Ballarini to włoska marka, która została założona w 1889 roku przez Paolo Ballariniego. Od początku istnienie produkowała akcesoria kuchenne, które dziś znane są już na całym świecie. Klienci cenią sobie solidną jakość, świetny design, a także duży wybór produktów, bez których trudno obejść się w kuchni. Wśród tych niezbędnych akcesoriów są między innymi patelnie, spełniające wymagania różnych użytkowników i nadające się do przygotowywania rozmaitych potraw. Materiały wykorzystywane do produkcji odpowiadają najwyższym standardom, a projektanci szukają coraz to lepszych rozwiązań, które znaczącą podnoszą wygodę użytkowania. Patelnie Ballarini wyróżniają się trwałością i funkcjonalnością, mają wygodne, ergonomiczne uchwyty i produkowane są z tworzyw przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Oto nasz ranking!
Poszukiwacze patelni o uniwersalnym zastosowaniu, której będzie można używać na każdej kuchence i w piekarniku, powinni postawić na Ballarini Positano Garnitium, która posiada nieprzywierającą powierzchnię granitową nakładaną na wnętrze naczynia za pomocą metody natryskowej. Patelnie granitowe Ballarini cechują się niezwykłą trwałością i odpornością na uszkodzenia. Równie solidne i mocne jest dno patelni wykonane z połączenia stali nierdzewnej i aluminium. Taka konstrukcja umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła i jego akumulację. Czym jeszcze charakteryzuje się powłoka Ballarini Granitium? Oto je zalety:
- jedzenie nie przywiera i nie klei się do powierzchni, a tym samym nie przypala się,
- nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu, dzięki czemu jest idealną propozycją dla osób, które dbają o zdrową dietę,
- można ją myć w zmywarce,
- patelnia granitowa Ballarini nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich, jest więc bezpieczna dla naszego zdrowia.
Ta patelnia to wielofunkcyjne akcesorium do przygotowywania codziennych posiłków. Patelnia Ballarini Positano posiada odporną na ścieranie oraz uszkodzenia powłokę Keravis, dzięki której jedzenie nie przywiera do powierzchni. To naczynie idealne do smażenia i duszenia różnego rodzaju produktów spożywczych, po których ciepło rozprowadza się równomiernie. To jednak nie jedyne jej zalety!
Ballarini Bologna Granitium to kolejna propozycja patelni przydatnej w codziennym przygotowywaniu posiłków. Patelnia Ballarini na indukcję to opcja dla miłośników nowoczesnych technologii, ograniczających zużycie energii, a tym samym umożliwiających jej oszczędzanie. Oczywiście patelnię używać można także na bardziej tradycyjnych kuchenkach: gazowych oraz elektrycznych. Stalowo-aluminiowe dno świetnie rozprowadza ciepło, a granitowa, wielowarstwowa powłoka non-stick nie tylko przeciwdziała przypalaniu jedzenia, ale także pozwala na intensywną eksploatację naczynia. Jakie inne zalety posiada taka Ballarini patelnia?
- pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie, a więc sprzyja dobrym nawykom żywieniowym,
- wykazuje podwyższoną odporność na zarysowanie i ścieranie, a wszystko to dzięki dodatkowej warstwie cząsteczek mineralnych,
- posiada opatentowany Thermopoint, czyli wskaźnik ciepła, który pozwala kontrolować i utrzymywać odpowiednią temperaturę podczas smażenia,
- można ją myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce,
Ballarini patelnia granitowa z serii Portofino to kolejna propozycja włoskiej marki, w której zastosowano kilkuwarstwową powłokę Granitium wzmocnioną drobinami ceramicznymi oraz konstrukcję pozwalającą na używanie tego sprzętu na każdej kuchence. To patelnia, którą niełatwo zniszczyć – wytrzymała powierzchnia nie ulega zarysowaniom nawet w przypadku stosowania przyborów metalowych. To jednak nie wszystko. Warto też zwrócić uwagę, że patelnia Ballarini Portofino:
- posiada podwójne stalowo-aluminiowe dno,
- do jej produkcji wykorzystano czyste, odlewane aluminium,
- bardzo dobrze dystrybuuje ciepło,
- drobne elementy naczynia wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która odporna jest na korozję i gwarantuje bezpieczeństwo podczas gotowania,
- posiada stalową rączkę, która nie ulega odkształceniom nawet podczas pieczenia w wysokiej temperaturze,
- bez obaw można ją myć w zmywarce.
W serii Ballarini Portofino możemy wybrać nie tylko tradycyjne patelnie różnej wielkości, ale też naczynia o specyficznym przeznaczeniu. Mamy tu zarówno wok, który świetnie sprawdzi się nie tylko do smażenia, ale także duszenia dań mięsnych oraz warzywnych i patelnię grillową, którą szczególnie polecić można osobom lubującym się w charakterystycznym smaku dań grillowanych oraz dbającym o zdrowe odżywanie.
Wśród najlepszych patelni o uniwersalnym przeznaczeniu nie można pominąć Ballarini Torino z granitową powierzchnią non-stick. Czym się wyróżnia? Jest to naczynie o wielowarstwowej konstrukcji, przy czym warstwa środkowa wzbogacona została dużą zawartością cząstek mineralnych.
Ballarini patelnia tytanowa z serii Alba to niezawodna patelnia o wyjątkowo mocnej konstrukcji. Ballarini patelnia Alba posiada powłokę non-stick Keravis TI-X, która wzbogacona jest warstwą tytanową. Po wielu latach używania naczynie nadal zachowuje swój kształt, nie ściera się i nie zarysowuje. Dno wykonane jest z bardzo grubego aluminium i stali nierdzewnej, która sprawia, że jest to kolejna patelnia włoskiego producenta, w którą zaopatrzyć się mogą posiadacze kuchenki indukcyjnej. Jakie zalety jeszcze posiada? Patelnia Ballarini Alba:
- nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu,
- jedzenie nie przywiera do powierzchni,
- równomiernie rozprowadza ciepło,
- warstwa ceramiczna, którą pokryta jest wewnątrz przeciwdziała zabrudzeniom – patelnię czyści się zdecydowanie szybciej i łatwiej,
- nie zawiera substancji szkodliwych,
- można ją myć w zmywarce,
- można jej używać na różnych typach kuchenek.
Seria Ballarini Alba to szeroki wybór kształtów i wielkości patelni. Znaleźć tu można zarówno wok, patelnię grillową, patelnię o bardzo wysokich ściankach, na której zmieści się dużo więcej składników oraz patelnię przypominającą garnek i posiadającą pokrywkę, która wspomaga proces duszenia warzyw lub mięsa.