Żeberka będą wyśmienite, tylko gdy właściwie je ugotujesz. Mięso powinno być delikatne i lekko odchodzić od kości. Żeberka przyrządzić można przy użyciu wolnowaru. Jak to zrobić?


Do gotowania warto doliczyć czas marynowania mięsa, które najlepiej już dzień wcześniej zasypać przyprawami i włożyć do lodówki na noc. Samo gotowanie żeberek w wolnowarze  zajmie około 6 godzin. Zanim włożysz żeberka do urządzenia, np. wolnowaru Russell Hobbs, pamiętaj:

Reklama

  1. Żeberka potnij w mniejsze kawałki, wzdłuż kości.
  2. Następnie mięso zamarynuj w przyprawach i pozostaw w marynacie na minimum godzinę.

Jak zrobić żeberka w wolnowarze?

  1. Wolnowar wypełnij, wodą, bulionem lub białym winem.
  2. Następnie dodaj żeberka, czosnek oraz cebulę i włącz wolnowar na 6 godzin.
  3. Po ugotowaniu sprawdź, czy mięso jest dostatecznie miękkie.
  4. Żeberka powinny być podawane gorące, dlatego ustaw na tryb trzymania ciepła.
  5. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Przeczytaj także:

Ocena: 3.8/5.
Please wait...