub zbyt wiele ostrej papryki w sosie! Co teraz zrobić? Jak skutecznie złagodzić za ostrą potrawę, by nadal była smaczna, ale nie paliła w gardle? Są na to domowe sposoby, dzięki którym za ostra zupa, leczo, gulasz i inne dania nie będą już tak pikantne.

Zbyt wiele ostrej papryki lub czarnego pieprzu może zauważalnie zmienić smak naszego dania. Za ostra potrawa jest dla niektórych wprost nie do przełknięcia. Co wtedy zrobić? Jak skutecznie zmniejszyć ostrość dania, by nasze wysiłki w kuchni nie poszły na marne? Trzeba zneutralizować kapsaicynę lub inne kapsaicynoidy!

Kapsaicyna i ostre potrawy

Za ostry smak potraw może odpowiadać kapsaicyna i podobne kapsaicynoidy. Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Oddziałuje na neurony układu nerwowego, czego skutkiem jest uczucie bóle i palenia w jamie ustnej. Z kolei inne, analogiczne związki, kapsaicynoidy, odpowiadają za ostry smak kurkuminy, pieprzu czarnego i innych przypraw.

Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, ale w tłuszczach i alkoholu. Dlatego, jeśli chcemy złagodzić pieczenie po zjedzeniu ostrej potrawy, zamiast szklanki wody, lepiej wypić szklankę tłustego mleka.

Czy ostre jedzenie jest zdrowe?

Kapsaicyna nie tylko nadaje ostry smak potrawom, ale również ma właściwości zdrowotne! Warto jednak pamiętać, by ostrych przypraw nie spożywać w nadmiernej ilości, ani łączyć ich z ciężkostrawnym jedzeniem.

Kapsaicyna i ostre jedzenie - właściwości zdrowotne
  • Ostre przyprawy (papryczki chili, czarny pieprz, czosnek) działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność organizmu.
  • Kapsaicyna pobudza produkcję endorfin (hormonów szczęścia).
  • Usprawnia metabolizm, dzięki czemu okazuje się pomocna w odchudzaniu.
  • Rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Ma właściwości rozgrzewające, dlatego wykorzystuje się ją w maściach łagodzących bóle mięśni i stawów.
  • Obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych.

Czy ostre jedzenie szkodzi?

Wokół ostrego jedzenia i odpowiedzialnej za pikantny smak kapsaicyny narosło trochę mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że ostre potrawy mogą powodować schorzenia układu pokarmowego. W rzeczywistości, u osób, które tylko sporadycznie jadają ostre dania i nie są przyzwyczajone do pikantnego smaku, mogą wystąpić pewne dolegliwości, takie jak zgaga. Nasz organizm stopniowo przyzwyczaja się do ostrych potraw, dlatego duże ilości papryczki chili mogą wywołać szok. Zbyt ostrych przypraw powinny unikać także osoby, które mają problemy z cerą. Ostre przyprawy mogą nasilić tego typu problemu. Gdy cierpimy na choroby związane z układem pokarmowym, nerkami i pęcherzem, lepiej skonsultujmy z lekarzem, czy w naszym jadłospisie mogą znaleźć się pikantne potrawy.

Warto pamiętać także o właściwym przechowywaniu przypraw. Najlepiej chronić je przed czynnikami zewnętrznymi – wilgocią i powietrzem. Słoiczki na przyprawy czy organizery do przypraw okażą się świetnym rozwiązaniem. Mogą spokojnie zajmować Twoje kuchenne półki, ale pamiętaj, by ostre przyprawy dodawać z umiarem!


Zajrzyj tutaj:

Więcej informacji o właściwym przechowywaniu przypraw znajdziesz w artykule: 7 pomysłów na przechowywanie przypraw w kuchni.


Jak złagodzić ostrość potrawy?

Jak zmniejszyć ostrość potrawy - Infografika

1. SPOSÓBWięcej składników lub wody

Co zrobić, gdy nasza potrawa jest za bardzo ostra? Najlepiej zwiększyć jej ilość, by ostre przyprawy rozeszły się w daniu. Do pikantnej zupy lub sosu dodaj jeszcze więcej wody lub łagodnego bulionu. Do leczo, gulaszu lub innego dania jednogarnkowego wkrój trochę więcej warzyw. Ostre risotto lub spaghetti potrzebuje dodatkowej porcji ryżu lub makaronu. Większą porcję przygotowanego dania możesz zamrozić.

Pikantną potrawę warto włożyć na noc do lodówki. Wszystkie smaki powinny „przegryźć się” ze sobą, a danie stracić na ostrości.

2. SPOSÓBKwaśny dodatek – sok z cytryny lub ocet

Pojemnik na cytrynę szklany

Dodatek soku z cytryny złagodzi właściwości kapsaicyny.

Za ostra potrawa może nie wszystkim przypaść do gustu, a przecież żal z niej rezygnować! Jak złagodzić ostry smak takiego dania? Jednym ze sposobów jest dodanie do zupy, sosu lub innej potrawy czegoś kwaśnego. Czasem już kilka kropel soku z cytryny lub limonki potrafi złagodzić pikantny smak dania. Kwas cytrynowy skutecznie neutralizuje działanie kapsaicyny. W zależności od przygotowywanej potrawy, warto dodać też odrobinę octu balsamicznego lub winnego. Kwaśny dodatek możesz połączyć ze słodkim smakiem pomidorów w postaci soku, sosu lub przecieru pomidorowego.

3. SPOSÓBCoś słodkiego – cukier, miód i ketchup

Pojemnik na cukier Mat Retro

Łyżka cukru lub miodu to kolejny sposób na zbyt ostre danie.

Jak jeszcze można uratować za ostrą potrawę? Dodaj do niej coś słodkiego, a dokładnie trochę cukru, miodu, a nawet łagodnego ketchupu. Słodki smak skutecznie zneutralizuje nadmiar ostrych przypraw. Jeśli przygotowujesz danie z kuchni azjatyckiej, dodaj do niego mieszankę miodu i sosu sojowego.

4. SPOSÓBProdukty mleczne

Szklanka butelka na mleko

Do ostrego sosu lub zup możesz dodać trochę tłustego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego.

Zawarta w nabiale kazeina neutralizuje rozgrzewające właściwości kapsaicyny, dlatego za ostra potrawa może być złagodzona dodatkiem mleka, jogurtu naturalnego, śmietany i sera. Pikantne dania z kuchni meksykańskiej, tureckiej i indyjskiej są często podawane właśnie z napojami na bazie jogurtu, które gaszą pieczenie po każdym kęsie ostrej potrawy. Zbyt ostra zupa czy sos może zostać zatem wzbogacona łyżką tłustej śmietany lub innego mlecznego produktu. Egzamin zda nawet mleczko kokosowe!

5. SPOSÓBSurowy ziemniak i marchewka

Sposób na ostre danie

Surowy ziemniak to sposób na zbyt ostrą, ale i na zbyt słoną potrawę.

Stało się. Za dużo pieprzu w zupie! Jak możesz teraz zmniejszyć ostrość zupy lub innego dania? Do warzywnej zupy dodaj pokrojonego w cząstki surowego ziemniaka lub marchewkę. Gotuj danie na małym ogniu, by warzywa wchłonęły część ostrego smaku z potrawy. Po pewnym czasie wyjmij je z dania. Nie powinno być już tak ostre!

6. SPOSÓBOrzechy i migdały

Sposób na ostre jedzenie

Masło orzechowe lub migdałowe to również dobry dodatek do zbyt ostrego dania.

W jaki sposób można jeszcze zniwelować ostry smak jedzenia? Skuteczne okazują się orzechy i migdały. Możesz dodać je do pikantnej potrawy pod postacią masła orzechowego, masła migdałowego lub pasty sezamowej. Taki dodatek nie będzie pasował do wszystkich dań, ale słodko-kwaśny sos na pewno zyska na smaku.

7. SPOSÓBNapój do ostrego dania

Jeśli zbyt ostra potrawa nie daje się okiełznać, serwuj ją wraz z napojem łagodzącym pikantny smak potraw. W trakcie jedzenia popijaj mocno posłodzoną herbatę z mięty, kefir, maślankę lub jogurt naturalny.


Mała rada na przyszłość:
Warto zaopatrzyć się w przyprawniki, napełnić je przyprawami (słodką i ostrą papryką, czarnym pieprzem) i dozować odpowiednią ilość do dania. Przyprawniki wyposażone są w dozowniki, które zapobiegają dodaniu zbyt dużej porcji ostrych przypraw do potrawy. Zawsze lepiej dodać mniej i później doprawić danie.

Który ze sposobów na zbyt ostre jedzenie wydaje się Wam najlepszy?

Ocena: 4.0/5.
Please wait...