Orzechowe ciasteczka świąteczne to doskonały przepis na Boże Narodzenie – i to nie tylko dla dzieci! To świetna alternatywa dla tradycyjnych pierników. Takie ciasteczka na Święta w kształcie choinek są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo ozdobne. Umieszczone w szklanej, przezroczystej paterze staną się dekoracją wigilijnego stołu. Sam przepis na świąteczne ciastka-choinki z orzechami jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Oprócz smakowitych ciast, warto przygotować również ciastka na Święta Bożego Narodzenia. Wałkowanie ciasta i wycinanie z niego różnych kształtów okaże się świetną zabawą dla całej rodziny, a w szczególności dla dzieci. Ciasteczka świąteczne, takie orzechowe, w kształcie choinek są kruche i smaczne – na pewno zasmakują domownikom i gościom. Upieczone smakołyki warto przełożyć do przezroczystej, szklanej patery, która apetycznie wyeksponuje ciasteczka. To idealny dodatek do kawy i herbaty.

Co Ci się przyda?

  • wykrawacz do ciastek w kształcie choinki – może być to pojedynczy wykrawacz lub jedna forma, ale z kilkoma otworami, dzięki którym wykroisz z ciasta wiele choinek za jednym zamachem.
  • szklana patera na ciastka – wyeksponuje smakołyki i stanie się ozdobą świątecznego stołu.
  • przesiewacz do mąki – pozwoli szybko oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.
Ciasteczka świąteczne – choinki orzechowe

Category: Ciasteczka, Świąteczne wypieki

Cuisine: Polska

Ciasteczka świąteczne – choinki orzechowe

Mocno orzechowe ciasteczka świąteczne w kształcie choinek - doskonały przepis dla dzieci i dorosłych!

Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com

Składniki

    Składniki na 4 blachy ciastek:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g zimnego, twardego masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  • W misce przygotowujemy wszystkie podane składniki (masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia i pokrojone w kostkę). Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o grubości około 3 mm (w razie potrzeby można podsypać mąką), a następnie wykrawaczem do ciastek wycinamy choinki.
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  • Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C z funkcją termoobiegu. Gotowe ciasteczka wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
  • Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Notatki

Ostudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i przekładamy do szklanej patery, która doskonale wyeksponuje świąteczne wypieki.

https://www.garneczki.pl/blog/ciasteczka-swiateczne-choinki/
Ciasteczka na Święta w ozdobnej paterze

Szklana, głęboka patera świetnie wyeksponuje gotowe ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia. Warto ustawić taką smaczną ozdobę na stole. (Kliknij, by zobaczyć produkt)

Orzechowe ciasteczka świąteczne do kawy i herbaty

Orzechowe ciasteczka świąteczne to świetny dodatek do kawy i herbaty. (Kliknij, by zobaczyć produkt)

Więcej pomysłów na smakowite desery świąteczne znajdziesz w naszym ebooku pełnym inspirujących przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, wykonanych przez blogerki kulinarne:

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...