Chrupiące, zdrowe musli jest śniadaniowym fit-hitem. Te sklepowe mają masę cukru i niczym nie różnią się od popularnych płatków, które powszechnie są uznawane za niezdrowe. Zobacz przepis na domową, zdrową granolę z miodem i płatkami owsianymi, a już nigdy nie sięgniesz po tę ze sklepu!

Uwielbiam słodkie śniadania, zwłaszcza, gdy trwa sezon na polskie owoce i mogę dodać do jogurtu czy musli dodać maliny, truskawki, śliwki… Aby odrobinę urozmaicić standardową zupę mleczną, postanowiłam poeksperymentować z granolą, bo to produkt pełen błonnika i witamin. Wyszło cudo! Zapraszam Was do spróbowania mojej domowej granoli 🙂

Domowa granola – przepis

Category: Śniadanie, deser

Cuisine: Polska

Granola

Domowa granola z bakaliami.

Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com

Składniki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1 opakowanie ulubionej mieszanki studenckiej 180g
  • 0,5 szklanki gorącej zielonej herbaty
  • 4 duże łyżki miodu

Sposób przygotowania

  • W misce przygotowujemy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki studenckiej.
  • Miód rozpuszczamy w herbacie, następnie zalewamy nią przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mieszankę studencką i jeszcze raz mieszamy, by składniki równomiernie się rozmieściły.
  • Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównujemy. Warstwa powinna być jak najcieńsza.
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. W połowie pieczenia należy przemieszać granolę, by dolna warstwa też się wysuszyła.
  • Po upieczeniu wyciągamy granolę do całkowitego wystudzenia, a następnie przekładamy do szczelnego słoika lub puszki.
https://www.garneczki.pl/blog/domowa-granola-przepis/

Granola-z-bakaliamiDo przechowywania granoli użyłam szklanego słoika typu weck.Domowa-granola

Ocena: 4.9/5.
Please wait...